foto: PantherMedia / Leung Cho Pan
Desmitiem miljonu dolāru atmazgāšanā iesaistīta uzņēmuma juridiskā adrese reģistrēta ēkā, kas daļēji pieder Jūlijas Stepaņenko firmai
Ilustratīvs.
Bizness un ekonomika
2021. gada 12. novembris, 20:56

Desmitiem miljonu dolāru atmazgāšanā iesaistīta uzņēmuma juridiskā adrese reģistrēta ēkā, kas daļēji pieder Jūlijas Stepaņenko firmai

lsm.lv

Latvijā reģistrēta kompānija, iespējams, tikusi izmantota, lai atmazgātu desmitiem miljonu dolāru ASV izkrāptas naudas, vēsta Latvijas Televīzija.

Par SIA "Chatextech" saistību ar naudas atmazgāšanu Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzzināja no ASV iestādēm. Uzņēmums uzturējis kriptovalūtu maiņas platformu "Chatex", ko izmantojuši krāpnieki, lai no kiberuzbrukumos cietušajiem izspiesto kriptovalūtu pārvēstu naudā.

VID norādīja, ka lietas apjomi ir lieli - daudzi desmiti miljonu dolāru, kas nozagti ASV. Taču caur Latviju nauda nav plūdusi.

VID Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas pārvaldes direktore Agnese Rudzīte Latvijas Televīzijai sacīja: "Uzņēmums Latviju izmantoja tikai kā juridisko adresi. Tam nebija neviens birojs, kur kāds fiziski atrastos, ne arī bankas kontu šeit Latvijā. Tātad Latvijas finanšu sistēma šajā gadījumā ir bijusi pasargāta."

SIA "Chatextech" Latvijā dibināja trīs Krievijas un viens Baltkrievijas pilsonis šī gada sākumā, kā juridisko adresi norādot ēku Ganību dambī 26A. Šeit ir reģistrētas vairāk nekā 130 juridiskas personas.

Ēka pieder uzņēmumam "Valmieras 28", kurā savukārt puse daļu pieder pie frakcijām nepiederošās Saeimas deputātes Jūlijas Stepaņenko ("Latvija pirmajā vietā") firmai "Wave Media".

"Es jūs apsveicu, jūs tiešām esat kaut ko atraduši tādu, ko es nebiju pamanījusi, kur man tiešām nav pienākuma katru dienu sekot līdzi, kas manā īpašumā ir reģistrēts," situāciju komentēja Jūlija Stepaņenko.

Uz "Panorāmas" jautājumu, ka varbūt turpmāk varēs pievērst tam vairāk uzmanības, deputāte sacīja: "Turpmāk ko, turpmāk ko, lūdzu? Es ievēroju visus likumus."

Pēc intervijas ar Latvijas Televīziju sazinājās deputātes vīrs Vjačeslavs Stepaņenko, lai uzsvērtu, ka paši ar apsaimniekošanu nenodarbojas un ēka nodota pārvaldniekam SIA "TIKSS". Šī firma apliecināja, ka "Chatextech" nomāja nevis telpas, bet gan pastkastīti.

Jau ziņots, ka VID veicis uzņēmuma “Chatextech” pārbaudi un konstatējis būtiskus pārkāpumus. Pārbaudes rezultātā VID ir apturējis uzņēmuma darbību un piemērojis 100 000 eiro soda naudu.