foto: Publicitātes
Lietotu auto tirdzniecība - prognozes 2023. gadam
Auto un tehnoloģijas
2022. gada 17. novembris, 10:43

Lietotu auto tirdzniecība - prognozes 2023. gadam

Reklāmas projekts

Dažādu nozaru eksperti mēdz teikt, ka šis ir laiks, kad prognozēt nākotni ir teju neiespējami. Var būt vien aptuveni minējumi par to, kas mūs sagaida tālāk. Tomēr ir dažas lietas auto nozarē, ko jau šobrīd ir iespējams paredzēt. Par tām Autoselect ekspertu apkopojumā!

Situācija pasaulē

Pasaulē joprojām turpina būt liela nenoteiktība – karš Ukrainā, ekonomikas sarežģījumi un viss no tā izrietošais. No tā cieš visas nozares, tostarp lietotu auto tirdzniecība. Piegādes ķēdes joprojām nedarbojas kā iepriekš, jaunu auto ražošana ir apgrūtināta, taču lietotu auto tirdzniecība arī saskaras ar izaicinājumiem.

Arī degvielas cenas un energoresursu izmaksas kāpj, tas viss liek mājsaimniecībām daudz rūpīgāk plānot savus ikdienas izdevumus un dažkārt arī lielākus pirkumus atlikt uz vēlāku laiku. Vai jauna auto iegāde arī ir atliekama?

Degvielas cenas

foto: Publicitātes

2022. gada vasarā degvielas cenas uzlidoja kosmosā, augstāko punktu sasniedzot jūnija vidū, kad 95. markas benzīns degvielas uzpildes stacijās maksāja 2,134 eiro par litru, bet dīzeļdegviela – 2.124 eiro. Salīdzinot ar gadu iepriekš, tas bija kāpums par 60%.

Tiesa, tuvojoties rudenim, cenās bija vērojama stabilizēšanās un tās nedaudz samazinājās. Pasaules gudrie prāti ir likuši savas domas kopā, palielinājuši naftas ieguves jaudas lielākajās eksportētājvalstīs, mazinājuši atkarību no Krievijas, izveidojuši jaunus piegādes ceļus, līdz ar to tiek izteiktas pamatotas cerības, ka tuvākajā laikā būtisks degvielas cenu lēciens nav gaidāms.

2023. gadā saskaņā ar pašreizējām aplēsēm būtiski cenu pieaugumi nav gaidāmi, līdz ar to cilvēki var droši plānot savus braucienus un nav pamata atteikties no domas par automašīnas iegādi, ja ir tāda nepieciešamība.

Covid-19 sekas

Teorētiski dārgākas degvielas cenas nozīmē, ka cilvēki, iespējams, samazina pārvietošanos ar automašīnām, taču šoreiz šādu novērojumu nebija. Vairākās intervijās degvielas uzpildes staciju pārstāvji atklājuši, ka degvielas iegādes apjomi bijuši vienādi vai pat lielāki nekā gadu iepriekš.

Viens no skaidrojumiem tam varētu būt arī Covid-19 pandēmijas sekas. Daudzi cilvēki sāka strādāt attālināti, kas radīja vēlmi pārcelties dzīvot ārpus lielajām pilsētām, taču līdz ar to palielinājās ar automašīnu ikdienā mērojamo kilometru skaits, tāpat arī daudzas ģimenes, kas pilsētā bija līdz šim iztikušas bez sava privātā auto, šajā laikā to nolēma iegādāties.

Elektroauto popularitāte

Eiropas Savienība ir vienojusies no 2035. gada vairs netirgot automašīnas ar iekšdedzes dzinējiem, līdz ar to tirgū notiek pakāpeniska pāreja uz to. Uz ielām arī 2023. gadā turpinās palielināties elektroauto skaits, jo šie braucamrīki ir draudzīgāki dabai un lētāki ekspluatācijā, tiesa – to iegādes izmaksas joprojām ir ļoti augstas.

Tieši dārgā automašīnu cena ir viens no būtiskākajiem iemesliem, kāpēc Latvijas lietotu automašīnu tirgotāji pagaidām nesatraucas par elektroauto ienākšanu. Joprojām salīdzinoši neliels procents Latvijas iedzīvotāju var atļauties elektroauto, līdz ar to ikdienas paradumi pagaidām būtiski nemainās. Arī 2023. gadā, visticamāk, tas turpināsies tieši šādi.

Lietotu auto tirdzniecība un pieprasījums

foto: Publicitātes

2022. gadā auto tirdzniecība piedzīvoja zināmu šoku un iepriekš nepieredzētu situāciju – pieprasījums pēc jaunām automašīnām bija lielāks nekā piedāvājums, līdz ar to brīžiem salonos veidojās pat deficīts.

Tas notika tāpēc, ka tirgū radās pusvadītāju trūkums, taču pusvadītāji ir būtisks elements automašīnu ražošanā. Tāpat arī piegādes ķēžu sarežģījumi un dažādas sankcijas pret Krieviju tik ļoti apgrūtināja ražošanu, ka daudzas rūpnīcas pat tika slēgtas.

Tiesa, lietoti auto līdz ar to tika pirkti vairāk, būtiski palielinājās pieprasījums pēc mazlietotām automašīnām. Visticamāk, arī šī tendence nāks mums līdzi 2023. gadā, jo auto ražotāji joprojām nav atguvušies no grūtībām, arī šobrīd pircējiem, kas vēlas iegādāties jaunu auto, dažkārt to no rūpnīcas nākas gaidīt pat gadu.

Tikmēr lietotu mašīnu tirdzniecība turpinās attīstīties, nodrošinot iespēju ikvienam, kam tas ir nepieciešams, iegādāties jaunu automašīnu.

Autoselect ieteikumi 2023. gadam

  • Izvērtējiet pirkumus! Šis laiks turpina nebūt vienkāršs, daudzu cilvēku ikdienas izdevumi ir palielinājušies, tāpēc lieli pirkumi, tostarp automašīnu iegāde, ir jāveic apdomīgi.
  • Visticamāk, 2023. gadā degvielas cenas būtisku lēcienu nepiedzīvos, tāpēc pārvietošanās izdevumi paliks aptuveni tādi paši, kādi tie ir šobrīd.
  • Iegādājoties lietotas automašīnas, izvērtējiet to stāvokli! Iegādājieties savu auto no pieredzējušiem un profesionāliem pārdevējiem, kuri sniedz garantijas un atbildīgi izturas pret klientiem.
  • Ja apsverat elektroauto iegādi, iepazīstieties ar uzlādes iespējām savā tuvākajā apkaimē un ikdienas maršrutā, kā arī ir vērts parēķināt, cik ilgā laikā atmaksāsies šī investīcija.
  • Sekojiet līdzi situācijai! Šobrīd situācija pasaulē nereti mainās pat pa stundām, tāpēc ikvienam ir vērts sekot līdzi ekonomiskajiem procesiem, dažādu nozaru attīstībai un citiem jautājumiem. Balstoties uz zināšanām, jāpieņem lēmumi.
  • Lietotu auto tirdzniecība ir nozare, kura turpina savu attīstību. Apdomīgi plānojot resursus, cilvēki nereti izvērtē, ka lietota automašīna ir gudrākā investīcija nākotnē.
  • Ja meklējat auto, ieskatieties Autoselect piedāvājumā, kur atradīsiet dažādas automašīnas dažādām dzīves situācijām! Izvēlieties un sazinieties ar mums, lai vienotos par ērtāko apskates laiku!

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.