Auto un tehnoloģijas
2022. gada 26. aprīlis, 07:13

Auto ziņas: Krievijā ražotām riepām ceļš uz Latviju slēgts. Kā rīkoties?

Auto ziņas

Jauns.lv

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Eiropas Savienībā noteiktas iespaidīgas sankcijas pret agresora valsts un tās sabiedrotās Baltkrievijas ražojumiem. Ierobežojumi attiecas arī uz Krievijā ražotiem Rietumu zīmolu izstrādājumiem, tostarp autoriepām.

“Riepas ir svarīga biznesā. Baltijā mums ir 6000 automašīnas. Un riepi iepirkums ir liels. Kad sākās konflikts Ukrainā, mums bija liels riepu iepirkums, un lēmumu ietekmēja situācija,” saka ALD Automotive Pārdošanas vadītājs Baltijas valstīs Mārcis Mauriņš.

“Šajā iepirkumā mēs pieņēmām lēmumu.  Neizvēlējāmies riepas, kas ražotas Krievijā, kaut arī tehniski tur nav nekādu problēmu.”

Ierobežota riepu pieejamība jau palielinājusi cenas. Taču SIA  Rīgas Ūdens sabiedrisko attiecību un komunikācijas daļas ārejo sakaru koordinētājs Sandris Vanzovičs norāda, ka šis nav īstais brīdis, kad domāt par naudu.

“Šī situācija nav tāda kur jādomā par izdevīgumu. Šīs valsts nav no ekonomiskā viedokļa.”

Gan autoparku uzturētāji, gan transporta pakalpojuma patērētāji turpmāk pieprasīs īpašus apliecinājumus, ka preces izcelsme nav sankcijām pakļautās valstis.

“Mēs nevaram katrai riepai, no kurienes tā nākusi,bet varam uzprasīt piegādātājiem. Lai nebūtu sadarbības ar agresoru valstu pārstāvjiem.”

“Tāpat mēs prasījām piegādātājiem apliecinājumu, ka riepas netiks piegādātas no Krievijas.”

Transporta nozares eksperts vienlaikus atzīst - turēt mugurkaulu taisni nebūs lēti. Kaut gan pašlaik knapi sākusies vasaras riepu sezona, autoparki jau bažījas par nākamo ziemu. Vai rudenī visiem pietiks ziemas riepu? 

“Šis ir labs jautājums. Šogad pirmo reizi domājam par ziemas riepu iepirkumu aprīlī. Situācija ir sarežģīta. Mēs jau plānojam ziemas riepu iepirkumu vēl pirms jaunās vasaras riepu sezonas. Bet riepas būs, varbūt mainīsies zīmoli, bet varēsim braukt droši.”