foto: Publicitātes
Kādus zaudējumus personai un mantai sedz OCTA polise?
Auto un tehnoloģijas
2020. gada 10. marts, 11:56

Kādus zaudējumus personai un mantai sedz OCTA polise?

Jauns.lv

OCTA ir obligātā civiltiesiskā transportlīdzekļa apdrošināšana, ar ko jābūt aprīkotam ikvienam Latvijas Republikā reģistrētam transportlīdzeklim. Šīs polises darbību regulē Latvijas Republikas likumdošana, un bez tās transportlīdzeklim nav atļauts piedalīties ceļu satiksmē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai gan OCTA polise ikvienam autovadītājam nozīmē papildu izdevumus, jāņem vērā, ka tā attiecas uz negadījumiem un nepieciešamības gadījumā sedz gan materiālos, gan morālos zaudējumus. 

Lūk, vairāk par to, kādus zaudējumus personai un mantai sedz OCTA polise.

Kādos gadījumos tiek sniegta kompensācija?

Kompensācija paredzēta un vajadzības gadījumā tiek izsniegta transportlīdzekļa tiesiskajam vadītājam vai īpašniekam, pasažierim vai gājējam. OCTA sedz gan zaudējumus personai, gan zaudējumus mantai. Negadījumos cietušie tāpat kā radīto zaudējumu apjoms var būt dažāds. 

Atlīdzības summa, kuru OCTA vienā reizē izsniedz vienai personai, nepārsniedz 5 210 000 eiro. Radītos zaudējumus cietušajiem apmaksā tas apdrošinātājs, pie kura vainīgā persona apdrošinājusi savu transportlīdzekli.

Materiālie zaudējumi
Gadījumos, kad zaudējumi radīti mantai, nevis cilvēkam, OCTA polise atlīdzina zaudējumus, kas vienā negadījumā nepārsniedz 1 050 000 eiro. Pašsaprotami, ka šādu gadījumu skaits ir salīdzinoši zemāks nekā radītie bojājumi kādas personas mantai. Tā kā šādu situāciju piedzīvo vien retais, cilvēku vispārējās zināšanas par materiālajiem zaudējumiem, kurus kompensē OCTA, mēdz būt nepilnīgas. Par to vairāk raksta turpinājumā. 

Morālie zaudējumi
Situācijā, kad kompensāciju nepieciešams izmaksāt saistībā ar nemateriālajiem jeb morālajiem zaudējumiem, kas radušies negadījumā un saistāmi ar personai radītajām sāpēm vai ciešanām, tiek izšķirti četri gadījumi:

●    Cietušās personas fiziska trauma;
●    Apgādnieka, apgādājamā vai laulātā dzīvesbiedra nāve;
●    Apgādnieka vai apgādājamā I grupas invaliditāte;
●    Sakropļots vai invaliditāti guvis cietušais.

Kompensējamo zaudējumu apkopojums

Ārstēšanās medicīnas iestādē vai mājas apstākļos

Šādi izdevumi var rasties situācijās, kad cietušais tiek pārvests no negadījuma vietas, ievietots un ārstēts slimnīcā. Izdevumi tiek kompensēti arī tad, ja cietušajam tiek diagnosticēta kāda problēma, kurai nepieciešama rehabilitācija medicīnas iestādē vai mājas apstākļos. 
Jāņem vērā, ka OCTA kompensē arī ceļa izdevumus, tādējādi cietušajam nav nepieciešams ieguldīt jebkādas personīgās finanses.

Medikamentu un tehnisko palīglīdzekļu iegāde

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Atlīdzība cietušajam pienākas un tiek piemērota arī tad, ja nepieciešams iegādāties ārstniecības līdzekļus. Tas attiecas arī uz gadījumiem, ja cietušajam nepieciešama protezēšana un/vai palīglīdzekļi.

Darba spēju zudums

Ja negadījuma laikā persona zaudējusi darba spējas, respektīvi, nav spējīga atgriezties iepriekšējā darba vietā, tai tiek piešķirta kompensācija, kas tiek aprēķināta naudas summas veidā, kas cietušajam pienākas vidējās izpeļņas gadījumā, no tās atskaitot darba ienākumus (pēc negadījuma) un sociālos pabalstus, ko cietušajam piešķir valsts un pašvaldība.


Pārejošas darba nespējas dēļ radušies zaudējumi

Ja negadījums ietekmējis personas veselību un pārejošas negadījuma traumas rezultātā persona noteiktu laiku nevar apmeklēt darba vietu. Šī summa tiek aprēķināta, ņemot vērā vidējo izpeļņas lielumu periodā, kad cietusī persona nav varējusi veikt darba pienākumus. No tās tiek atrēķināta slimības nauda, ko piešķir valsts, kā arī slimības pabalsti.

Transportlīdzekļa bojājumu novēršana (remonts)

Ja negadījuma laikā transportlīdzeklim nodarīti bojājumi, kuru novēršanai nepieciešami finansiāli ieguldījumi, piemēram, servisa apmeklējums.

Transportlīdzekļa evakuācija no negadījuma vietas

OCTA sedz arī uzdevumus, kas vajadzības gadījumā radušies, evakuējot cietušo transportlīdzekli no notikuma vietas līdz vietai, kur vai nu dzīvo auto īpašnieks (lietotājs), vai arī līdz vietai, kur auto tiks remontēts. Svarīgi - evakuācijas izdevumi tiek segti, transportlīdzekli pārvietojot vien Latvijas teritorijas robežās.

Transportlīdzekļa pilnīgs zaudējums (nav iespējams remontēt)

Kompensācija pienākas un tiek izsniegta arī gadījumos, ja cietušā transportlīdzekļa remonts nav iespējams vai ir finansiāli neizdevīgs. Šādā situācijā atlīdzības summa tiek aprēķināta, ņemot vērā transportlīdzekļa apdrošināšanas iegādes brīdī noteikto vērtību. Ja transportlīdzekļa īpašnieks neatzīst auto pilnīgu zudumu, viņš drīkst saņemt atlīdzību, kas ir starpība starp noteikto vērtību un to vērtību, kas aprēķināta pēc negadījuma notikšanas.

Apgādnieka vai apgādājamā zaudējums (nāve)

Ja negadījumā miris apgādnieks, kompensāciju saņem katrs tā apgādājamais. Naudas summa tiek aprēķināta no bojāgājušā ieņēmumiem, kas pirms nāves pienācās katram tā apgādājamajam, no tās atņemot zaudējuma pensiju, kas pienākas apgādājamajiem. Papildu tiek apmaksāti arī apbedīšanas izdevumi ne mazāk kā astoņu minimālo mēnešalgu apmērā.

Ņemiet vērā - ja summa, kas izlietota apbedīšanai ir lielāka nekā aprēķinātā atlīdzība, saprāta robežās to arī atmaksā OCTA polise. Attiecīgos pirkumus jāvar pierādīt, uzrādot kvītis vai čekus. Svarīgi - apdrošināšanas atlīdzību iespējams saņemt arī tad, ja nāve iestājusies laika periodā līdz gadam pēc ceļu satiksmes negadījuma, un ir saistīta ar notikumu.

Ceļiem, ēkām, dabai un infrastruktūrai nodarītais kaitējums 

OCTA atmaksā zaudējumus, kas  negadījuma laikā radīti kādai ēkai vai ap to esošai būvei, kā arī ceļiem. Svarīgi – zaudējumi ceļam tiek atmaksāti neatkarīgā no tā, kāds ir ceļa statuss (vai tas ir pašvaldības, vai valsts nozīmes ceļš.) Apdrošināšanas polise sedz arī tādus zaudējumus, kas radušies, nodarot kaitējumu videi (piemēram, situācijā, ja negadījumā tiek izpostīts blakus esošs piemineklis).

Secinājums

Diemžēl bez ceļu satiksmes negadījumiem nav iespējams iztikt. Uzvedība uz ceļa un transportlīdzekļa vadīšanas maniere ir katra paša ziņā, taču katrs ir atbildīgs par to, lai samazinātu ceļu satiksmes negadījumu iespējamību. 

Nekas nav svarīgāks par cilvēka veselību un dzīvību, tādēļ, piedaloties ceļu satiksmē, esi vienmēr uzmanīgs – ievēro visus ceļu satiksmes noteikumus, lai pasargātu sevi un cilvēkus sev apkārt! Lai nodrošinātos pret negadījumos iespējamajiem zaudējumiem, nekavējoties apmeklē Octas.lv un izvēlies labāko apdrošināšanas polisi tieši Tev!

Reklāmraksts

Tēmas