foto: AFP/Scanpix
Bils Geitss pauž nozīmīgu vērtējumu mākslīgā intelekta attīstībai
Bils Geits.
Auto un tehnoloģijas
2023. gada 22. marts, 13:44

Bils Geitss pauž nozīmīgu vērtējumu mākslīgā intelekta attīstībai

Jauns.lv

“Microsoft” līdzdibinātājs Bils Geitss norādījis, ka mākslīgā intelekta (AI) attīstība ir svarīgākais tehnoloģiskais sasniegums pēdējo gadu desmitu laikā.

Savā emuāra ierakstā viņš to nosauca par tikpat būtisku kā mikroprocesora, personālā datora, interneta un mobilā tālruņa izveidi. "Tas mainīs veidu, kā cilvēki strādā, mācās, ceļo, saņem veselības aprūpi un sazinās viens ar otru," viņš teica.

Savu vērtējumu viņš pauda par tehnoloģiju, ko izmanto tādi rīki kā tērzēšanas robots ChatGPT.

OpenAI izstrādātais ChatGPT ir AI tērzēšanas robots, kas ir ieprogrammēts, lai tiešsaistē atbildētu uz jautājumiem, izmantojot dabisku, cilvēkiem līdzīgu valodu.

Komanda aiz tā 2023. gada janvārī saņēma vairāku miljardu dolāru ieguldījumu no “Microsoft”, kur Geitss joprojām darbojas kā padomnieks.

Taču tas nav vienīgais pieejamais ar AI darbināms tērzēšanas robots, jo Google nesen iepazīstināja ar konkurentu Bardu.

Geitss atklājis, ka viņš kopš 2016. gada ir ticies ar OpenAI — mākslīgā intelekta komandu, kas nodrošina tērzēšanas robota ChatGPT darbību.

Savā emuārā Geitss atklāja, ka 2022. gadā izaicinājis OpenAI komandu, lai apmācītu AI, kas var nokārtot bioloģijas eksāmenu. Dažus mēnešus vēlāk viņi atklāja rezultātus — gandrīz ideāls rezultāts, viņš teica, pietrūka tikai vienas atzīmes no 50.

Pēc eksāmena Geitss sacīja, ka lūdzis AI uzrakstīt atbildi tēvam ar slimu bērnu. "Tas uzrakstīja pārdomātu atbildi, kas, iespējams, bija labāka, nekā to varētu lielākā daļa no mums," viņš teica, "es sapratu, ka tikko esmu iepazinis vissvarīgāko tehnoloģiju sasniegumu kopš grafiskā lietotāja interfeisa."

GUI ir vizuāls displejs, kas ļauj personai mijiedarboties ar attēliem un ikonām, nevis displeju, kas parāda tikai tekstu un prasa drukātas komandas.

Tā izstrāde noveda pie “Windows” un “Mac OS” operētājsistēmām 1980. gados, un tā joprojām ir galvenā datoru lietošanas sastāvdaļa.

Geitss uzskata, ka AI tehnoloģija radīs līdzīgus sasniegumus.

Geitss aicinājis valdības sadarboties ar tehnoloģiju nozari, lai "ierobežotu AI riskus", taču sacīja, ka šo tehnoloģiju varētu izmantot dzīvību glābšanai. "Ar mākslīgo intelektu saistīti uzlabojumi būs īpaši svarīgi nabadzīgajās valstīs, kur notiek lielākā daļa nāves gadījumu vecumā līdz 5 gadiem," viņš rakstīja.

"Daudzi cilvēki šajās valstīs nekad nenonāk pie ārsta, un AI palīdzēs veselības aprūpes darbiniekiem būt produktīvākiem. Ar uzticamu finansējumu un pareizu politiku valdības un filantropija var nodrošināt, ka AI tiek izmantotas nevienlīdzības mazināšanai. Tāpat kā pasaulei ir vajadzīgi spilgtākie cilvēki, kas koncentrējas uz tās lielākajām problēmām, mums būs jākoncentrē pasaules labākie AI uz tās lielākajām problēmām," norāda Geitss.