Auto un tehnoloģijas
2021. gada 3. marts, 07:19

Auto ziņas: Nissan Ariya atrādās Rīgai un sāk jaunu ēru Nissan modeļu elektrifikācijā

Auto ziņas

Jauns.lv

Jau automašīna pirms tam redzēta tikai attēlos vai video, grūti noteikt, cik tā liela. Unikālas pirmizrādes laikā tepat Rīgā, TV Autoziņām bija izdevība novērtēt Nissan Ariya īstos izmērus un paskatīties, kas "lācītim vēderā".

Garums 4,6 metri, riteņu bāze gandrīz 2,8. Tas nozīmē, ka Aryia ir desmit centimetrus garāka par jauno Nissan Qashqai, bet salona garums jau tuvojas septiņvietīgu spēkratu gabarītiem. Tomēr sēdvietas ir tikai piecas, jo Aryia ir krosovers. Lai gan pirmajā mirklī tā nešķiet, tā patiešām ir SUV klases automašīna. Apliecinājums tam - šo varēs nopirkt arī ar visu riteņu piedziņu. Kopumā būs četras dažādas versijas. Divu veidu akumulatori, 63 vai 87 kWh. Kilometrāža pēc WLTP no 360 līdz 500 km. Nissan Aryia jau izmantota litija jonu gaitas baterija ar termālā menedžmenta sistēmu un šķidrumdzeses sistēmu, kādas Leaf nav. Aizstājot pastāvīgo magnētu elektromotorus ar modernākiem, Nissan panācis 160 līdz pat 290 kilovatu jaudu, atkarībā no versijas. Tas nozīmē, ka topversijas Performance jauda ekvivalenta 400 zirgspēkiem ar atbilstošu paātrinājumu - 5 sekundes līdz 100 km/h!

Nissan Aryia tiks ražota uz pilnīgi jaunas Nissan elektromobiļu platformas, kam nav nekā kopīga ar Nissan Leaf. Vislabāk to var redzēt aizmugurē. Durvju aile ir lielāka, durvis platākas, tālāk atveras. Un, kā paši redzam, vietas aizmugurē ir ievērojami vairāk. Obligāts statiskās prezentācijas uzdevums ir ielīst bagāžniekā. Nekā sevišķa tajā nav, tomēr Nissan parūpējies, lai augšējā stāvoklī dubultgrīda sakristu ar slieksni. Riteņu izmērs nav neko pieticīgs, un kā redzams Nissan nav aizrāvusi eiropiešu ideja atteikties no aizmugurējām disku bremzēm.

Vēl viena būtiska atšķirība no Nissan Leaf, ir tāda, ka uzlādes ligzda atrodas nevis priekšā bet labajā spārnā. Un, ka vēl svarīgāk - zem vāciņa atklājas Eiropā izplatītais CCS2 standarts. Arigato, chademo! Japānā Ārijai gan paliks vecais štepselis, turklāt abās pusēs, nevis tikai labajā.

Ātrās uzlādes tīklā Aryia spēs izmantot līdz pat 130 kW lādētāja jaudas, kas sola uzlādi līdz pat 375 kilometriem tikai 30 minūtēs. Ne mazāk svarīga ir maiņstrāvas uzlādes performance. Eiropas Ārijām būs 7,4 kWh iekšējais lādētājs vienfāzu risinājumiem un 22 kilovati - trīsfāzu. Tātad Aryia no Wallbox uzlādēsies tikpat ātri kā franču Zoe, vai pat ātrāk. Atverot nosacīto motorpārsegu, motoru, protams, neredzam. Tas ir apakšā starp priekšējiem riteņiem. Telpu galvenokārt aizņem invertors, 12 voltu baterija un citas palīgierīces.

Nissan Nordic Europe korporatīvās pārdošanas vadītājs Baltijas valstīs Ivars Valtass atklāja, ka prognozējamā Ariya cenu amplitūda būs no 50 000 līdz 65 000 eiro. Aktīva Nissan Ariya pārdošana Latvija sāksies 2020. gada vasarā. Pirmās piegādes plānotas 2022. gada janvārī.