foto: Shutterstock
Eksperts skaidro, ko viltoto apavu valkāšana var nodarīt pēdu veselībai
"Neticiet viltotāju apgalvojumam -  "replika ir tikpat laba kā oriģināls". Viltojums ir viltojums un solīdu svešvārdu piemeklēšana tā apzīmēšanai būtību nemaina," uzsver Patentu valdes direktors Agris Batalauskis.
Bizness un ekonomika
2022. gada 12. decembris, 15:09

Eksperts skaidro, ko viltoto apavu valkāšana var nodarīt pēdu veselībai

Jauns.lv

Apavi ir viena no tām viltoto preču grupām, ko Latvijā iegādājas visbiežāk; vēl satraucošāk ir tas, ka jauniešu vidū tā faktiski ir otrā lielākā viltoto produktu grupa, informē Patentu valdes direktors Agris Batalauskis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas 2022. gadā publicētā pētījuma dati atklāj, ka Latvijā teju katrs otrais jaunietis vecumā no 15 līdz 24 gadiem pērn apzināti tiešsaistē ir iegādājies kādu viltotu preci. Tiesa, 37% aptaujāto jauniešu secina, ka viņiem trūkst zināšanu par to, kā atšķirt, vai piedāvātā prece ir viltojums.

Tāpēc Patentu valde kopā ar Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldi turpina īstenot kampaņu "Viltotā realitāte", kuras mērķis ir izglītot par neizbēgamajiem riskiem, ko var radīt apšaubāmas izcelsmes preču iegāde. 

"Oriģinālpreču ražotājs atbild par visu preces ražošanas ciklu un kvalitāti. Savukārt, viltotājiem rūp ātra peļņa, un atbildību par produktu viņi neuzņemas. Viltotu apģērbu, apavu un aksesuāru izgatavošanā izmantojamos materiālos var būt bīstamas ķīmiskas vielas, kas apdraud pircēju veselību," saka Batalauskis. 

To apstiprina arī Amerikas Apģērbu un apavu ražotāju asociācijas ("American Apparel & Footwear Association") šā gada pavasarī publicētie pētījuma dati. Laboratoriskajās pārbaudēs konstatēts, ka 17 no 47 pārbaudītajiem viltotajiem produktiem neatbilst ASV produktu drošības standartiem.

Var attīstīties pēdu deformācija 

Mūsdienās vairums cilvēku dzīvo pilsētās un ikdienā pārsvarā pārvietojas pa ietvēm ar cietu segumu. Lai netraumētu pēdas un locītavas, ieteicams izvēlēties kvalitatīvus apavus, kas absorbē triecienus.

Zīmolu apavi ir dārgāki, jo to izgatavošanai izmanto augstākās kvalitātes materiālus. Viltotos apavus parasti izgatavo no apšaubāmas kvalitātes materiāliem un tie ir neērti, kā arī var veicināt pēdu un locītavu deformācijas.

foto: Unsplash

"Viena no svarīgākajām sporta apavu funkcijām ir mazināt traumu risku ar uzlabotu amortizāciju, citiem vārdiem, triecienu absorbciju, tāpēc materiālam, ko ieliek pazolē un iekšzolītēs, ir ļoti liela nozīme. Tiem jābūt izturīgiem, blīviem, spējīgiem elastīgi piemēroties konkrētā valkātāja pēdai. Viltojumu ražotāji, protams, neizmanto modernas tehnoloģijas un dārgus materiālus, tāpēc šādos apavos zoles ir "šķidrākās" un pēdu no triecieniem nepasargā," skaidro SIA "Tehniskā Ortopēdija" un "Orto klīnikas" tehniskais ortopēds Agris Briedis. 

Viņš arī piebilst, ka bieži praksē nākas saskarties ar to, ka cilvēki izvēlas lētus, nekvalitatīvus apavus. Var redzēt kā pēdu deformācija, ja tāda jau ir bijusi, attīstās un cilvēkiem ir reāla iespēja no viltotiem zīmola apaviem nonākt līdz speciāliem ortopēdiskiem apaviem.

"Īpaši svarīgi parūpēties, lai bērni un jaunieši valkātu kvalitatīvus apavus, jo augošas pēdas vairāk pakļautas viltojumu radītājam deformācijas riskam. Protams, ir dažādi cilvēku tipi. Ir tādi, kam ir no dabas iedots daudz fizisko resursu, un viņa pēdām īstermiņā nekas slikts nenotiks, taču ir arī liela daļa, kuriem lētos viltotos apavos pēdas šķiebšanās izpaužas uzreiz. Arī stājas disbalanss, kas mūsdienās ir daudziem, var attīstīties valkājot nekvalitatīvus apavus," brīdina tehniskais ortopēds.

Kam pievērst uzmanību, pērkot Ziemassvētku dāvanas?

"Tuvojoties Ziemassvētkiem, daudzi no mums meklē dāvanas internetā, tāpēc jābūt uzmanīgiem un kritiski jāizvērtē informācija par preci, kas norādīta tīmekļa vietnē, sociālajos tīklos vai pārdošanas platformā," atgādina Batalauskis. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Izvēloties preci internetā, vispirms jāpievērš uzmanība interneta lapas kvalitātei. Viltoto preču izplatītāju tīmekļa vietnēs bieži var pamanīt drukas vai gramatikas kļūdas, kā arī nereti tās ir vizuāli grūti uztveramas un ar zemu attēlu kvalitāti, tostarp izšķirtspēju. Pirms kaut ko pasūtīt, jāizvērtē, kādas ir atgriešanas un naudas atmaksas garantijas un, vai nepieciešamība gadījumā, ir iespēja sazināties ar klientu servisu.

Īpaši piesardzība jāievēro arī iepērkoties sludinājumu portālos. Tos bieži vien izmanto privātpersonas, kuras izplata viltotas preces, un šādos gadījumos apkrāptajiem saņemt savu naudu atpakaļ ir īpaši sarežģīti.

"Neticiet viltotāju apgalvojumam -  "replika ir tikpat laba kā oriģināls". Viltojums ir viltojums un solīdu svešvārdu piemeklēšana tā apzīmēšanai būtību nemaina," pauž Batalauskis.

Vēl viens viltojumu izplatītāju iecienīts paņēmiens pircēju piesaistīšanai ir milzīgas atlaides luksusa precēm. Ja jums ir kaut mazākas aizdomas, ka prece nav oriģināla, pārbaudiet to pie oriģinālā ražotāja, piemēram, salīdzinot oficiālā tīmekļa vietnē.

Patentu valde sadarbībā ar VID Muitas pārvaldi ir izveidojusi arī digitālu izglītojošu materiālu, kurā apkopota informācija par viltojumu pazīmēm. Tas un citi praktiski ieteikumi ir pieejami kampaņas lapā viltotarealitate.lv.