foto: Publicitātes foto
FOTO: "Latvijas Pastā" saņemtās paciņas turpmāk šķiros automatizēta iekārta
Bizness un ekonomika
2020. gada 13. novembris, 09:49

FOTO: "Latvijas Pastā" saņemtās paciņas turpmāk šķiros automatizēta iekārta

Jauns.lv

"Latvijas Pasts" (LP) atklājis pirmo pilnībā automatizēto pasta sūtījumu svēršanas, skenēšanas, mērīšanas un šķirošanas iekārtu, noslēdzot pēdējo gadu vērienīgākā investīciju projekta īstenošanu uzņēmumā, Jauns.lv informē LP.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Latvijas Pasta" jaunā automatizētā paciņu šķirošanas iekārta

"Latvijas Pasts" (LP) atklājis pirmo pilnībā automatizēto pasta sūtījumu svēršanas, skenēšanas, mērīšanas un šķirošanas iekārtu, noslēdzot pēdējo gadu vērienīgākā investīciju ...

gallery icon
11

Līdzīgi kā citviet pasaulē, arī Latvijā būtiski samazinās tradicionālo pasta sūtījumu apjomi, bet, pateicoties e-komercijas straujajai attīstībai un augošajām attālinātās iepirkšanās iespējām, palielinās sīkpaku un paku sūtījumu īpatsvars. Jaunā līnija ar mākslīgā intelekta palīdzību ļaus efektīvi apstrādāt visa veida pasta sūtījumus, stundas laikā spējot sašķirot līdz pat 6000 sūtījumu vienību un kopumā ar esošajiem darbaspēka resursiem nodrošinot divreiz ātrāku divreiz lielāka sūtījumu skaita apstrādi, teikts uzņēmuma paziņojumā.

Kā norāda LP, pasta pakalpojumu sniedzēju globālā pieredze liecina, ka klienti vēlas, lai laiks, kas aizrit no preces iegādes brīža līdz saņemšanai, būtu iespējami īsāks. Vienlaikus samazinās darbaspēka resursu pieejamība tādiem vienkāršiem darbiem kā pasta sūtījumu apstrāde un šķirošana. Lai cīnītos ar šiem izaicinājumiem un sniegtu pakalpojumus atbilstoši mūsdienu patēriņa paradumiem, LP realizējis pēdējo gadu vērienīgāko uzņēmuma modernizācijas projektu, tā ietvaros iegādājoties modernu un efektīvu sūtījumu svēršanas, skenēšanas, mērīšanas un šķirošanas iekārtu.

Ar mākslīgā intelekta palīdzību tā nodrošinās sūtījumu kvalitatīvu apstrādi, ātrāku apriti un precīzākus datus norēķiniem, sniedzot detalizētu informāciju par sūtījuma izmēru un svaru.

"Jaunās šķirošanas iekārtas iegāde ir nozīmīgs solis, lai nodrošinātu Latvijas iedzīvotājiem ērtus un pieprasījumam atbilstošus pasta pakalpojumus. Mērķtiecīga, sistēmiska attīstība ir vienīgais veids, kā būt veiksmīgiem arvien pieaugošajos konkurences apstākļos. Tas ir svarīgi gan pašam "Latvijas Pastam", gan arī valsts kopējās sakaru infrastruktūras modernizācijas kontekstā," uzsver satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

"Digitalizācija un e-komercija ir atslēgas jēdzieni, kas transformējuši pasta nozari un izvirzījuši jaunos izaicinājumus. “Revolucionārās pārmaiņas tehnoloģiju jomā ir būtiski mainījušas globālo pasta nozari. Pirms desmit gadiem mūsu pakalpojumu apjomā lielākais īpatsvars bija tradicionālajiem pasta sūtījumiem, piemēram, vēstulēm, bet līdz ar e-komercijas straujo izaugsmi un iepirkšanos visdažādākajās interneta tirdzniecības platformās pēdējos gados strauji mainās arī pasta uzņēmumu funkcionalitāte un piedāvāto pakalpojumu klāsts. Datu apmaiņa, apstrādes un piegādes ātrums, izsniegšanas vietu daudzveidība ir mūsdienu patērētājam elementāras prasības. Lai tās nodrošinātu, vairs nepietiek tikai ar cilvēkresursiem, ir nepieciešama ievērojama mākslīgā intelekta klātbūtne,” norāda Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns.

Kā uzsver uzņēmuma vadītājs, šķirošanas iekārtā iestrādātas jaunākās un modernākās tehnoloģijas – mākslīgais intelekts, kas, iekārtu lietojot, mācās ik dienas.

Proti, jo vairāk sūtījumu iekārta sašķiro, jo labāk tā atpazīst dažādas uzlīmes un to izvietojumu uz sūtījumiem, kā arī veidus, kā cilvēki mēdz pierakstīt adreses.

Viens no būtiskākajiem ieguvumiem – jaunā šķirošanas iekārta ievērojami samazinās sūtījumu apstrādei nepieciešamo laiku un cilvēkresursus konkrēta darba paveikšanai. Līdz ar to LP nebūs atkarīgs no šo resursu pieejamības situācijās, kad aviosatiksme ir nevienmērīga un, ienākot lielākam sūtījumu apjomam, to sašķirošanai kvalitātes standartu ietvaros ar esošajiem resursiem varētu nepietikt un jāpiesaista papildu darbaspēks, kas tiek nodarbināts tikai īslaicīgi. Ar esošo darbaspēka resursu jaunā iekārta ļaus divreiz ātrāk apstrādāt divreiz lielāku sūtījumu skaitu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jaunajā iekārta ir arī citas vērtīgas funkcijas, piemēram, ar tās palīdzību Latvijas Pasts varēs sniegt jaunus papildu pakalpojumus tranzīta sūtījumu plūsmas ietvaros no Ķīnas, kā arī uzlabot pakomātu tīkla darbības kvalitāti un piegādes laiku.

Sūtījumu apstrādes un šķirošanas līnija ir lielākais LP investīciju projekts beidzamajos gados. Tās vadošais ražotājs ir viens no pasaulē vadošajiem pasta sūtījumu noformēšanas un pakalpojumu sniegšanas iekārtu un risinājumu izstrādātājiem "BlueCrest". Iekārtā ieguldītās investīcijas sasniedz 4 miljonus eiro.