foto: LETA
Valmierā drīz sāks kursēt jaunie hibrīdautobusi
Valmieras autoosta.
Auto un tehnoloģijas
2020. gada 15. oktobris, 21:10

Valmierā drīz sāks kursēt jaunie hibrīdautobusi

Jauns.lv / LETA

Šodien prezentētie deviņi jauni dīzeļa - elektriskie hibrīdautobusi Valmieras pilsētas maršrutos sāks kursēt oktobra beigās, informēja Valmieras pilsētas pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Zane Bulmeistare.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks ("Valmierai un Vidzemei") uzsvēra, ka tās ir nozīmīgas pārmaiņas Valmieras sabiedriskā transporta sistēmā. Gaujas zelta smilšu krāsas autobusi ir videi draudzīgāki, jo daļu nepieciešamās enerģijas spēj saražot bremzējot.

SIA "VTU Valmiera" valdes priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš stāstīja, ka vairākas reizes ir veikti testa braucieni un rūpīgi vērtēts, kādi autobusi Valmierai būtu vajadzīgi un par labākajiem atzīti hibrīdautobusi. "Mūsu autobusu vadītāji, mehāniķi un tehniskās palīdzības darbinieki piedalījās mācībās, iepazīstot jaunos autobusus, un viņu atsauksmes ir pozitīvas. Jaunie autobusi ir ne vien pasažieriem ērti, bet arī draudzīgi videi, tādējādi šis ir ilgtspējīgs ieguldījums pilsētas attīstībā," sacīja Spurdziņš, piebilstot, ka tas ir arī viens no uzņēmuma mērķiem - nodrošināt kvalitatīvu, mūsdienīgu pakalpojumu, kas ir uz ilgtermiņa attīstību vērsts.

SIA "VTU Valmiera" līgumu ar "Solaris Bus & Coach S.A." par deviņu jaunu dīzeļa - elektrisko hibrīdautobusu iegādi parakstīja 2019.gada izskaņā.

Uzņēmuma pārstāvji stāstīja, ka autobusi daļu nepieciešamās enerģijas spēj saražot bremzējot, tādējādi tie ir videi draudzīgāki, ekonomiskāki un klusāki. Tā kā transportlīdzeklis ar hibrīdpiedziņu bremzēšanas laikā reģenerē enerģiju un veic akumulatoru uzlādi, tas ir piemērots pilsētas maršrutiem, kur bieži jāpiestāj pieturvietās un krustojumos.

Uzsākot braukšanu, elektrodzinēja piedziņai tiek izmantota saražotā enerģija, kas savukārt ļauj noteiktu laiku braukt ar izslēgtu dzinēju. Tādējādi tiek taupīta degviela, sasniedzot, kā uzrādīja testa braucieni, pat 30% degvielas ietaupījumu, kā arī samazinājās izmešu daudzums. Pašuzlādes dīzeļa - elektriskajiem hibrīdautobusiem nav ierobežots veicamais attālums un nav nepieciešama elektroenerģijas uzlādes infrastruktūra, autobusu tehniskās priekšrocības raksturoja uzņēmuma pārstāvji.

Kopā Valmieras pilsētas maršrutos kursē 12 autobusi.

Bulmeistare norādīja, ka lēmums izvēlēties hibrīdautobusus pieņemts, izvērtējot Valmieras pilsētas maršrutu tīklu, reisu garumus, ņemot vērā arī klimatiskos apstākļus, kā arī iespējas nodrošināt nepārtrauktu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas ilgtspēju Valmierā.

Autobusu kopējā iegādes summa ir 2 999 700 eiro. Autobusu iegāde tiek īstenota Kohēzijas fonda līdzfinansētā projektā "Videi draudzīga sabiedriskā transporta iegāde Valmieras pilsētai", kura kopējās izmaksas ir 2 835 000 eiro, tajā skaitā Kohēzijas fonda finansējums 1 906 322 eiro.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās