foto: LETA
Atkal pieaugušas degvielas cenas; jāgatavojas, ka kara dēļ cenu kāpums varētu turpināties
Bizness un ekonomika
2022. gada 1. marts, 06:48

Atkal pieaugušas degvielas cenas; jāgatavojas, ka kara dēļ cenu kāpums varētu turpināties

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā Baltijas valstīs, tostarp Latvijā, turpināja celties degvielas cenas. Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis portālam Jauns.lv sacīja, ka turpmākās degvielas cenas lielā mērā atkarīgas no Krievijas-Ukrainas konflikta un tā rezultāta.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Runājot par degvielas tirgū notiekošo, Karčevskis teica: “Šeit ir divi jautājumi. Pasaules degvielas cenas kāpj konflikta ietekmē. Tas ir bez šaubām. Patlaban nekādu piegādes pārtraukumu mums nav.”

Īsti nevarētu apgalvot, ka pirmā noteikti ir slikta ziņa, bet otrā – laba. Uz kopējo notikumu fona arī pirmā ziņa nav nekas ārprātīgs. “Galvenais cilvēkiem jāpasaka, ka degvielas piegādes ir, tās nav apstājušās un degvielas pietiek.”

Cenas lielā mērā atkarīgas no karadarbības

Tāda ir esošā situācija šīs nedēļas sākumā, taču nav iespējams prognozēt, kā tā attīstīsies turpmāk. “Tas šobrīd nav iespējams.” Turpmāk notiekošais degvielas tirgū, tostarp cenu izmaiņas, lielā mērā atkarīgas no Krievijas-Ukrainas konflikta un tā rezultāta.

Karčevskis atturējās izteikties par to, cik ilgam laikam mums pietiek degvielas, ja pēkšņi kaut kas notiek un pārtrūkst piegādes. Viņš gan atklāja, ka likumā noteikts: degvielas rezervēm Latvijā ir jābūt 90 patēriņa dienām.

Tas nozīmē, ka vismaz tuvākajā laikā, lai kas arī notiktu, nav jāsatraucas par degvielu. “Nav nekādas panikas, viss ir labi, degvielas pietiek.”

Kara ietekmē degviela kļuva dārgāka

Pasaulē degvielas cenas kāpj, un tas ir atstājis ietekmi arī uz mūsu benzīntankiem un tajos esošajām degvielas cenām – tās kļuvušas augstākas. “Jā, tas, ko mēs redzam: katru dienu ir klāt. Bet tas kāpums jau ir visu laiku kopš novembra. [Konflikta] eskalācija visu laiku virza cenas augšā. Protams, kad notika iebrukums pagājušajā nedēļā, kāpums bija straujāks.

Bet tas nemaz nav sasniedzis nekādus mūsu iepriekšējā vēsturē zināmos rekordus.” Mums ir bijusi arī dārgāka degviela. “Bez šaubām.”

Arī pie mums degviela var kļūt dārgāka

Ja pasaulē turpināsies cenu kāpums, arī mūsu benzīntankos cenas turpinās pieaugt. Mēs degvielu iepērkam par biržas cenām, un tās pieaug. Jāsaprot, ka mēs nevar noteikt starptautiskās degvielas cenas. “Mēs varam tās tikai pieņemt tādas, kādas tās biržā ir.”

Ja konflikts turpinās attīstīties un pasaulē degvielas cenas kāps, līdzīgs process notiks arī pie mums Latvijā. “Jā, protams.”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Visiem degvielas veidiem cenu pieaugums pēdējā laikā bijis aptuveni vienāds, Karčevskis teica un atklāja, ka visizplatītākais degvielas veids Latvijā ir dīzeļdegviela – tā veido aptuveni 84% no kopējā degvielas apjoma.

Baltijas valstīs straujāk kāpa dīzeļdegvielas cenas

Pagājušajā darba nedēļā visās Baltijas valstu galvaspilsētās turpināja celties degvielas cenas, straujāk augot tieši dīzeļdegvielas cenām, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Februāra pēdējā darba nedēļas nogalē dārgākais benzīns bija nopērkams Tallinā, sekoja Rīga, bet lētākā benzīna cena bija Viļņā. Savukārt augstākā cena dīzeļdegvielai bija Tallinā, bet zemākā tā bija Rīgā.

Rīgā "Circle K" degvielas uzpildes stacijā Krasta ielā 95.markas benzīna cena palielinājās par 1,3% - līdz 1,614 eiro par litru, pirmo reizi cenai pārsniedzot 1,6 eiro atzīmi. Savukārt dīzeļdegvielas cena kāpa par 2,1% un piektdien maksāja 1,484 eiro par litru.

Viļņā "Circle K" degvielas uzpildes stacijā Savanorju prospektā 95.markas benzīna cena auga par 2,2% - līdz 1,556 eiro par litru, bet dīzeļdegvielas cena nedēļas laikā palielinājās par 2,3%, un cenai pirmo reizi pārkāpjot 1,5 eiro atzīmi, tā piektdien maksāja 1,516 eiro par litru.

Tallinā "Circle K" uzpildes stacijās 95.markas benzīna cena nedēļas laikā auga par 1,2% - līdz 1,699 eiro par litru, bet dīzeļdegvielas cena kāpa par 6,6% - līdz 1,619 eiro par litru, pirmo reizi cenai pārkāpjot 1,6 eiro atzīmi.

Autogāzes cenas Rīgā un Viļņā saglabājās stabilas un piektdien maksāja attiecīgi 0,795 eiro un 0,712 eiro par litru. Vienlaikus Tallinā autogāzes cena palielinājās par 2,6% - līdz 0,78 eiro par litru.