foto: Publicitātes
Populārākie auto riepu un protektoru veidi
Auto un tehnoloģijas
2020. gada 22. oktobris, 07:01

Populārākie auto riepu un protektoru veidi

Karlīna Timofejeva

Riepa nav tikai ar gaisu pildīts gumijas gredzens – tas ir sarežģīts un detalizēts inženierijas šedevrs, kas tiek veidots dažādās formās un rakstos. Riepa netiek veidota tā, lai galvenokārt tā būtu vizuāli pievilcīga, tieši pretēji - katrs riepu veids un raksts piemērots konkrētiem nosacījumiem, apstākļiem un izaicinājumiem.

Lai Jūs spētu izvēlēties savam auto piemērotākās riepas, kas atbilst arī laikapstākļiem un likumdošanai, esam apkopojuši dažādus auto riepu veidus un to atšķirības.

Auto riepu veidi

 

Vasaras riepas

Riepas nosauktas starptautiskā kontekstā – piemēram, Latvijā vasaras riepas ir sezonāla rakstura jeb ir laika posms, kurā auto obligāti jābūt aprīkotam tieši ar vasaras riepām.
Faktiski vasaras riepas ir uzstādītas lielākajai daļai auto, un tās tiek lietotas vismaz 9 mēnešus gadā. Un ne velti - tās tiek lietotas tieši ilgmūžības dēļ, kas izpaužas gan mitrā, gan sausā vidē. Pateicoties vienmērīgajam protektoram, tām ir lieliska saķere ar ceļa virsmu.

Ziemas riepas

Arī ziemas riepām ir sezonāls raksturs, piemēram, Latvijā laika posmā no 1. decembra līdz 1. martam ikvienam auto jābūt aprīkotam tieši ar ziemas riepām.
Ziemas riepas tiek izgatavotas no mīkstiem savienojumiem un lielāku protektora dziļumu, kas nodrošina lielāku vilci, tādējādi braukšana sniegā, ledū un lietū kļūst ievērojami vienkāršāka.
Riepas ar šādām īpašībām nevajadzētu izmantot siltā laikā, jo siltumā tās ļoti ātri nolietojas. Ziemas riepas interneta veikalā 220.lv pieejamas ļoti plašā izvēlē – ienāciet un izvēlieties savam auto piemērotākās jau tagad!

Augstas veiktspējas (UHP) riepas

Augstas veiktspējas riepas tiek izgatavotas no mīkstākiem savienojumiem, tādējādi   gumija ar ceļa virsmu saskaras pēc iespējas vairāk un tiek palielināta auto vilce. Tas viss nodrošina, ka riepa nodilst vienmērīgi un lēnāk.
Lai arī augstas veiktspējas riepas pēc īpašībām līdzinās ziemas riepām, tām ir viens milzīgs trūkums - lietus ūdens rievas ir seklākas, tādēļ auto kontrole mitrā laikā ir apgrūtināta.

Vissezonas riepas

Lai gan teju visu gadu autovadītāji diez priekšroku tieši vasaras riepām, vissezonas riepas ir veids, kā izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem, ko sagādā pēkšņas sezonālas izmaiņas.
Vissezonas riepas sevī apvieno mazliet no visa iepriekš minētā, taču nav iespējams viennozīmīgi apgalvot, ka tās piemērotas ikvienā situācijā.  
Lielāks rievu blīvums, kas piemīt šādām riepām, sausos laikapstākļos būs mazāk patīkams, turklāt nebūs tik efektīvs uz ledus un sniega kā ziemas riepas.

Auto riepu protektoru veidi

Auto riepas tiek izgatavotas ar dažādiem protektora rakstiem, turklāt protektori ir tik atšķirīgi, ka no dažādiem tūkstošiem veidu var būt sarežģīti izvēlēties sev piemērotākās riepas, īpaši tagad, kad iespējams iegādāties riepas internetā.
Ir svarīgi nesajaukt riepas, kas atrodas uz vienas auto ass, jo katrs riepu modelis ir piemērots specifiskām braukšanas iespējām, piemēram, dažas no tām nodrošina lielāku ātrumu, taču citas paredzētas, lai  nodrošinātu augstāku drošību slapjos apstākļos.
 Lai gan katram riepu komplektam ir savas nelielas atšķirības, visus protektora veidus var iedalīt trīs galvenajās kategorijās:

Asimetriskas riepas

Asimetriskām riepām ir raksts, kas sastāv no diviem    alternatīviem protektora zīmējumiem, tādējādi nodrošinot augstāko iespējamo riepu veiktspēju. Riepas ārējā mala parasti satur lielus, stīvus protektora blokus, kamēr iekšpusē ir mazāki protektora bloki, kas nodrošina izturību pret akvaplanēšanu un efektīvu saķeri ar ceļa virsmu.

Virziena riepas

Virziena riepām ir raksts, kas vērsts vienā virzienā, tādējādi šādas riepas efektīvi pretojas akvaplanēšanai. Riepas ar virzītu protektora rakstu parasti nodrošina vislabāko veiktspēju tieši slapjos apstākļos, tieši tādēļ lielākā daļa ziemas riepu ir veidotas ar virziena protektora rakstu. Turklāt šādām riepām ir augsts stabilitātes līmenis un tās samazina trokšņa līmeni.

Simetriskas riepas

Simetriskām riepām (sauktas arī par daudzvirzienu riepām) ir simetrisks jeb universāls raksts, tādēļ šādas riepas var uzstādīt jebkuram transportlīdzeklim. Simetriskas riepas ir ideāli piemērotas pilsētai, jo nodrošina lielisku manevrēšanu un satveri.
Tomēr esiet uzmanīgs - šādas riepas nav labākās mitriem apstākļiem, tādēļ nav ieteicamas braukšanai ziemā, īpaši lauku apvidū.

Raksts tapis sadarbībā ar 220.lv