foto: Tieslietu ministrija
Paraksta jaunā Liepājas cietuma projektēšanas un būvdarbu līgumu
Liepājas cietuma vizualizācija.
Bizness un ekonomika
2022. gada 22. novembris, 21:09

Paraksta jaunā Liepājas cietuma projektēšanas un būvdarbu līgumu

Jauns.lv / LETA

Šodien Tieslietu ministrijā (TM) parakstīts jaunā Liepājas cietuma projektēšanas, autoruzraudzības un būvdarbu līgums.

Līgumu parakstīja valstij piederošā SIA "Tiesu namu aģentūra" un iepirkuma uzvarētāja SIA "Citrus Solutions".

Preses konferencē pēc līguma parakstīšanas tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) uzsvēra, ka jaunais cietums nodrošinās sabiedrības drošību, kā arī padarīs iespējamu ieslodzīto resocializāciju, kuru līdz šim nevarēja pilnvērtīgi īstenot, jo esošā infrastruktūra neatbilda vairākiem kritērijiem.

Viņš uzskata, ka 2022.gads ir labākais laiks, kad uzsākt cietuma būvniecību, jo sabiedrība nevēlas uzturēt nelietderīgu infrastruktūru.

TM valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Anda Smiltēna uzsver, ka jaunais Liepājas cietums ir māja, nevis parasta būve, jo cietums kalpos konkrētiem mērķiem, nevis būs tukša dekorācija.

Smiltēna cer, ka Latvijas sabiedrība saprot, ka cietuma misija ir mainījusies un pašlaik tam ir jānodarbojas nevis ar to, lai sodītu ieslodzīto un padarīt viņu par atstumto visas turpmākās dzīves garumā, bet gan ir jāresocializē ieslodzītais un jāpadara viņš par likumpaklausīgu pilsoni.

Jau vēstīts, ka valdība 18.oktobrī atļāva TM uzņemties jauna cietuma būvniecībai nepieciešamās valsts budžeta ilgtermiņa saistības, nosakot šim mērķim kopējo finansējumu uz četriem gadiem ne vairāk kā 175 643 319 eiro apmērā.

Pirms tam, 26.septembrī, iepirkuma komisija atzina "Citrus Solutions" par uzvarētāju iepirkumā. Līgums tiks noslēgts par 125 874 569,87 eiro neskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Kā iepriekš uzsvēra TM, jaunais Liepājas cietums ļaus uzsākt jaunas sodu izpildes sistēmas ieviešanu, pilnveidojot ieslodzīto resocializācijas procesu.

Pēc būvdarbu līguma parakstīšanas 2023.gadā tiks īstenota projektēšana, būvlaukuma sagatavošana, bet aktīva būvniecība uzsāksies 2024.gadā. Cietuma būvniecību plānots pabeigt 2025.gada septembrī.

Kā liecina informācija portālā "Firmas.lv", uzņēmums "Citrus Solutions" dibināts 2005.gadā, un tā pamatkapitāls ir 5 070 999 eiro. Uzņēmums 2021.gadā apgrozīja 29,23 miljonus eiro un nopelnīja 1,01 miljonu eiro. "Citrus Solutions" ir tehnoloģiju kompānija SIA "Tet" grupas uzņēmums.