Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Čeku loterijā trešajā ceturksnī īpašas naudas balvas būs saistītas ar izmitināšanu, ēdināšanu un sporta inventāra nomu
foto: Ieva Lūka/LETA
Bizness un ekonomika

Čeku loterijā trešajā ceturksnī īpašas naudas balvas būs saistītas ar izmitināšanu, ēdināšanu un sporta inventāra nomu

Jauns.lv / LETA

Čeku loterijā šogad trešajā ceturksnī kā īpašās izvēlētas nozares, kas saistītas ar izmitināšanu, ēdināšanu un sporta inventāra nomu, pavēstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.

Čeku loterijā katru ceturksni tiek izraudzītas nozares, ar kuru attaisnojuma dokumentiem var piedalīties īpašā "nozaru izlozē" un katru mēnesi laimēt trīs naudas balvas 500 eiro vērtībā.

VID aicina iedzīvotājus jūlijā, augustā un septembrī pievērst īpašu uzmanību tam, vai darījumu apliecinošs dokuments - čeks, kvīts vai rēķins - tiek saņemts pēc samaksas par kempingu, viesnīcu vai viesu māju vai par atpūtas un sporta inventāra iznomāšanu. Tāpat VID aicina rūpīgi pārliecināties, vai tiek izsniegts darījumu apliecinošs dokuments arī pēc restorāna vai kafejnīcas apmeklējuma.

Tematiskās nozares kopš pērnā gada aprīļa tiek izraudzītas, lai pievērstu iedzīvotāju uzmanību nozarēm ar īpaši augstu ēnu ekonomikas risku. Tās izvēloties, tiek ņemta vērā VID rīcībā esošā informācija, piemēram, nedeklarētās darba samaksas īpatsvars, riskanto uzņēmumu īpatsvars nozarē, līdz šim čeku loterijā reģistrēto maksājumu apliecinošo dokumentu skaits un citus faktorus. Tiek izvērtēti arī ārējās vides faktori, piemēram, nozaru aktualitāte tematiskā ceturkšņa laikā.

Loterijas dalībniekiem ik mēnesi ir iespēja pretendēt uz 35 naudas balvām 100 eiro vērtībā, trīs laimestiem 5000 eiro vērtībā un vienu laimestu 10 000 eiro apmērā, bet ik mēnesi trīs naudas balvas 500 eiro vērtībā tiek izlozētas tikai starp nozares čekiem. Katru mēnesi tiek izlozētas ne tikai naudas balvas, bet arī dažādas Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku sarūpētās balvas.

Čeku loterijā var piedalīties ikviens, reģistrējot tīmekļvietnē "www.cekuloterija.lv" čeku, kvīti, biļeti vai ar internetbankas starpniecību apmaksātu rēķinu, kas izsniegts par pirkumiem internetā vismaz piecu eiro vērtībā. Darījumu apliecinošajam dokumentam ir jābūt izsniegtam par preci vai pakalpojumu, kas saņemts no Latvijā reģistrēta nodokļu maksātāja.

Čeku loterijas mērķis ir veicināt godīgu konkurenci un labprātīgu nodokļu saistību izpildi, mudinot pircējus pieprasīt čekus par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, tādējādi veicinot kultūras maiņu sabiedrībā. Čeku loterija Latvijā notiek pirmo reizi, taču citur pasaulē ir visnotaļ izplatīta prakse, kas devusi pozitīvus rezultātus gan attiecībā uz sabiedrības rīcības maiņu, gan ieņēmumiem valsts budžetā. Čeku loteriju organizē VID, informatīvi atbalsta VAS "Latvijas Loto".

Kā ziņots, VID ieteicis Finanšu ministrijai (FM) nākamgad pārtraukt čeku loterijas rīkošanu, kamēr tās organizēšana nav sākusi kļūt dārgāka par reālajiem ieguvumiem.

Sākot organizēt čeku loteriju, tika noteikti konkrēti kritēriji, kam jāpiepildās, iepriekš skaidroja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme. Pirmais efektivitātes kritērijs paredz to, ka vidējais čeku loterijas dalībnieku skaits nākamajos 12 mēnešos un turpmāk veido vismaz 60% no vidējā čeku loterijas dalībnieku skaita čeku loterijas pirmajos 12 mēnešos, proti, vidējais čeku loterijas dalībnieku skaits 2021.gadā ir vismaz 43 315 cilvēki.

Lai arī šī novērtējuma rezultātā kritērijs izpildās, tas ir, vidējais čeku loterijas dalībnieku skaits ir 43 820 cilvēki, Jaunzeme sacīja, ka pastāv liels pirmā kritērija neizpildes risks 2022.gadā, jo rezultāts par 2021. gadu ir tikai par 505 čeku loterijas dalībniekiem lielāks, nekā plānotā minimālā vērtība. Turklāt datu izpēte un prognoze norāda uz to, ka čeku loterijas dalībnieku skaitam ir tendence samazināties.