Bizness un ekonomika
2022. gada 29. aprīlis, 09:11

Siltumuzņēmumu asociācijai bažas par sagaidāmu parādnieku skaita pieaugumu nākamajā apkures sezonā

Jauns.lv / LETA

Pagājušajā apkures sezonā parādnieku, kas nebija norēķinājušies par saņemto siltumu, skaits nepalielinājās, bet par nākamo sezonu ir bažas, pauda Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas valdes loceklis Valdis Vītoliņš.

Pēc Vītoliņa sniegtās informācijas, parādnieku skaits aizvadītajā sezonā saglabājies ap 2% no kopējā klientu skaita, atsevišķās pašvaldībās, kas ir tālāk no Rīgas, tas, iespējams, sasniedzis 3%, kas ir apmēram tikpat daudz kā pirms gada.

"Apjoms absolūti nebija kritisks, jo uzņēmumi atguva arī vecos parādus par iepriekšējiem gadiem un tad nereti sanāca, ka šis debitoru parāds veido naudas plūsmu - vecie parādi nosedza tekošos parādus," skaidroja Vītoliņš.

Asociācijas pārstāvis izteicās, kaa tas, kas notiks nākamajā sezonā, nav zināms nevienam, tomēr, ja cilvēkam, kurš iepriekš par apkuri maksājis 100 eiro, cena pieaugs pat vairākas reizes, nav skaidrs, kā rēķini tiks apmaksāti. Tāpat jāņem vērā, ka arī citi komunālie maksājumi, piemēram, elektrības cena varētu pieaugt.

"Faktiski mēs nezinām, kā būs. Mēs esam pirmo reizi šādā situācijā, par šo neviens neko nevar pateikt. Visiem ir priekšnojautas, bet pieredze nav bijusi, tāpēc neviens droši vien nevarētu pateikt, kā būs vai nebūs," norādīja Siltumuzņēmumu asociācijas valdes loceklis.

Vītoliņš informēja, ka uzņēmumi jau šobrīd mēģina veidot kādus uzkrājumus, apzinoties, ka būs drastisks energoresursu cenu pieaugums, un prognozējot, ka arī siltumenerģijas uzņēmumiem nākamā sezona būs sarežģīta, jo ir paredzams, ka siltumenerģijas pārdevējiem nākamajā sezonā būs jāmeklē iespējas īstermiņa aizdevumiem.

Asociācijas valdes loceklis pauda cerību, ka šāda veida aizdevumus naudas plūsmas nodrošināšanai varēs saņemt valsts kasē. Šāds risinājums būtu vienkāršāks pašvaldību uzņēmumiem, tomēr tirgū darbojas arī privāti komersanti, tādēļ būtu jāstrādā, lai rastu risinājumu arī šādu kompāniju iespējam saņemt īstermiņa kredītus.

Vītoliņš atzīmēja, ka sagaida, ka diskusija par šiem jautājumiem varētu sasniegt savu kulmināciju rudenī, tomēr risinājumus meklēt ir jāsāk jau šobrīd, ko, pēc Siltumuzņēmumu asociācijas valdes locekļa teiktā, Latvijas valdība arī dara.

Latvijas siltumuzņēmumu asociācija ir sabiedriska profesionāla organizācija, kurā apvienojušies centralizētās siltumapgādes uzņēmumi, siltumiekārtu un aprīkojuma ražotāji un piegādātāji, kā arī atsevišķi individuālie biedri - enerģētikas eksperti.

Kā ziņots, Labklājības ministrijas izstrādājusi risinājumus, pēc pašu vārdiem, mērķētam atbalstam, lai mazinātu inflācijas ietekmi. Ministrija paredz potenciālu rīcību sešos dažādos virzienos - ātrāka pensiju indeksēšana, vienreizējs pabalsts mazo pensiju saņēmējiem gada beigās, transporta pabalsts personām ar invaliditāti, minimālā ienākuma līmeņa reforma, palielināts mājokļa pabalsts un minimālās algas paaugstināšana.