foto: Faisal Bashir/Pacific Press/Shutterstock/ Vida Press
"Skaistāk nekā Eiropā" - tik daudz tūristu, cik šobrīd, šī vieta nav uzņēmusi nekad
Skaistā Kašmira
Tūrisms
2022. gada 9. aprīlis, 05:23

"Skaistāk nekā Eiropā" - tik daudz tūristu, cik šobrīd, šī vieta nav uzņēmusi nekad

Jauns.lv

Indijas pārvaldītajā Kašmirā pēc Covid-19 pandēmijas ierobežojumu atvieglošanas atkal uzplaukusi tūrisma industrija. Pat neskatoties uz dažiem nesenajiem vardarbības gadījumiem, kopš janvāra šo valsts reģionu apmeklējuši jau 340 000 tūristu.

Zināms, ka tūrisms Kašmirā noplaka pēc tam, kad premjerministra Narendra Modi administrācija 2019. gadā atņēma reģionam tā īpašo statusu un autonomiju, bet vēlāk vietējo un ārvalstu tūristu plūsmu teju apturēja Covid-19 pandēmija.

Apburošais un plaukstošais 2022. gada pavasaris Kašmirā

Indijas pārvaldītajā Kašmirā pēc Covid-19 pandēmijas ierobežojumu atvieglošanas atkal uzplaukusi tūrisma industrija. Pat neskatoties uz dažiem nesenajiem vardarbības gadījumiem kopš ...

gallery icon

"Šogad Kašmirā novērojam visu laiku lielāko tūristu skaitu, tikai martā vien ieradušies 0,18 miljoni tūristu," aģentūrai "Reuters" sacīja Džammu un Kašmiras tūrisma sekretārs Sarmads Hafīzs, piebilstot, ka aprīlī ieceļojušo skaits varētu pārsniegt martu.

Līdzās dārzkopībai un lauksaimniecībai tūrisms ir ļoti svarīga Kašmiras nozare, kas, saskaņā ar valdības datiem, sastāda aptuveni 7% tās ekonomikas.

Kašmirā, kas sevi dēvē par "Paradīzi uz Zemes", atrodas Dala ezers, kas pirms vairākiem gadsimtiem bija iecienīta Mogulu imperatoru atpūtas vieta. Galvenie tūristu apskates objekti Kašmirā ir ezers un tā slavenās laivas, blakus esošais Indira Gandi tulpju dārzs, kas ir lielākais Āzijā, kā arī reģiona kalni un ledāji.

Laivinieks Vali Muhameds Bats stāsta, ka pandēmijas laikā viņš palicis bez darba, taču tagad nopelna 1000 līdz 1500 rūpiju (12-18 eiro) dienā, sagaidot ļoti labu tūrisma sezonu.

Savukārt viesnīcu īpašnieki atzīst - lielais tūristu rezervāciju daudzums ļauj viņiem apmaksāt iepriekš uzkrātos parādus. Salīdzinot ar periodu pirms Covid-19, nu viesnīcu numuriņu cenas pakāpušās par aptuveni 30%.

Zināms, ka daudzi augstas klases tūristi no turīgākajiem Indijas reģioniem, piemēram, Gudžaratas, Deli un Mumbajas, izvēlējušies par ceļojumu galamērķi Kašmiru, nevis Eiropas valstis, jo tajās joprojām vērojama pandēmijas laika nenoteiktība.

Nadips Sings ar sievu Gurpretu Kauru Kašmirā ieradušies no Austrālijas, sakot, ka viņus savaldzinājis reģiona skaistums. "Esmu apceļojis visu Eiropu, bet šī vieta ir skaistāka. Cilvēki ir pretimnākoši un draudzīgi, šeit mēs neizjūtam nekādus apdraudējumus," viņš saka.