foto: Latvijas valsts meži
Kokaudzētavas saņem eksportam būtisku sertifikātu
Šopavasar atklātā "Latvijas valsts mežu" kokaudzētava "Mežvidi".
Bizness un ekonomika
2022. gada 16. novembris, 11:02

Kokaudzētavas saņem eksportam būtisku sertifikātu

Reklāmas projekts

Latvijas valsts mežu struktūrvienības LVM Sēklas un stādi jaunā Mežvidu kokaudzētava Jaunkalsnavā, kā arī Pļaviņu, Smiltenes, Valmieras un Popes kokaudzētavas saņēmušas ISO 9001 2015 kvalitātes pārvaldības sertifikātu koku stādu ražošanai un realizācijai.

Ņemot vērā, ka Mazsilu, Podiņu un Strenču kokaudzētavām šis sertifikāts ir piešķirts jau 2010. gadā, tad augstais standarts darbojas jau astoņas kokaudzētavās.

LVM Sēklas un stādi ražošanas izpilddirektore Laima Zvejniece skaidro: “Iegūtais sertifikāts mūsu stādaudzētavām kalpo kā kvalitātes apliecinājums, ko īpaši atzinīgi novērtē ārzemju klienti, kuriem šis sertifikāts ir zināms ilgāk, nekā to sāka ieviest Latvijā. Tieši tādēļ viņi šim sertifikātam ļoti uzticas un zina, ka sadarbībā ar mums nav gaidāmi nekādi pārsteigumi. Sertifikāts uzliek par pienākumu ne tika ieviest šos augstos standartus, bet tos arī pēc tam noturēt.”

LVM Sēklas un stādi katru gadu notiek ārējās uzraudzības auditi, bet ik pēc trim gadiem – pārsertifikācijas pārbaudes, tādēļ šobrīd sertifikāts ir spēkā līdz 2025. gadam.

ISO 9001 sertifikātus izsniedz Starptautiskā standartizācijas organizācija un šis dokuments apliecina konkrētas organizācijas spējas pilnībā izpildīt klientu visaugstākās prasības un novērš risku iegādāties kvalitātei neatbilstošu produktu vai pakalpojumu. Daudzi pircēji pat īpaši meklē piegādātājus ar šādu sertifikātu, jo tas dod garantiju, ka uzņēmums ir ieguldījis līdzekļus efektivitātes uzlabošanā un kvalitātē, novērsis iespējamu kļūdu līmeni.

Jāatzīmē, ka ISO 9001 sertifikāts netiek izsniegts kādai konkrētai precei vai pakalpojumam, bet gan visam uzņēmuma darbam kopumā – sākot ar ražošanas procesiem, darba organizāciju, mārketingu, komunikāciju, dizainu un beidzot ar pētniecību un augstākās vadības novērtējumu.