Auto un tehnoloģijas
2022. gada 10. maijs, 07:12

Auto ziņas: ar ko īpašs Toyota Proace Verso

Auto ziņas

Jauns.lv

Šodien mācīsimies Toyota komerctransportu. Lielākais buss saucas Proace, to ražo koncerns PSA. Savukārt pasažieru versija saucas Proace Verso. Arī pagarinātais. Bet šis ir īpašs vēl ar ko - tas ir pilnībā elektrisks.

Elektriskajam Proace Verso ir vairākas komplektācijas. Hromēti durvju rokturi liek domāt, ka šī varētu būt pati labākā, Executive. Nez vai durvis jāver pašam? Nē, tās ir automātiskas un atveras no pults.

“Pagarinātā versijā var braukt 7 cilvēki un vēl paliek vieta bagāžai. Elektriskajā vietu aizņems arī kabeļi. Bet ja ir lādētājs busa darbavietā, šos var līdzi nevadāt. Tik šiku Proace verso nebija gadījies redzēt. Ādas sēdekļi, panorāmas jumts, savs "klimats"...Ir arī galdiņš pa vidu. Atlokāms. Ja kādam viesim nosēdies klēpjdators, te ir 220 V rozete,” stāsta Normunds Avotiņš.

Elektriskā Proace Verso cena ir no 56 400 līdz 66 700 eiro. Ko par BMW i4 cenu dabū šoferis?

“Elektriskā Proace vadītājs nebūs bēdīgs, jo viņa rīcībā ir viss, ko šis modelis var sniegt. Sēdeklis ar masāžu. Ir braukšanas režīmi, duālais klimats, normāls radio, un head up displejs, Elektriskajam lidojumam esam gatavi.

Sakiet ko gribat, elektriski busi ir eksotika. Liels, septiņveitīgs auto bez izmešiem! Elektromotors ir no vieglā elektromobiļa, bet akumulators ir tāds kā kārtīgām elektrokrosoveram 75 kWh. Kopā ar šo māju sniedzamība ir virs 300 km.”

Parasti elektromobiļi ir ļoti līgani, jo grīdā ir smaga baterija. Tik garam auto un lielam busam tad vajadzētu būt superkomfortablam, bet Proace Verso pa bedrēm stipri kratās. Braucot pa bruģi aizmugurē negribētos sēdēt...

“Elektriskā Proace Verso galvenie trūkumi ir tādi paši kā jebkuram EV. Neliela sniedzamība. Otrs cena. Tāds noderētu lepnai viesnīcai, lai vizinātu viesus no lidostas un atpakaļ.

Bet šāds Proace Verso maksā 67 000 eiro. Kāpēc tai viesnīcai nepirkt elektrisku mersedesu? Tāpēc ka tas maksā 100 000. Lūk tāda mums ir tā elektrisko komercauto realitāte.”

Ko tad mums ar visu šo iesākt? Laikam jau nogaidīt. Vismaz tik ilgi, kamēr elektriskais Proace kļūst lētāks. jo cenas atšķirība no dīzeļa ir 30 000 eiro.

"Un labā priekšrocība salīdzināt ar oriģinālmodeli Peugeot un Citroen, kurus pasažieru variantā varēs nopirkt tikai elektriskus, Proace Verso vēl kādu laiku varēs dabūt arī ar dīzeli.”