foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Priekšnieks darbiniekus izvēlas, buroties astroloģijas kartēs. Vai tā drīkst?
Darba likumdošana aizliedz darbiniekus izvēlēties pēc astroloģijas burvestību kartēm, bet viss liecina, ka ir vismaz daļa darba devēju, kuri darba rezultātu saista ar cilvēka horoskopa zīmēm.
Bizness un ekonomika
2022. gada 26. decembris, 08:08

Priekšnieks darbiniekus izvēlas, buroties astroloģijas kartēs. Vai tā drīkst?

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

Daļa ar astroloģiju un numeroloģiju apsēsto darba devēju sev darbiniekus izvēlas pēc horoskopa zīmes, dzimšanas datuma un tamlīdzīgi. Vienā otrā darba sludinājumā ir slēptas vai netiešas norādes darba meklētājiem par viņu vēlamo “astroloģisko piemērotību”. Skaidrojam, vai šādas prasības ir likumīgas.

Ka šādi “zvaigžņu mācību” ietekmēti darba devēji nav retums, liecina arī kādas astroloģes reklāma, kurā teikts: “Mani klienti ir arī darba devēji, kuriem ir aktuāla personāla atlase kādam svarīgam projektam, attiecīgam amatam vai darba vietai. Cik uzticams, cik čakls, cik atbildīgs būs potenciālais darbinieks? Vai godīgi pildīs savus pienākumus?”

“Astroloģisko kritēriju” aizliegums

Tātad, ir darba devēji, kuri sev darbiniekus meklē, ar zīmuli velkot pa astrokartes kontūrām vai liekot Taro kārtis, kaut gan likums šādas mistiskas darbības ne tikai nosoda, bet ir pat noteicis soda sankcijas.

Darba likuma 7. pantā noteikts, ka darbinieks darbā jāpieņem “bez jebkādas tiešas vai netiešas diskriminācijas — neatkarīgi no personas rases, ādas krāsas, dzimuma, vecuma, invaliditātes, reliģiskās, politiskās vai citas pārliecības, nacionālās vai sociālās izcelsmes, mantiskā vai ģimenes stāvokļa, seksuālās orientācijas vai citiem apstākļiem.”

Valsts darba inspekcijas Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte Laura Akmentiņa žurnālam “Likums un Taisnība” norādījusi, ka Darba likuma 32. pantā arī skaidri un gaiši pateikts, ka darba sludinājumi nedrīkst attiekties tikai uz vīriešiem vai tikai uz sievietēm, kā arī noteikta vecuma cilvēkiem.

Protams, ir atsevišķi izņēmumi, kas atrunāti likumā. Piemēram, par Valsts prezidentu drīkst būt vismaz 40 gadu vecumu sasniedzis cilvēks, bet armijā un ugunsdzēsības dienestā drīkst dienēt noteikta vecuma ļaudis (VUGD dienestā pieņem personas no 18 līdz 40 gadu vecumam). Tāpat modeļu aģentūra modeļus drīkst izvēlēties pēc dzimuma. Bet tie it nebūt nav “astroloģiski kritēriji”.

Paredzēts iespaidīgs sods

foto: Vladimir Polikarpov / Alamy/ Vida Press
Darba devējam par vadīšanos pēc horoskopiem darbinieku atlasē var draudēt vairāku simtu eiro liels naudas sods.

Darba likuma 161. pants nosaka, ka darba devējs var tikt sodīts, ja viņš no darbinieka pieprasa dzimšanu konkrētā “horoskopa zīmē pie noteikta zvaigžņu stāvokļa”, ko juridiski var formulēt kā “atšķirīgas attieksmes aizlieguma pārkāpšanu”. Par to fizisku personu var sodīt ar 28 līdz 70 naudas vienībām (140-350 eiro), bet juridisku personu – ar 70 līdz 140 naudas vienībām (350-700 eiro).

Tomēr Valsts darba inspekcijas un Tiesībsarga redzeslokā praktiski nenonāk pārkāpumi jeb sūdzības par to, ka darba devējs izvirzījis astroloģiskus priekšnosacījumus darbinieku atlasē. Tiesībsarga biroja atskaite liecina, ka pērn tas saņēmis tikai divas sūdzības, kas attiecas uz darba atteikumu vecuma dēļ, un vienu sūdzību, kas attiecas uz potenciālā darbinieka reliģisko piederību.

Tomēr, pēc visa spriežot, tas tiešā veidā nav attiecināms uz cilvēka astroloģiskās kartes vai horoskopa zīmēm. Viss liecina par to, ka priekšnieki, kuri savus darbiniekus izvēlas pēc horoskopa zīmēm, visdrīzāk buras aiz slēgtām durvīm savos privātajos kabinetos.

Protams, pirms šīs buršanās darba devējs no darba meklētāja var pieprasīt CV (profesionālās dzīves un pieredzes aprakstu), un šajā CV jūs varat gan minēt, gan neminēt savus dzimšanas datus. Valstī nav izstrādāta vienota CV forma, kas būtu jāiesniedz darba devējām, pats cilvēks izvēlas, ko tajā norādīt. Nodarbinātības valsts aģentūras mājaslapā gan publicēts vēlamais CV paraugs, un tajā nav norādīta dzimšanas datu nepieciešamība. Ir gan aile, kurā tiek norādīta iegūtā izglītība, un tieši kad. Ja darba devējs ir apķērīgs, viņš tikai aptuveni var aprēķināt jūsu iespējamo vecumu pēc gada, kad esat beidzis skolu. 

Jūsu īsto dzimšanas datumu pēc būtības darba devējs var uzzināt tikai brīdī, kad jau “vilciens aizgājis” – līguma noslēgšanas brīdī, kad viņam uzrādāt savu pasi vai izglītības dokumentus, kuros minēts jūsu dzimšanas datums. Kaut arī tagad personas kodā vairs neietver dzimšanas datuma ciparus, personas apliecības dokumentos tie ir minēts.