foto: LETA
Aicina energoietilpīgus apstrādes rūpniecības uzņēmumus pieteikties energoresursu sadārdzinājuma atbalstam
Bizness un ekonomika
2022. gada 18. oktobris, 16:57

Aicina energoietilpīgus apstrādes rūpniecības uzņēmumus pieteikties energoresursu sadārdzinājuma atbalstam

Jauns.lv/LETA

Būvniecības valsts kontroles birojs (BKVB) izsludinājis energoietilpīgo apstrādes rūpniecības uzņēmumu pieteikšanos valdības noteiktajam atbalstam krasa energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai.

Atbalsts tiks sniegts granta veidā. Atbalsta sniegšanai paredzēts valsts budžeta finansējums 50 miljonu eiro apmērā, kas ļaus sniegt atbalstu aptuveni 400 komersantiem.

BKVB norāda, ka atbalstu plānots piemērot arī kā avansa maksājumu par šā gada novembri un decembri, pēc tam pārbaudot faktisko izdevumus un nepieciešamības gadījumā veicot sniegtā atbalsta apmēra pārrēķinu.

Pretendentam iesniegums par atbalstu ir jāiesniedz BKVB līdz 17. novembrim.

Kā ziņots, valdības pagājušajā nedēļā pieņēma noteikumus, kas paredz, ka energoietilpīgi apstrādes rūpniecības komersanti, kurus ietekmējušas Krievijas militārās agresijas sekas, kas izpaužas kā papildu izmaksas par energoresursiem krasa to cenu pieauguma dēļ, varēs pretendēt uz valsts atbalstu.

Formāli gan noteikumi stāsies spēkā tikai tad, kad Eiropas Komisijas (EK) pieņems lēmumu par atbalsta saderību ar Eiropas Savienības iekšējo tirgu.

Kā norāda Ekonomikas ministrija, Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu rezultātā ir būtiski ietekmēta energoapgādes drošība un būtiski pieaugušas energoresursu izmaksas. Šā gada rudens daudziem uzņēmumiem var būt izšķiroša ne tikai saistībā ar energoizmaksu segšanu, bet arī var nākties pieņemt lēmumu par turpmāko darbību. Turklāt rūpniecības uzņēmumiem ražošanas procesā enerģijas izmaksas veido daudz nozīmīgāku izdevumu pozīciju nekā citās nozarēs, akcentē ministrija.

Lai saņemtu atbalsta grantu, uzņēmuma energoresursu izmaksām jāveido vismaz 3% no kopējām saimnieciskās darbības izmaksām un kopējam elektroenerģijas patēriņam komersanta vajadzībām 2021.gadā jābūt vismaz 500 megavatstundas vai kopējam dabasgāzes patēriņam 2021.gadā - vismaz 500 megavatstundas.

Maksimālais kopējais granta atbalsts dabasgāzes un elektroenerģijas cenu pieauguma kompensēšanai vienam komersantam nepārsniegs 30% no dabasgāzes vai elektroenerģijas attiecināmajām izmaksām un kopā atbalsts nepārsniegs divus miljonus eiro vienam komersantam.

Uzņēmums var pieteikties vienam no energoresursu izmaksu kompensēšanas pasākumam vai abiem kopā, bet kopējais atbalsts nevar pārsniegt divus miljonus eiro.

Atbalsts būs pieejams par laikposmu no šā gada 1.februāra līdz 31.decembrim. Atbalstam komersants varēs pieteikties par visu periodu kopā vai konkrētiem mēnešiem, kad konstatēts izmaksu pieaugums.

EM norāda, ka uz atbalstu nevarēs pretendēt saimnieciskās darbības veicēji, kuriem piemērotas starptautiskās vai nacionālās sankcijas vai kuros izšķiroša ietekme ir personām no Krievijas un Baltkrievijas.