foto: Evija Trifanova/LETA
Sankcijas pret Krieviju skar arī Šlesera un Šķēles biznesu
Uzņēmējs un politiķis Ainārs Šlesers.
Bizness un ekonomika
2022. gada 21. marts, 05:55

Sankcijas pret Krieviju skar arī Šlesera un Šķēles biznesu

Kas Jauns Avīze

Eiropas Savienības sankcijas skar ar Krievijas minerālmēslu ražotāju Uralchem un tā īpašnieku Dmitriju Mazepinu saistītos uzņēmumus Latvijā, tostarp arī Aināru Šleseru un Andri Šķēli.

Tie ir minerālmēslu pārkraušanas uzņēmums Riga Fertilizer Terminal, ķīmisko vielu vairumtirgotājs Uralkali Trading un transporta un loģistikas uzņēmums Uralchem Trading.

Uz pusēm ar Šķēli un Šleseru

Sankciju ietekmi visvairāk varētu izjust Riga Fertilizer Terminal, kur 2020. gadā bija 125 darbinieki. Uzņēmums uz pusēm pieder Uralchem Freight un Šleseram un Šķēlem piederošajai SIA Rīgas tirdzniecības osta (RTO).

RTO, kurai pieder 49% Riga Fertilizer Terminal, īpašnieki ir arī Šķēles un Šlesera ģimenēm pastarpināti piederošā akciju sabiedrība MCH investīcijas, kam RTO pieder 60% kapitāla daļu.

Uralkali Trading, kas izmantoja Latviju tirdzniecībai ar citām valstīm, ietekme uz nodarbinātību un labklājību nav tik būtiska – 2020. gadā tajā bija 58 strādājošie, turklāt gads noslēgts ar 90,48 miljonu eiro zaudējumiem. Uralkali Trading vienīgais īpašnieks ir Uralkali. Līdzīga situācija ir Uralchem Trading, kura peļņa 2020. gadā bija 15,4 miljoni eiro, bet tikai 47 darbinieki. Patiesais labuma guvējs ir Mazepins.

Līdz ar sankcijām ne tikai viņš zaudējis biznesa iespējas Rietumos, bet arī viņa dēls Ņikita pilota vietu Pirmās formulas komandā "Haas".

foto: Edijs Pālens/LETA
Minerālmēslu pārkraušanas uzņēmums Riga Fertilizer Terminal, kura daļas pieder arī Aināram Šleseram.

Šlesers maina kursu

Šlesers, kurš vēl īsi pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā aicināja draudzēties ar Putinu un kritizēja Latvijas valdības nostāju, tagad ir strauji pagriezies pretējā virzienā. Viņa vadītā partija Latvija pirmajā vietā aicina aizliegt Latvijā publiski izmantot Kremļa propagandas simbolu Z, kuru var redzēt uz Ukrainā iebrukušās Krievijas bruņutehnikas.

“Ir acīmredzami, ka Kremlis savā propagandā Z simbolam ir paredzējis īpašu lomu hibrīdkarā pret Rietumiem, kuru izmantos 9. maija svinībās. Tas ir simbols, kurš nozīmē agresiju pret Ukrainu, pret Rietumiem, pret civilizēto pasauli,” uzsvērts partijas paziņojumā, šīs zīmes lietotājus raksturojot kā acīmredzamus Latvijas valsts ienaidniekus.

Stepaņenko var meklēt jaunu partiju

No Šlesera partijas izslēgtas Saeimas deputātes Jūlija Stepaņenko un Ļubova Švecova, kuras nepievienojās partijas nosodījumam pret Krievijas sākto karu. Vēl pirms tam Stepaņenko bija šleseristu kandidāte Valsts prezidentes amatam.

Stepaņenko uz to reaģējusi ar atbildi "Facebook": “Visticamāk, zaudējot biznesa saites Krievijā, šis cilvēks ātri vien saprata, ka arī krievvalodīgie viņam vairs nav tik nepieciešami. Līdz šim ideja par latviešu un krievu apvienošanu Latvijas kopīgai nākotnei ir bijusi partijas stūrakmens. Vismaz es šai idejai tiešām noticēju, un tā iedvesmoja daudzus cilvēkus stāties partijas rindās.” Par karu Stepaņenko gan pauž nožēlu, bet ne ar pušplēstu vārdu nenosoda agresoru.