Degvielas patēriņš un kā to samazināt
Bizness un ekonomika
2023. gada 16. janvāris, 16:35

Degvielas patēriņš un kā to samazināt

Reklāmas projekts

Dzīves dārdzības pieaugums ir vērojams gan enerogresursu, gan pārtikas nozarēs. Arī degvielas cenu kāpums ir ietekmējis un pat mainījis mūsu paradumus. Tieši tādēļ tiek meklēti arvien jauni veidi, kā apjomīgos izdevumus samazināt. Raksta turpinājumā uzzināsi, kāpēc degvielas cenas ir tik augstas, kā tiek aprēķināts degvielas patēriņš un kā to samazināt.

Degvielas cenas šodien – joprojām augstas

Degvielas uzpildes staciju mājaslapās ir iespējams aplūkot aktuālās cenas. Informācija par tām tiek atjaunota katru darba dienu. Piemēram, Rīgā benzīns litrā vidēji maksā no 1,76 līdz 1,78 eiro, bet dīzeļdegviela – teju 2 eiro (no 1,88 līdz pat 1,99 eiro). Taču, lai uzzinātu, kur ir lētākā degviela, aicinām katru dienu sekot līdzi aktuālajai informācijai. 

Jāņem vērā, ka degvielas cenu pieaugumu ir veicinājuši vairāki faktori – karš Ukrainā, Covid-19 pandēmija, naftas pārstrādes rūpnīcas slēgšana, Eiropas Savienības īstenotās sankcijas pret Krieviju, loģistikas ķēžu sabrukšana un vēl citi. 

Kā aprēķināt savu degvielas patēriņu?

Degvielas patēriņa aprēķins būs atkarīgs ne vien no automašīnas modeļa un tā degvielas patēriņa uz 100 km, bet jāņem vērā arī attālums, kādu plāno mērot (kilometros), kā arī degvielas cena par litru. Bez tam – degvielas aprēķins var tikt veikts, arī izmantojot internetā pieejamos rīkus jeb kalkulatorus. 

Ieteikumi, kā samazināt degvielas patēriņu

Ja esi autovadītājs un ikdienā pārvietojies ar savu personīgo transportlīdzekli, jau zini, ka automašīnas uzturēšana ir visai dārgs prieks. Ikgadējā tehniskā apskate, sezonālā riepu maiņa un remonts ir tikai daži no izdevumiem, kas var sastādīt teju vai astronomiskas izmaksas. Raksta turpinājumā ir apkopoti noderīgi padomi, kā ietaupīt uz degvielas patēriņa rēķina. 

Viss sākas ar riepām

Iegādājoties jaunas riepas, uz tām ir norādīta arī rites pretestība, skalā no A (ekonomiskākās riepas) līdz G (riepas ar augstāko rites pretestību). Respektīvi, jo zemāka rites pretestība, jo labāk Tev un Tavam maciņam. 

Automašīnā – nekā lieka

Atceries – jo automašīnā būs mazāk lieko mantu, jo vieglāk būs darboties arī tās dzinējam, kā rezultātā samazināsies degvielas patēriņš. Noskaidrots, ka, piemēram, pat 50 kilogrami degvielas patēriņu var palielināt par aptuveni 2%.

Baudi visas ekstras, bet ar mēru

Vai zināji, ka automašīnā esošo elektroierīču (mūzikas atskaņotāja, klimata kontroles un vēl citu) izmantošana arī var veicināt degvielas patēriņa pieaugumu? Tāpēc ir ieteicams izmantot tikai pašas nepieciešamākās ierīces un vien tik ilgu laiku, cik vajadzīgs.

Degvielas patēriņš un automašīnas uzturēšanas izmaksas ir tikai daļa no regulārajiem tēriņiem. Vairāk par transportlīdzekļa pareizu sagatavošanu gada dzestrajai sezonai lasi Vivus.lv bloga rakstā “Vērtīgi padomi un ieteikumi auto sagatavošanai ziemai”. 

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Vivus.lv

Tēmas