foto: Shutterstock
Pārskatiet maciņus: apgrozībā var būt nonākušas 2 eiro piemiņas monētas, kuru vērtība - ap 1000 eiro
Ir ļoti liela iespēja, ka pašlaik veikalu kasēs un varbūt arī tavā maciņā ir nonākusi divu eiro piemiņas monēta vairāk nekā 1000 eiro vērtībā. Ņemot vērā, cik bieži Latvijas iedzīvotāji ceļo uz Lietuvu un lietuviešu tūristi - uz Latviju, šāda ticamība ir visai augsta.
Bizness un ekonomika
2023. gada 5. marts, 09:27

Pārskatiet maciņus: apgrozībā var būt nonākušas 2 eiro piemiņas monētas, kuru vērtība - ap 1000 eiro

Asnate Baņģiere

Jauns.lv

Lietuvā izdota 2 eiro piemiņas monēta, par kuru vēlāk atklājies - daļai šo monētu ir iekalts uzraksts nevis lietuviešu, bet latviešu valodā. Taču šīs divu eiro monētas, kuras izpelnījušās lielu popularitāti un nu jau maksā vairāk nekā 1000 eiro, var būt nonākušas ne tikai numismātu rokās, bet arī apgrozībā, atzīst Lietuvas Banka. Tomēr speciālists brīdina - ir liels risks iegādāties viltotu monētu.

Lietuvas Banka 2021. gada maijā laida apgrozībā Žuvintas biosfēras rezervātam veltītu piemiņas 2 eiro monētu. Kaltuves kļūdas dēļ daļai šo lietuviešu monētu uz sāniem iekalts uzraksts latviski - "Dievs, svētī Latviju!", vēstī Lietuvas sabiedrisko mediju portāls LRT.lt.

foto: Lietuvas Banka

495 tūkstoši vienību monētu nonāca apgrozībā un vēl 5 tūkstoši vienību ir izlaistas BU kvalitātes (brilliant uncirculated) numismātikas iepakojumā, raksta portāls.

Pēdējo Lietuvas Bankas kasēs vai no starpniekiem par 9 eiro varēja iegādāties ikviens, kurš to vēlējās.

Varbūt arī Latvijas iedzīvotāju maciņos nonākusi šī vērtīgā monēta

Lietuvas Banka piemiņas monētas izdod diezgan bieži, un šīs, Žuvintas rezervātam veltītās, plašajā piedāvājumā nešķiet kaut kas īpašs. Taču jau dažas dienas pēc izlaišanas tās kļuva ārkārtīgi populāras. Izrādās, Lietuvas monētu kaltuve daļu no numismātikas iepakojumā esošajām monētām izkalusi ar kļūdainu uzrakstu.

Tātad - lietuviešu naudai raksturīgās frāzes „Laisvė, vienybė, gerovė“ ("Brīvība, vienotība, labklājība") vietā daļai šo piemiņas monētu lasāms Latvijas monētām raksturīgais - "Dievs, svētī Latviju!".

foto: Publicitātes foto
Daļai Žuvintas rezervātam veltīto piemiņas monētu iekalts latvisks uzraksts - "Dievs, svētī Latviju!".

Sākotnēji Lietuvas Banka informēja, ka 500 ar kļūdu izkaltās monētas atradušās tikai numismātikas noformējumā, tāpēc vērtīgās un īpašās monētas varot atrast tikai tie, kuri pirkuši to īpašajā iepakojumā.

Tiesa, nedaudz vēlāk Lietuvas Bankas Ekspertīžu un tehniskās nodaļas vadītāja Ramune Juzēniene portālam LRT.lt atzīmēja, ka, pēc kaltuves teiktā, pastāv iespēja, ka apgrozībā varētu būt nonākušas arī vērtīgās monētas ar "Dievs, svētī Latviju!".

Tāpēc ir iespēja, ka veikalu kasēs un varbūt arī tavā maciņā ir divu eiro monēta vairāk nekā 1000 eiro vērtībā. Ņemot vērā, cik bieži Latvijas iedzīvotāji ceļo uz Lietuvu un lietuviešu tūristi - uz Latviju, šāda ticamība ir visai augsta.

foto: Lietuvas Banka

Vienai monētu uzdāvinājis draugs, citam – izdevuši veikalā

Kolekcionāru acīs šīs monētas vērtība ir diezgan augsta - sludinājumu portālos par Žuvintas biosfēras rezervātam veltīto 2 eiro monētu ar uzrakstu "Dievs, svētī Latviju!" numismātikas iepakojumā prasa no 1000 līdz 2500 eiro. Lietuvas sludinājumu portālā Skelbiu.lt pašlaik ir vismaz 16 piedāvājumu, pārsvarā ap 1000 eiro, novēroja Jauns.lv.

foto: ekrānuzņēmums no Lietuvas sludinājumu portāla Skelbiu.lt
Pašlaik vismaz 16 cilvēki šajā portālā piedāvā privāti iegādāties reto monētu ar latvisku uzrakstu.

Tiesa, internetā var atrast ne tikai sludinājumus, kas piedāvā iegādāties monētu numismātikas iepakojumā, bet arī piedāvājumus iegādāties jau apritē bijušas monētas.

Sazinoties ar vairāku šādu sludinājumu autoriem, Lietuvas sabiedrisko mediju portāls LRT.lt saņēma dažādas atbildes par to, kur cilvēki monētu ieguvuši. Kāda sieviete, kura par monētu vēlējusies 850 eiro, sacīja, ka to viņai uzdāvinājusi simpātija.

Cita sludinājuma ievietotājs apgalvoja, ka minētā monēta ar latvisko uzrakstu viņam izdota veikalā.

Vēl kāda sludinājuma publicētāja stāstīja, ka savulaik iegādājusies 20 monētu rullīšus ar Žuvintas biosfēras rezervātam veltīto divu eiro monētu. Uzzinājusi, ka monēta var būt izkalta ar kļūdu, viņa pārbaudījusi visus rullīšus un vienā no tiem atradusi monētu ar latvisku maliņu.

foto: Shutterstock

Sieviete par monētu vēlējusies iegūt 1700 eiro. Cenu pazemināt viņa nav piekritusi, turklāt portālam apgalvojusi, ka pazīst vēl citu cilvēku Viļņā, kurš arī atradis rullītī monētu ar latvisku maliņu.

Šādas monētas varot viegli viltot

Monētu tirdzniecības uzņēmuma "Florinus" vadītājs Žilvins Leškevičs brīdina, ka šādas monētas vēlams pirkt īpašās numismātikas vietnēs, jo pretējā gadījumā ir liels risks uzrauties uz viltojumu.

Speciālists stāsta, ka pats monētas vidus ir ļoti viegli izsitams ar koka pagalīti un āmuru. "Daži gudrinieki paņem Latvijas monētu, izsit vidiņu un uzliek Latvijas monētas maliņu uz Lietuvas Žuvintas monētas," blēžu metodes raksturo Leškevičs.

"Tādu monētu viltot tiešām nav grūti," viņš piebilst.

Taču viltot monētu un ielikt īpašajā numismātikas iepakojumā, pēc Leškeviča domām, gan būtu daudz grūtāk.

foto: Publicitātes foto
Lietuvas Bankas izdotā monēta ar uzrakstu latviešu valodā.

Tajā ievietotās monētas ir novērtētas ar BU (brilliant uncirculated), bez skrāpējumiem, savukārt apgrozībā bijušajām monētām ir skrāpējumi. Arī pašu karti būtu grūti viltot. Un, ja kāds gribētu paņemt jau izsniegtu karti, atvērt un ielikt viltotu monētu, būtu redzams, ka karte ir atvērta, jo tās ir laminētas, atzīmē eksperts.

Viņš neslēpj, ka ārzemniekus šī unikālā Lietuvas monēta ļoti interesē: "Vairākas pārdevām uz Spāniju, Franciju, Portugāli. Interesējas arī lietuvieši, bet vairāk ārzemnieki."