foto: LETA
"Atlaides gaidīt ir naivi." Ziemas riepas šogad būs krietni dārgākas un grūtāk dabūjamas
Auto un tehnoloģijas
2021. gada 28. oktobris, 06:14

"Atlaides gaidīt ir naivi." Ziemas riepas šogad būs krietni dārgākas un grūtāk dabūjamas

Jauns.lv

Autovadītājiem jārēķinās, ka šoruden lētās ziemas riepas būs mazāk pieejamas un arī krietni dārgākas. Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs sarunā ar portālu Jauns.lv sacīja, ka cenu pieaugums varētu svārstīties aptuveni 20%-30% apjomā, bet Ķīnas riepas varētu kļūt pat divkārt dārgākas.

"Jāsaprot, ka ziemas riepas, īpaši lētā gala, varētu būt ievērojami ietekmētas saistībā ar cenu kāpumu," viņš teica un piebilda, ka naftas cenas ir palielinājušās un arī elektroenerģijas cenas piedzīvo krīzi daļā pasaules.

Katra kompānija šo situāciju pārdzīvo citādāk, "bet satricinājums tirgū jebkurā gadījumā ir".

Bet būtiskākais ir tas, ka lētās auto riepas tiek importētas no Āzijas: Korejas, Ķīnas. Jāsaprot tas, ka loģistikas cenas ir palielinājušās kopš Covid-19 pandēmijas, Suecas kanālā iesprūdušā kuģa gadījuma un kopējā industrijas satricinājuma.  

Mazāk un dārgākas

Pasaulē joprojām jūtams kuģu un konteineru trūkums. Patlaban par konteineru no Ķīnas jāmaksā aptuveni 18 000 eiro, bet iepriekš tas maksāja 1500 eiro, Kulbergs teica.

Tādējādi loģistikas izmaksu pieaugums ir ievērojami iespaidojis riepu cenu. Tāpēc Latvijas autovadītājiem jārēķinās, ka šoruden riepas nav tik vienkārši dabūt un turklāt tām ir pieaugušas cenas.

Šoferi arī šoruden var cerēt uz lētajām auto riepām, bet jāapzinās, ka tās būs mazāk pieejamas un dārgākas. Precīzu cenu pieaugumu ir grūti pateikt, bet tas var svārstīties no 20% līdz 30%.

Turklāt Ķīnas lētajām riepām sadārdzinājums ir pat par 100%. "Tajā momentā pat nav jēgas pirkt riepas no Ķīnas, jo Eiropas riepām tāda sadārdzinājuma nav. Turklāt Eiropas riepas vēl joprojām ir labākas."

Nesvaidās ar atlaidēm

Kulbergs arī norādīja, ka riepu tirgotāji šobrīd ne īpaši svaidās ar atlaidēm. Esošajā situācijā nebūtu pareizi sagaidīt milzīgas atlaides no riepu pārdevējiem.

"Pie tā, ka prece nav pieejama, atlaides gaidīt ir naivi. Varbūt kāds iztirgo vecos krājumus, bet neviens īpaši ar atlaidēm neaizrausies. Tāpēc mans ieteikums ir domāt ar riepām savlaicīgi, neatstāt uz pēdējo mirkli."

Viņš arī norādīja, ka pandēmijas laikā daudz autoservisu ir iespaidoti no tā, ka darbinieki mēdz inficēties un tāpēc nav pieejama ierastā darba kapacitāte.

Nedrūzmēties pie servisa

Tāpēc par riepām ieteicams padomāt un tās iegādāties laicīgi. Tāpat vajadzētu laikus iestāties rindā, lai riepas nomainītu. Šogad šo jautājumu noteikti nevajadzētu atstāt līdz 1., 15. vai pat 20. decembrim.

"Tas nebūs foršākais, ko var izdarīt. Drūzmēties pie servisa nebūtu ieteicams," asociācijas vadītājs aicināja par riepām domāt savlaicīgi.

Turklāt jāņem vērā arī tas, ka riepu montāžas cenas ir cēlušās saistībā ar pieaugošajām elektrības un darbaspēka izmaksām.

Ziemas riepas - no 1. decembra

No 1. decembra līdz 1. martam visiem automobiļiem vai autobusiem, kura pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas, jābūt aprīkotiem ar riepām, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos. Ziemas riepām minimālais protektora dziļums var būt četri milimetri.

Valsts policijā iepriekš vērsa uzmanību, ka ziemas periodā braukšana bez laika apstākļiem piemērotām riepām ir bīstama, jo aukstajā laikā uz ceļiem veidojas ledus, kas samazina riepu saķeri ar ceļa virsmu, kā rezultātā var sākties slīdēšana. Ziemas riepas nodrošina, lai šī saķere ar brauktuves virsmu būtu pēc iespējas labāka.