foto: LETA
Atļaujas iebraukt valstī sezonas viesstrādniekiem piešķirs pēc konsultācijām ar Zemkopības ministriju
Bizness un ekonomika
2020. gada 30. jūlijs, 15:33

Atļaujas iebraukt valstī sezonas viesstrādniekiem piešķirs pēc konsultācijām ar Zemkopības ministriju

Jauns.lv / LETA

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) atļaujas iebraukt valstī sezonas viesstrādniekiem piešķirs pēc konsultācijām ar Zemkopības ministriju (ZM), ceturtdien mediju pārstāvjiem sacīja LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Viņš informēja par izmaiņām, kādas sagaidāmas sākot ar 1.augustu attiecībā uz LIAA pieeju atļauju izsniegšanā no ārvalstīm piesaistītam darbaspēkam, tostarp sezonas viesstrādniekiem un sportistiem.

Pēc Rožkalna teiktā, tāpat kā līdz šim LIAA turpinās izsniegt iebraukšanas atļaujas, ja darba devējs vērsīsies ar lūgumu piešķirt atļauju Latvijā ierasties augsti kvalificētam darbaspēkam. LIAA piešķirs iebraukšanas atļaujas, ja viesstrādnieki nepieciešami nacionālajai drošībai nozīmīgas komercsabiedrības valdījumā esošu iekārtu vai būvju tehniskai apkopei. Tāpat atļauja ierasties Latvijā tiks izsniegta gadījumos, kad ārvalstnieka ierašanās Latvijā būs saistīta ar Latvijas komersanta saistību izpildi attiecībā uz investīciju projekta īstenošanu Latvijā.

Vienlaikus no 1.augusta mainīsies pieeja, kādā pēc lauksaimniecības un mežsaimniecības nozares uzņēmumu pieprasījuma LIAA piešķirs atļaujas ierasties Latvijā sezonas viesstrādniekiem. Rožkalns skaidroja, ka patlaban pieaug uzņēmēju interese piesaistīt sezonas viesstrādniekus, tomēr LIAA nespēj objektīvi novērtēt šī darbaspēka piesaistes nepieciešmaību. Tāpēc turpmāk pirms atļauju izsniegšanas aģentūra konsultēsies ar ZM.

Līdzīga pieeja LIAA būs attiecībā uz iebraukšanas atļauju piešķiršanu sportistiem un sporta jomā strādājošajiem. Pirms šādas atļaujas tiks izsniegtas, LIAA konsultēsies ar Izglītības un zinātnes ministriju.

Jau ziņots, ka valdība šonedēļ lēma par grozījumiem noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumos Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", kas paredz no 1.augusta visām personām, kuras ieradīsies Latvijā veikt darba pienākumus no valstīm ar augstu saslimšanas rādītāju, tajā skaitā kultūras jomas darbiniekiem, būs obligāti jāveic divas Covid-19 analīzes ar piecu līdz septiņu dienu intervālu.

Jaunā kārtība paredz, ka pirms darba pienākumu sākšanas ārvalstniekiem būs jāveic Covid-19 tests. Tas nozīmē, ka personai līdz analīžu negatīva rezultāta saņemšanai būs jāatrodas pašizolācijā un tikai tad varēs doties pildīt darba pienākumus.

Savukārt piektajā līdz septītajā dienā pēc izbraukšanas no valsts, uz kuru ir attiecināmi piesardzības pasākumi, tests būs jāatkārto otru reizi, jo Covid-19 infekcija var atklāties arī vēlāk. Ministrijā skaidro, ka visbiežāk inficēšanās ar Covid-19 atklājas tieši piektajā līdz septītajā dienā pēc inficēšanās.