foto: LETA
Tiesa liek Latvijas Universitātei maksāt "Skonto būvei" 827 720 eiro
Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskā centra ēka.
Bizness un ekonomika
2021. gada 16. jūnijs, 18:24

Tiesa liek Latvijas Universitātei maksāt "Skonto būvei" 827 720 eiro

Jauns.lv / LETA

Administratīvā rajona tiesa Rīgā aizvadītajā nedēļā nolēmusi no Latvijas Universitātes (LU) piedzīt par labu "Skonto būvei" 827 720 eiro saistībā ar LU Akadēmiskā centra būvniecības iepirkumu, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

Pārējā daļā uzņēmuma pieteikums pret LU ir noraidīts. Spriedumu var mēneša laikā pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Spriedumā teikts, ka "Skonto Būve" piedalījās LU rīkotajā iepirkumā par LU Akadēmiskā centra Torņakalnā pirmās kārtas tehniskā projekta izstrādi, būvniecību un autoruzraudzību.

Atklāts Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskais centrs

gallery icon
55

Viens no piedāvājumu vērtēšanas kritērijiem bija pretendentu piedāvāto tehniskā projekta sastāvā iekļauto inženiersistēmu un iekārtu regulārās apkalpošanas izmaksu apjoms gadā. To bija paredzēts vērtēt, pamatojoties uz finanšu piedāvājumā ietverto informāciju.

Piedāvājumu līdz ar citiem pretendentiem iesniedza arī "Skonto būve". Uzņēmums piedāvāja veikt inženiersistēmu un iekārtu regulāro apkopi par cenu 0,33 santīmi (47 centi) gadā, vienlaikus norādot, ka šāda cena noteikta, piešķirot 25 899,67 latu (36 851,91 eiro) atlaidi.

Konstatējusi, ka patiesais iekārtu apkopes izmaksu apjoms gadā ir 25 900 lati (36 852,38 eiro), LU minētā uzņēmuma piedāvājuma vērtēšanā ņēma vērā šo faktisko izmaksu apjomu, nevis "Skonto Būve" piedāvāto cenu ar atlaidi.

Par uzvarētāju iepirkumā pasūtītāja atzina citu pretendentu.

"Skonto būve" par pasūtītājas rīcību, nevērtējot tās faktiski piedāvāto cenu, iesniedza sūdzības Iepirkumu uzraudzības birojam, bet birojs šīs sūdzības atzina par nepamatotām.

Pieteicēja vērsās tiesā ar pieteikumu. 2015.gadā Administratīvā rajona tiesa par prettiesiskiem atzina biroja lemto ar kuriem bija noraidītas pieteicējas sūdzības par LU lēmumiem iepirkumā. Arī Augstākā tiesa atstāja Administratīvās rajona tiesas spriedumu negrozītu.

Uzņēmums vērsās LU, lūdzot atlīdzināt tai ar prettiesiskajiem lēmumiem radītos mantiskos zaudējumus 1 655 441 eiro apmērā neiegūtās peļņas veidā. LU 2016.gadā uzņēmuma prasījums par zaudējumu atlīdzinājumu noraidīja. LU savu lēmumu pamatoja, jo uzņēmumam nav radīti zaudējumi tāpēc, ka nav iespējams pierādīt to, ka tā būtu iesniegusi saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu un konkursa vispārīgi paredzamās attīstības gaitā "Skonto Būve" tiktu atzīta par iepirkuma uzvarētāju.

Tad "Skonto būve" vērsās tiesā ar pieteikumu par mantiskā zaudējuma 1 655 441 eiro atlīdzinājuma noteikšanu.

Kā zināms, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā patlaban atrodas krimināllieta, kurā par kukuļošanu apsūdzēta bijusī politiķe un bijusī LU rektora vietniece Baiba Broka un divi būvuzņēmēji Ivars Millers un Guntis Rāvis.

Šajā kriminālprocesā iespējamā kukuļošana saistīta ar LU Akadēmiskā centra Rakstu mājas būvniecību. Rakstu mājas atklāšana gaidāma 2023.gada rudenī.

Rakstu mājas būvniecības iepirkums izsludināts 2018.gada pavasarī, uzvarētāju mēģinot noskaidrot konkursa procedūrā ar sarunām.

Likumsargi uzskata, ka amatpersona, būdama iepirkumu komisijas priekšsēdētāja saistībā ar ēkas plānoto būvniecību, iespējams, darbojās uzņēmēju interesēs. Amatpersona, iepriekš vienojoties, piekrita pieņemt uzņēmēju kukuli - 20 000 eiro, noformējot to kā ziedojumu biedrībai.

Rāvis līdz 2019.gada vasarai bija līdzīpašnieks un patiesais labuma guvējs būvniecības un ražošanas uzņēmumu grupas "Skonto Group" uzņēmumos "Skonto būve", "Skonto Prefab", "Skonto Plan", kā arī virknē citu uzņēmumu.

Millers savulaik bijis "Skonto būve" un "Skonto Plan" līdzīpašnieks, līdz 2019.gada jūlija beigām bija arī "Skonto būves" padomes loceklis.