foto: LETA
Banku analītiķi martā Latvijā prognozē gada inflāciju 17,1-17,3% apmērā
Eiro banknotes.
Bizness un ekonomika
2023. gada 11. aprīlis, 15:20

Banku analītiķi martā Latvijā prognozē gada inflāciju 17,1-17,3% apmērā

Jauns.lv/LETA

Latvijā gada inflācija šogad martā varētu būt samazinājusies līdz 17,1-17,3%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 20,3%, prognozēja banku analītiķi.

Tostarp "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis prognozēja, ka šogad martā salīdzinājumā ar februāri patēriņa cenas varētu būt augušas par 0,6%, tādējādi gada laikā - šogad martā salīdzinājumā ar pagājušā gada martu - patēriņa cenām pieaugot par 17,1%.

"Pamazām tuvojas laiks, kad cenas sāks kustēties arī abos virzienos, ne tā, kā bija ierasts - tikai uz augšu. Attiecībā uz martu ir divejādas ziņas - gan pozitīva, gan negatīva, kaut negatīvā ir nedaudz vairāk. Respektīvi, sagaidāms, ka martā cenu līmenis turpināja pieaugt, uzrādot kāpumu par 0,6%. No otras puses, atbilstoši prognozēm, martā ieraudzīsim izteiktāku gada inflācijas kritumu - līdz 17,1%, kas turpināsies," sacīja Gašpuitis.

Viņš arī norādīja, ka martā cenu līmeņa pieaugumu būs ietekmējuši sezonālie faktori, kas atspoguļosies pārtikas, apģērbu un apavu cenās. Visdrīzāk, ieraudzīsim arī pieaugumu pakalpojumos. Vienlaikus pieaugumu piebremzēja kritums degvielas cenās.

Savukārt "Swedbank" ekonomiste Laimdota Komare norādīja, ka 2023.gada martā salīdzinājumā ar februāri patēriņa cenas varētu būt pieaugušas par 0,7-0,8%, tādējādi inflācijai gada laikā veidojot 17,2-17,3%.

"Mēneša laikā, visdrīzāk, cenas turpināja augt pārtikai un pakalpojumiem. Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem bija kritums, ko noteica siltumenerģijas tarifu pazeminājums dažās Latvijas pilsētās un būtiski zemākas elektroenerģijas cenas. Kā arī mēneša laikā samazinājās degvielas cenas," skaidroja Komare.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām martā paziņos trešdien, 12.aprīlī.

Jau vēstīts, ka patēriņa cenas šogad februārī salīdzinājumā ar janvāri Latvijā pieauga par 0,6%, bet gada laikā - šogad februārī salīdzinājumā ar 2022.gada februāri - palielinājās par 20,3%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, februārī pieaudzis par 19,4%.