foto: Shutterstock
Parādījusies jauna iespēja, par ko no valsts atgūt attaisnotos izdevumus
Iedzīvotāji savos attaisnotajos izdevumos tagad var iekļaut izglītības un ārstniecības izdevumus par savām māsām un brāļiem, kuriem ir noteikta 1. vai 2. grupas invaliditāte.
Bizness un ekonomika
2021. gada 10. marts, 12:39

Parādījusies jauna iespēja, par ko no valsts atgūt attaisnotos izdevumus

"Likums un Taisnība"

Šogad, no 1. marta iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par 2020. gadu, iedzīvotāji savos attaisnotajos izdevumos var iekļaut izglītības un ārstniecības izdevumus par savām māsām un brāļiem, kuriem ir noteikta 1. vai 2. grupas invaliditāte.

Attaisnotos izdevumus savā deklarācijā viens par otru var iekļaut arī šādi ģimenes locekļi – vecāki, vecvecāki, laulātais, bērni, mazbērni. Svarīgi, lai pašu maksājumu, par kuru iesniegti dati, būtu veicis kāds no ģimenes locekļiem, norāda Valsts ieņēmumu dienestā. Piemēram, izdevumus par brāli ar invaliditāti deklarē māsa, bet pašu maksājumu var būt veikuši arī vecāki vai vecvecāki.

Kas jānorāda

Maksājumu apliecinošajā dokumentā – čekā, kvītī vai rēķinā – obligāti jābūt norādītam cilvēka vai viņa ģimenes locekļa vārdam, uzvārdam un personas kodam un maksājuma mērķim – attaisnoto izdevumu veidam (izglītība un bērnu interešu izglītība vai ārstniecības pakalpojums).

Iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu pārmaksātos nodokļus par attaisnotajiem izdevumiem, var tikai tāds cilvēks, kurš konkrētajā gadā ir bijis iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs, tas nozīmē, ka ir strādājis un no viņa gūtajiem ienākumiem maksāts nodoklis.

Tātad, piemēram, nestrādājošas māsas vai brāļa, ja tam ir 1. vai 2. grupas invaliditāte, attaisnotos izdevumus savā deklarācijā var norādīt strādājošais brālis vai māsa, vai kāds cits strādājošs ģimenes loceklis. Dokumenti, kas pierāda brāļa vai māsas invaliditāti, deklarācijai nav jāpievieno.

“Piemēram, Jānis 2020. gadā apmaksājis sava brāļa Olafa, kuram ir 2. grupas invaliditāte, mācību maksu 900 eiro par mācībām Latvijas Universitātē. Šos izdevumus Jānis norāda savā 2020. gada ienākumu deklarācijā,” skaidro Valsts ieņēmumu dienests.

Līdz 600 eiro

Arī 2020. gada ienākumu deklarācijā, deklarējot attaisnotos izdevumus par izglītību, ārstniecību, ziedojumiem un dāvinājumiem, tostarp partijām, piemērojamā kopējā attaisnoto izdevumu norma vienam cilvēkam ir 600 eiro. Ja atmaksājamā summa pārsniedz minēto normu, atlikusī daļa tiek pārcelta uz nākamo gadu un automātiski tiks iekļauta jau nākamā gada deklarācijā.

Brīvprātīgi gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, var iesniegt, ja no algota darba ienākumiem par attiecīgo gadu ir maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Tāpat to var iesniegt, ja ir izveidojusies nodokļa pārmaksa saistībā ar gada diferencētā neapliekamā minimuma un progresīvās nodokļa likmes piemērošanu. Deklarāciju var iesniegt arī, ja gada laikā nav bijuši piemēroti nodokļu atvieglojumi, piemēram, par apgādībā esošām personām.

Visērtāk elektroniski

Deklarāciju var iesniegt trīs gadu laikā, tātad šogad to varēs iesniegt arī par 2019. un 2018. gadu. To var iesniegt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS) vai sūtot pa pastu uz adresi: Valsts ieņēmumu dienests, Talejas iela 1, Rīga, LV-1978.

VID aicina jau tagad ievadīt pagājušā gada attaisnoto izdevumu čekus bezmaksas mobilajā lietotnē Attaisnotie izdevumi. Tādējādi pats dokuments un tā apraksts nonāk EDS un glabājas tur līdz brīdim, kad iedzīvotājs izlems iesniegt gada ienākumu deklarāciju. Tad atliek tikai tos pievienot deklarācijai no čeku krātuves un iesniegt deklarāciju.