foto: Aculiecinieka foto
"Pēdējās baravikas, ko jūs gribat?!" Rīgas Centrāltirgū meža veltēm cenas klāt liek retais
Bizness un ekonomika
2021. gada 28. septembris, 16:20

"Pēdējās baravikas, ko jūs gribat?!" Rīgas Centrāltirgū meža veltēm cenas klāt liek retais

Jauns.lv

Gailenes, baravikas, apšu bekas, brūklenes un dzērvenes Rīgas Centrāltirgū septembra izskaņā pieejamas pie vairākiem tirgotājiem, un, piemēram, smukāko baraviku cena sasniedz pat 30 eiro par kilogramu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Raženās baravikas un bekas Rīgas Centrāltirgū

Gailenes, baravikas, apšu bekas, brūklenes un dzērvenes Rīgas Centrāltirgū septembra izskaņā pieejamas pie vairākiem tirgotājiem, un, piemēram, smukāko baraviku cena ...

gallery icon
42

Tirgus galdi nudien ir krāšņi kā izstādē, un andelmaņi katrs pauž savu individualitāti un bagātīgo izdomu kā izkārtojuma, tā cenu politikas ziņā. Tikai retais norādījis cenu, vairumā vietu pēc cenas jāvaicā mutiski. Vienā vietā bekas sadalītas puskilograma ietilpības trauciņos un novērtētas par 7 – 15 eiro porcijā, bet vēl uz kāda tirdzniecības galda tīras nopucētas beku meitiņas saliktas glītās kaudzītēs bez klāt pieliktas cenas norādes.

Ja iepriekšējos gados ļaudis šausminājās jau, kad baraviku cena tirgū uzkāpa līdz 16 eiro kilogramā, tad nu labāko beciņu izlases kilograma cena ir 25 un 30 eiro par kilogramu. Kāda sēņotāja, kam gadījušās vairākas patiesi prāvas un no tārpiem tīras beku karalienes, par katru puskilogramīgo beku prasa vairāk kā septiņus eiro. Un tā, starp citu, nav augstākā cena – tikai 15 eiro par kilogramu. Mazākās baraviciņas reti kur tirgū atrodamas lētāk par 25 eiro, un ir bekotāji, kas par Ādažu poligonā salasītām beciņām prasa pat 30 eiro kilogramā.

“Pēdējās baravikas, ko jūs gribat?!” bezkaislīgi paziņo pārdevējs, aicinot nevilcināties, nečammāties, bet ņemt uzreiz ciet, citādi drīz vairs nebūšot. Līdzīgi pircējus skubina arī kāds cits pārdevējs, kas savu beku komplektu, kopumā 800 gramus, apņēmīgi tirgo par 16 eiro.

Vairāki aptaujātie sēņotāji, vaicāti, no kuras puses atveduši smukās bekas, neslēpj, ka bekot bijuši Kurzemes mežos. Baraviku gan esot krietni mazāk nekā iepriekšējos gados.

“Katrs atradums ir īpašs!” apmierināti smaidot gandarījumu pauž kāds vīrs, labprāt pārcilājot savas pārdošanai izliktās baravikas – vienai tik resns kāts, ka grūti rokā noturēt, cita izaugusi pavisam kantaina, vēl kādai kāts līks kā lietussarga rokturis – tā atrasta ieaugusi starp zemē sakritušajiem koku zariem.

Gaileņu Rīgas Centrāltirgū ir krietni vairāk nekā aptuveni pirms mēneša, un cena ir divtik zemāka. Ja augusta izskaņā, pērkot kilogramu gaileņu, nācās šķirties no 15 eiro, tad nu tās nopērkamas par sešarpus, septiņiem eiro kilogramā.

Sarosījušies arī brūkleņu un dzērveņu tirgotāji. Kāds atnesis paša salasītos groziņos, cits, kā jaušams, uzpircējs, meža ogas sakrāmējis uz galdiem kastēs. Brūkleņu vidējā cena tirgū ir 2,20 – 3,50 eiro par litru, savukārt purva dzērvenes 3 eiro litrā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās