foto: ekrānuzņēmums no video
Latvietes vadīta komanda ieguvusi 3.vietu pasaulē lielākajā hakatonā
2020. gada 13. aprīlis, 13:18

Latvietes vadīta komanda ieguvusi 3.vietu pasaulē lielākajā hakatonā

Jauns.lv / LETA

Hakatonā "The Global Hack", kurā kopumā piedalījās gandrīz 12 000 cilvēku no 100 pasaules valstīm, trešo vietu ieguvusi latvietes vadīta komanda, informē hakatona organizētāji.

Komanda "Material Mapper", kuru vadīja Ieva Sibilla Strupule, tika apbalvota ar 15 000 eiro turpmākajai projekta attīstībai.

Komanda izstrādāja mākslīgā intelekta tirgus izpētes rīku, kas, balstoties uz aptaujām un padziļinātām klātienes intervijām, palīdz aprēķināt atkalizmantojamo būvgružu pieejamību, kas rodas Norvēģijas nekustamā īpašuma attīstītāju, pašvaldību, pārstrādes un celtniecības uzņēmumu darbības rezultātā.

Hakatonā piedalījās kopumā 507 komandas, kas izstrādāja inovatīvas idejas, kuras būtu ātri integrējamas un potenciāli varētu mazināt koronavīrusa Covid-19 radīto krīzes situāciju. Tiešsaistes pasākumu līdzorganizēja arī Latvijas radošie spēki, kas ar "Swedbank" atbalstu veidoja hakatona ekonomikas un vides novirzienus.

Kopumā 48 stundu ilgajā hakatonā tika piedāvātas 1032 idejas, lai atrisinātu ekonomikas, veselības aprūpes, vides un citu nozaru sarežģījumus.

Divu dienu laikā hakatona dalībniekiem bija trīs atskaites punkti, kuru laikā mentori novērtēja projektu progresu un noteica iespējamās ideju problēmsituācijas.

No visām 507 komandām tika izvēlētas 110 veiksmīgākās, kas savu veikumu prezentēja pusfinālā, savukārt 30 komandas turpināja cīņu finālā. Latviešu radošo spēku līdzorganizētajos ekonomikas un vides novirzienos piedalījās vairāk nekā 800 dalībnieku.

Apkopojot rezultātus, hakatona žūrija izvēlējās trīs veiksmīgākās idejas no visiem sektoriem, kuras sīvā konkurencē uzrādīja vislabāko rezultātu. 

Pirmo vietu un naudas balvu 15 000 eiro apmērā ieguva komanda "Suncrafter", kuri piedalījās hakatona vides sektorā un piedāvāja īpaši aprīkotu pārnāsājamu roku dezinfekcijas staciju kā higiēnas metodi, kas nodrošinātu holistisku risinājumu vīrusa ierobežošanai. Ideja paredz savienot ultravioletās lampas ar saules ģeneratoriem, ļaujot stacijām būt ilgtspējīgam risinājumam, kuru iespējams arī pārvietot. Idejas autori uzsver, ka stacijas būtu iespējams izmantot arī citām nepieciešamībām.

Tikmēr otro vietu un naudas balvu 10 000 eiro apmērā, kas palīdzēs turpmāk izstrādāt ideju, saņēma komanda "Act on Crisis", kas hakatonā darbojās veselības aprūpes sektorā un izstrādāja projektu - tiešsaistes platformu, kas piedāvā kvalitatīvus psiholoģiskā atbalsta pakalpojumus, kas ir īpaši piemēroti un izstrādāti, lai atbilstu indivīdu kultūras īpatnībām un citām būtiskām iezīmēm.

Žūrijai izvērtējot Latvijas pārstāvju vadīto ekonomikas sektoru, par daudzsološākajām idejām tika atzīti trīs projekti. Pirmo vietu un 10 000 eiro idejas attīstīšanai ieguva komanda "Vendito", kas piedāvāja e-komercijas platformu, kas īpaši piemērota dažādu mazo uzņēmēju biznesiem, lai tie spētu turpināt savu darbu arī Covid-19 krīzes laikā.

Otro vietu un 5000 eiro idejas izstrādei saņēma komanda "Crisis Budget", kas izstrādāja tiešsaistes čata robotu, kas analizē krīzes palīdzības paketes uzņēmējiem un atlasa derīgos piedāvājumus, ņemot vērā uzņēmuma pārstāvēto industriju un citus nozīmīgus faktorus.

Savukārt trešo vietu un 5000 eiro projekta attīstībai ieguva komanda "EasySnap", kas izstrādāja platformu, kas palīdz samazināt iespējamību, ka kāds konkrēts pārtikas paku saņēmējs saņems pārtikas produktus, kuri var būt bīstami viņa veselībai.

Hakatons norisinājās tiešsaistē no 9. līdz 12.aprīlim.

Jaunuzņēmumu kopienām operatīvi reaģējot uz Covid-19 pandēmijas krīzes radītajiem izaicinājumiem, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā marta vidū secīgi norisinājās trīs tiešsaistes hakatoni. Patlaban arī citas valstis, piemēram, Francija, Norvēģija, Itālija, Polija, Somija, Afganistāna, Brazīlija, Ungārija, Beļģija, Ukraina, Kanāda, Vācija, Austrālija, Madagaskara, Lielbritānija un citas organizē tiešsaistes hakatonus, lai atrastu un integrētu iespējamos risinājumus.