foto: LETA
Cīņa par Olainfarm. Pēc farmācijas milža rokas stiepj putinists no Krievijas?
Zāļu ražotāja "Olainfarm" jaunās ražošanas korpusa ēkas atklāšanas pasākums.
Bizness un ekonomika
2019. gada 31. oktobris, 06:08

Cīņa par Olainfarm. Pēc farmācijas milža rokas stiepj putinists no Krievijas?

Kas Jauns Avīze

1. novembrī paredzēta nevis viena, bet divas mantinieču skandālos iesaistītā Olainfarm ārkārtas akcionāru sapulces. Pirmā plānota pulksten 11, otrā – pulksten 14, liecina biržas Nasdaq Riga sniegtā informācija. Šāda notikumu gaita ļauj izteikt pieņēmumu – skandāli un kašķi teju garantēti, šodien raksta izdevums Kas Jauns avīze.

Pēc publicētās sapulču darba kārtības, pirmajā, kas noritēs pēc lielākā akcionāra SIA Olmafarm valdes locekļa Pētera Rubeņa iniciatīvas, klātesošie akcionāri lems par Olainfarm padomes atsaukšanu un jaunās padomes ievēlēšanu, revīzijas komitejas atsaukšanu un jaunās ievēlēšanu.

foto: LETA
Vēl nesen, 16. oktobrī, Olainfarm atklāja jaunu ražošanas korpusu. Tomēr uzņēmuma nākotni apdraud akcionāru strīdi.

Kari turpināsies

Jau trīs stundas vēlāk nozīmētajā ārkārtas akcionāru sapulcē, sasauktā pēc akcionāres un nelaiķa Varērija Maligina meitas Nikas Saveļejevas pilnvarotās personas Andreja Saveļjeva iniciatīvas, klātesošie akcionāri lems par teju to pašu, proti, padomes atsaukšanu un jaunās padomes ievēlēšanu, revīzijas komitejas atsaukšanu un jaunās ievēlēšanu, bet kā papildu jautājums norādīti Olainfarm statūtu grozījumi.

Šādi paredzētie notikumi ap Olainfarm ļauj izteikt iespējamu varbūtību, ka miljonāra Maligina mantinieču kari var uzņemt jaunu apgriezienu, radot papildu iespējas manipulācijām ap sapulcēs pieņemtajiem lēmumiem un to spēkā esamību, līdz ar to jau kārtējo reizi nodrošinot darba fronti juristiem un advokātiem cīņā katram par savu taisnību.

Parādās pilsonis no Ukrainas

Vēl interesants fakts atklājies saistībā ar Olainfarm šā gada 17. jūnijā jau notikušo kārtējo akcionāru sapulci. Saskaņā ar šīs sapulces reģistrēto akcionāru pārstāvju sarakstu, lielāko Olainfarm akcionāru SIA Olmafarm pārstāvēja nevis tās tā brīža valde, bet gan pilnvarotās personas: Signe Baldere-Sildedze un Ukrainas pilsonis Volodimirs Novikovs.

Baldere-Sildedze pārstāvēja vienu trešo daļu no Olmafarm akcijām un balsstiesībām, Novikovs attiecīgi divas trešdaļas. Papētot sīkāk, kas slēpjas aiz Novikova personas, atklājas, ka viņš ir saistīts ar Ukrainas farmācijas kompāniju Zdorovje (ООО Фармацевтическая компания Здоровье). Šā uzņēmuma finanšu pārskati liecina, ka Novikovs ir tās direktors un atbildīgā persona, tāpat viņš ir valdes loceklis šā gada jūnijā Latvijā dibinātajā SIA Zdorovie Europe.

Īstais īpašnieks meklējams Krievijā

Saskaņā ar Krievijas un Ukrainas medijos pieejamo informāciju, Ukrainas farmācijas kompānijas Zdorovje faktiskais īpašnieks esot Krievijā zināms uzņēmējs, politiķis un minēts kā Krievijas kriminālajās aprindās pazīstamais Aleksandrs Šiškins – bijušais Krievijas Valsts domes deputāts (Putina partija Vienotā Krievija), Krievijas Federācijas padomes loceklis, atbalstījis Krimas aneksiju.

foto: RIA Novosti
2012. gadā Jūrmalā, Jaunajā vilnī, viesojās toreizējais Krievijas Valsts domes deputāts Aleksandrs Šiškins ar sievu Mariju. Tagad ir aizdomas, ka viņš mēģina iegūt ietekmi Olainfarm.

Saskaņā ar Latvijas Uzņēmumu reģistrā norādītajiem patiesajiem labuma guvējiem SIA Zdorovie Europe, Šiškins oficiāli nav norādīts kā Ukrainas farmācijas kompānijas Zdorovje īpašnieks. Latvijā kā šīs kompānijas patiesais labuma guvējs norādīts Monako dzīvojošs Polijas pilsonis Leonīds Ogorodņikovs, kurš, iespējams, ir Šiškina uzticības persona.

Tālāko redzēsim

Lai nu kā būtu ar faktisko patieso labuma guvēju SIA Zdorovie Europe, mazāk noliedzams ir fakts, ka šis uzņēmums visticamāk dibināts saistībā ar interešu nostiprināšanu Olainfarm, izmantojot Latvijā dibinātu firmu.

Pēc atklātajām ziņām paliek jautājums: vai cīņā par ietekmi Latvijas farmācijas milzī izsludinātajās ārkārtas akcionāru sapulcēs klātienē piedalīsies visas Maligina mantinieces: meitas Irina Maligina, Nika Saveļjeva un Annas Emīlijas Maliginas dabiskā aizbildne Signe Baldere-Sildedze vai arī kādas citas pilnvarotas personas, piemēram, saistītas ar Zdorovje, līdz ar to atklājot ieinteresēto personu loku attiecībā uz Olainfarm.

Vairāk lasi Kas Jauns avīzes aktuālajā numurā!