foto: Agnese Gulbe/LETA
Ventspils brīvosta atkal saņem Eiropas naudu
Ventspils brīvostas pārvaldes māja.
Bizness un ekonomika
2020. gada 28. janvāris, 08:01

Ventspils brīvosta atkal saņem Eiropas naudu

Jauns.lv / LETA

Šomēnes tika atjaunota Eiropas Savienības (ES) fondu izmaksa Ventspils brīvostā īstenotajiem projektiem, informēja Finanšu ministrijā (FM).

Pagājušā gada decembrī, kad ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) lēma vērst sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij") un četrām juridiskām personām, tostarp Ventspils brīvostas pārvaldi, tika lemts apturēt ES fondu izmaksu Ventspils brīvostā īstenotajiem projektiem 5,6 miljonu eiro apmērā.

Tomēr pēc tam, kad OFAC lēma no sankciju saraksta izņemt Ventspils brīvostu, FM janvārī lēma atjaunoti maksājumus Ventspils Brīvostas pārvaldei.

Ministrijā piebilda, ka tiek arī nodrošināta Centrālās finanšu un līgumu aģentūras Ventspils Brīvostas pārvaldei veikto maksājumu deklarēšana Eiropas Komisijai.

Iepriekš FM informēja, ka Ventspils brīvostas pārvaldē tika īstenoti seši ES kohēzijas politikas fondu projekti. Šo projektu īstenošanai no ES fondiem vēl nebija izmaksāti 5,6 miljoni eiro.

Vislielākā summa - 1,96 miljoni eiro - nebija izmaksāta par pievadceļu attīstības projektu Ventspils brīvostas teritorijā esošiem termināļiem un industriālajām zonām. Savukārt 1,34 miljoni eiro nebija izmaksāti par Ventspils brīvostas hidrotehnisko būvju pārbūves un atjaunošanas projektu.

Tāpat 757 796 eiro nebija izmaksāti par ražošanas ēkas Nr.7 būvniecību Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā, bet 757 772 eiro - par šajā pašā parkā esošas ražošanas ēkas Nr.6 būvniecību. 757 739 eiro nebija izmaksāti par ražošanas ēkas būvniecību Ganību ielā 103, Ventspilī, savukārt 40 800 eiro nebija izmaksāti par degradētas teritorijas atjaunošanu Pārventas industriālajā zonā Ventspilī.

Jau ziņots, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) pērn 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Lembergam un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.

Reaģējot uz Ventspils brīvostas iekļaušanu sankciju sarakstā, Saeima grozīja likumus, lai Ventspils brīvostu un arī Rīgas brīvostu nodotu valsts pārziņā, bet 17.decembrī valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas rosinājumu dibināt jaunu kompāniju - "Ventas osta", kas nodrošinās Ventspilī esošās ostas teritorijas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.

Savukārt 18.decembrī OFAC paziņoja par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi. Ventspils brīvostai noteiktās sankcijas tika atceltas pēc tam, kad Lembergs atkāpās no brīvostas valdes un Latvijas valdība veica darbības, lai pārtrauktu Lemberga ietekmi ostā, izriet no ASV Finanšu ministrijas paziņojuma presei.

Pēc pārkrauto kravu apmēra Ventspils osta ir otra lielākā osta Latvijā.