Auto un tehnoloģijas
2023. gada 19. aprīlis, 11:25

Auto ziņas: sāc motosezonu droši un atbildīgi! Motokrosists Karro dalās ar būtiskāko sezonas atklāšanai

Auto ziņas

Jauns.lv

Motosacīkšu lielo ķiveri Matīss Karro pirms diviem gadiem nolika malā un nu kļuvis par motoveikala “V13” vadītāju. Viņš skaidro, kā pareizi un droši iesākt motosezonu.

Matīsa Karro vadītajā veikala ir atrodams viss nepieciešamais, sākot no bremžu uzlikām līdz motobiksēm.

Pirms došanās pirmajos izbraucienos, pats būtiskākais ir pārbaudīt motocikla tehnisko stāvokli, norāda Karro. “Uz katru sezonu motociklam nepieciešams nomainīt motoreļļu, tāpat jāveic eļļas filtru un gaisa filtru nomaiņa,” skaidro motobraucējs.

Duntes ielas veikala plauktos atrodams dažādas eļļas, tostarp arī ķēžu eļļas, kas ir viens no būtiskākajiem elementiem. Tāpat ļoti svarīgas ir arī bremzes un to diski, kuri dilst visai regulāri. Ja nodilums būs tāds, kas nedaudz aizķer pirkstu, motocikla tehnisko apskati iziet nebūs iespējams.

Tehnisko apskati nebūs iespējams iziet arī tad, ja nodilušas būs riepas. Motocikla riepas ir mīkstākas nekā auto riepas, turklāt no tām daudz vairāk atkarīga braucēja drošība, tāpēc uz tām naudu taupīt nebūtu prātīgi.

Pavasarī, pirms došanās “ielās”, jāparūpējas arī motocikla vizuālo izskatu – tas jānomazgā ar speciāliem līdzekļiem un instrumentiem.

Mērojot tālākus ceļus, var iestāties arī garlaicības sajūta, bet no tās iespējams izvairīties ar ierīci, kurā iestrādāts mikrofons un austiņa, kuru ievietot ķiverē. Ierīci iespējams savienot ar telefonu un pieslēgt gan mūziku, gan radio, gan arī sazināties ar ģimeni un draugiem.

Pati svarīgākā lieta motociklista dzīvē, izņemot pašu transportlīdzekli, ir ķivere. Bez tās nav iedomājams neviens nobrauktais metrs. Ķiveru veidu ir milzum daudz un iespējams izvēlēties sev piemērotāko. Apģērba un apavu izvēle paliek paša motobraucēja ziņā, bet speciāli nodarbei piemērots apģērbs vienmēr būs ērtāks un kalpos ilgāk, kā arī nodrošinās lielāku aizsardzību.

Pēc motocikla tehniskās sagatavošanas un ekipējuma nodrošināšanas drīkst sēsties braucamrīka mugurā un doties garākos un īsāko izbraucienos.

Karro atgādina, ka, sākoties sezonai, uz ceļa jābūt īpaši piesardzīgiem: “Automašīnas mūs neredz, aizmirsuši, ka tādi motocikli eksistē. Arī motociklisti kļuvuši pārgalvīgi pēc lielās gaidīšanas. Jāuzmanās no neparādītiem pagriezieniem, atvērtām durvīm un kreisajiem pagriezieniem. ”