foto: AFP/Scanpix
Pirmo reizi atvērs 1500 cilvēku kapavietu - leģendāro un traģiski nogrimušo kuģi "Titāniks"
"Titānika" fragments okeāna dzelmē.
Auto un tehnoloģijas
2020. gada 24. maijs, 11:15

Pirmo reizi atvērs 1500 cilvēku kapavietu - leģendāro un traģiski nogrimušo kuģi "Titāniks"

Jauns.lv

Tiesa ASV ir lēmusi atļaut privātai kompānijai no 1912. gadā nogrimušā “Titānika” izcelt “Marconi” radioierīci, kas tika izmantota, lai no liktenīgā reisa raidītu signālu, lūdzot pēc palīdzības.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

CNN vēsta,  ka lai piekļūtu ierīcei, ūdenslīdējiem būs jānoņem daļa no kuģa klāja, jo ierīce atrodas telpā, kurai citādāk nevar piekļūt. Ar šo tiesas lēmumu tika grozīts 2000. gada 28. jūlija rīkojums, kas paredzēja, ka uzņēmums “RMS Titanic Inc.” nedrīkst veikt iegriezumus vrakā vai atdalīt kādu no tā daļām.

Eksperti, kuri bija pieaicināti tiesā, liecināja, ka ap Markoni istabu ir konstatēta būtiska vraka stāvokļa pastiprināšanās, apdraudot vēsturisko ierīci. Atļaujot veikt šo procedūru, tiesnese Rebeka Bīča Smita norādīja, ka ierīce un ar to saistītie artefakti situācijas pasliktināšanās dēļ ir apdraudēti un var tikt neatgriezeniski zaudēti.

Komplekss, kurā atrodas ierīce, ir sadalīts trīs zonās – guļamistabas, operatoru istaba un klusā istaba, kurā atradās radioierīce.

Paredzēts, ka šī procedūra varētu notikt 2020. gada augustā, un tiesa lēma, ka uzņēmumam būs pienākums iesniegt ASV Nacionālās Okeanogrāfijas un atmosfēras administrācijas (NOAA) visus video un audiomateriālus, kas tiks veikti niršanas laikā. Tāpat uzņēmumam noteikts iesniegt ziņojumu, sīki aprakstot operācijas gaitu un iznākumu, kā arī uzskaitot izceltos artefaktus un to saglabāšanas plānus.

foto: Illustrated London News Ltd/Mar
Istaba ar "Marconi" radioierīci.

Jānorāda, ka šo ieceri jau kritizējuši daudzi, tostarp NOAA, sakot, ka nebūtu pareizi iejaukties vidē, kas ir vairāk nekā 1500 cilvēku atdusas vieta.

Zīmīgi, ka šī būs pirmā reize, kad tiks atgriezta kāda no “Titānika” daļām.

Kā zināms, “Titāniks” devās savā pirmajā braucienā 1912.gada 10.aprīlī, izbraucot no Sauthemptonas ostas Lielbritānijas dienvidos. 14.aprīlī kuģis uzskrēja aisbergam un pēc divām stundām un 45 minūtēm nogrima, aiznesot sev līdzi vairāk nekā 1500 cilvēku dzīvības. Tagad “Titānika” vraks atrodas 1550 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Ņujorkas gandrīz četrus kilometrus zem ūdens.

Kuģa vraks tika atrasts 1985.gadā.

“Titānika” liktenis tika iemūžināts filmā, Leonardo di Kaprio un Keitai Vinsletai atveidojot mīlniekus, kuri satikās uz kuģa, taču tā traģiskā bojāeja neļāva šim mīlasstāstam turpināties. Tā ir viena no visu laiku veiksmīgākajām un skatītākajām kinolentēm pasaules vēsturē. 

Epizodes no filmas „Titāniks”

Keita Vinsleta un Leonardo di Kaprio filmā „Titāniks” (1997).

gallery icon
29
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās