foto: EPA/Scanpix
Seksa nozarei pienākuši grūti laiki
Amsterdamas bordeļi ir slēgti, un diez vai kādam pietiktu jaudas 14 karantīnas dienām.
Bizness un ekonomika
2020. gada 29. marts, 08:08

Seksa nozarei pienākuši grūti laiki

Kas Jauns Avīze

Pandēmijas dēļ ieviesto aizliegumu dēļ cieš ne tikai aviācija, koncertu rīkotāji, viesnīcas un citas nozares. Grūtības piedzīvo vēl viena ekonomikas nozare – Amsterdamas un citos sarkano lukturu kvartālos viss ir apstājies.

Nīderlandes valdība vismaz līdz 5. aprīlim slēgusi visas izklaides iestādes, kafejnīcas un restorānus. Aizliegums attiecas arī uz seksa pakalpojumu sniedzējām, kas Nīderlandē ir legāla nodarbe.

Vāc ziedojumus savējo atbalstam

Pēc ANO datiem, Nīderlandē pērkamā seksa jomā ir ap 25 000 nodarbināto, lielākā daļa ir sievietes. Nozares arodbiedrībā PROUD uzskata, ka skaits ir daudz lielāks, jo daudzas strādā nelegāli.

Oficiālās prostitūtas ir pašnodarbinātās un maksā nodokļus. Līdzīgi Latvijas pašnodarbināto situācijai bezdarba vai slimības gadījumā viņas var paļauties tikai uz sevi.

Arodbiedrības biedre ar pseidonīmu "Hella Dee" vietnē "Dutche Mergency Fund" sākusi līdzekļu vākšanas kampaņu no krīzes cietušo kolēģu atbalstam. Internetā saziedoti 6400 eiro, viņa plāno izsniegt pa 40 eiro lielākajās grūtībās nonākušajām.
Ne centa no valsts palīdzības

Vācijā prostitūciju legalizēja pirms gandrīz 20 gadiem. Lielākā daļa no aptuveni 200 000 seksa darbinieku spiesti turpināt darbu arī šajos apstākļos, jo valsts nekompensēs zaudējumus. Kā pašnodarbinātajiem šai nozarei nav paredzēts ne cents no valdības piešķirtajiem 500 miljardiem eiro sērgas dēļ cietušo uzņēmumu atbalstam.

Piemēram, Štutgartē ar varas iestāžu rīkojumu visi bordeļi slēgti kopš 13. marta. Šeit izvietota ASV bruņoto spēku Eiropas virspavēlniecība, un vairāk nekā 20 000 amerikāņu militāristu bija nozīmīgs ienākumu avots. Citur vēl strādājošās prostitūtas rūpīgi dezinficē rokas un virsmas, pieprasa klientiem lietot sejas maskas, kas gan seksuāla kontakta gadījumā neko daudz nelīdz.

Klientus sagaida ar termometru

Arī Lasvegasas prieka namos apmeklētājiem obligāti jānēsā maskas, jāmēra temperatūra un jādezinficē rokas. Tāpat Sietlā, kur 26. februārī Covid-19 paņēma pirmās divas dzīvības ASV, prostitūtas klientus sagaida ar termometru, liek nomazgāties, izmantot dezinfekcijas līdzekļus un aizliegušas skūpstus. Tomēr Šēra Lasela atzīst: “Nevar sociāli distancēties, ja alga pilnībā atkarīga no socializācijas pakāpes.”

Turklāt klientu kodols ir vīrieši virs 60 gadiem, tātad koronavīrusa lielākā riska grupa, un viņi tikpat kā vairs nenāk.  Daudzas meičas pārgājušas uz attālinātu darbu – ar vebkamerām internetā.

Cenu kritums pievelk agresiju

Tā kā seksa darbiniecēm vairs nav naudas darbistabu īrei, daudzas spiestas doties uz ielas. Pieaugot konkurencei, cenas kritušās divtik, orālajam seksam no 60 dolāriem līdz trīsdesmit.

Nevalstiskā organizācija "Green Light Project" norāda, ka dempings veicina agresīvu klientu pieplūdumu. Daudzi atsakās lietot prezervatīvu, paziņojot, ka koronavīruss pārnēsājas ar jebkuru ķermeņa kontaktu, tāpēc neesot jēgas, bet citu slimību un grūtniecības risku ignorē. Suteneri taupa naudu telpu īrei, un prostitūtām nav pat pieejas karstai dušai un ziepēm.

Tikmēr Sietlas striptīzklubi zaudē naudīgos un solīdos klientus, kas ievēro divu metru distanci un vairs nesēdina meitenes klēpī. Dejotājas, kas agrāk nedēļā pelnīja 4000 dolāru, tagad ar grūtībām sakasa simtu.