Bizness un ekonomika
2021. gada 7. decembris, 23:00

Nākamnedēļ no darba tirgus varētu izslēgt vairākus tūkstošus cilvēku

Jauns.lv

No 15. decembra pilnīgi visiem privātajā sektorā strādājošajiem, kuri darba pienākumus veic ārpus savas dzīvesvietas, ir jābūt ar Covid-19 sertifikātu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Prasība attiecas arī uz tiem, kuri ikdienā nemaz nav saskarē ar cilvēkiem, piemēram, apkopējiem, kravas auto šoferiem un citiem.

Kā vēsta TV3 ziņas, vakcinējušies pret Covid-19 šobrīd ir 93% darbinieku. Lai arī tas ir absolūtais vairākums, tomēr jāņem vērā, ka 7% veido aptuveni 70 000 iedzīvotāju.

Lai arī daļai varētu būt pārslimošanas sertifikāti, bet daļa darbu varētu turpināt attālināti, tomēr nākamnedēļ no darba tirgus, visticamāk, tiks izslēgti vairāki desmiti tūkstošu cilvēku.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerādirektore Līga Meņģelsone TV3 atzīst, ka 15. decembris daudzām nozarēm rada stresu. Īpaši tas esot attiecināms uz pārtikas ražošanu un metālapstrādi. Problēma varētu būt ne tikai uzņēmēju, bet arī valsts pusē, jo šie cilvēki kļūs par slogu sociālajam budžetam.

Tikmēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) norāda, ka primāra šobrīd esot sabiedrības veselība. "Šis nav primāri jautājums par darba tirgu. Šis ir primāri jautājums par to, kā pasargāt sabiedrību kopumā, jo saslimšana, nonākšana slimnīcā un nāves gadījumi arī neveicina mūsu ekonomisko attīstību."

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) atzīst, ka sekas varētu būt, bet pauž cerību, ka nodarbinātie turpinās aktīvi vakcinēties. "Nākamnedēļ, kad būs jaunākie dati, mēs informēsim valdības kolēģus par aktuālo situāciju un to, kādas sekas tas var atstāt uz darba tirgu, un tad piedāvāsim dažādus risinājumus."

Jau ziņots, ka valdība otrdien, 7. decembrī, regulējumu nedaudz mīkstināja un lēma, ka no decembra vidus darbu varēs turpināt arī tie, kuri būs saņēmuši nepieciešamās potes, bet nebūs vēl sagaidījuši sertifikātu.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās