foto: REUTERS/SCANPIX
Lietuvā mērenāka attieksme pret valsts iekļaušanu “Moneyval” pastiprinātajā kontroles režīmā
100 un 200 eiro banknotes.
Bizness un ekonomika
2019. gada 16. februāris, 10:43

Lietuvā mērenāka attieksme pret valsts iekļaušanu “Moneyval” pastiprinātajā kontroles režīmā

Jauns.lv

Neskatoties uz to, ka tāpat kā Latvija arī Lietuva nule kā iekļauta Eiropas Padomes ekspertu komitejas “Moneyval” tā sauktajā pastiprinātajā kontroles režīmā, Lietuvas Banka un vietējā banku asociācija uzslavējusi “Moneyval” vērtējumu par regulatora paveikto un banku sasniegumiem cīņā ar netīro naudu.

Lietuvas Banka, kas veic arī banku regulatora funkcijas, publiskajā paziņojumā norāda, ka “Moneyval”, pēc vispusīga situācijas novērtējuma un savu ieteikumu iesniegšanas, atzinusi Lietuvas Bankas panākto progresu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un teroristu finansēšanas novēršanas pasākumu jomā. “Moneyval” eksperti atzinīgi novērtējuši efektīvās kontroles, ko Lietuvas Banka ieviesusi par finanšu tirgus dalībnieku atļauju izsniegšanu, lai noziedzniekiem neļautu pārvaldīt vai iegūt līdzdalību finanšu iestādēs. Ziņojumā, pēc Lietuvas Bankas domām, ņemts vērā Lietuvas iestāžu progress noziedzības novēršanas pasākumu stiprināšanā, kā arī pozitīvi novērtēta Lietuvas Bankas un Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienesta sadarbība finanšu tirgus dalībnieku pārbaudēs un informācijas apmaiņā, teikts Lietuvas bankas paziņojumā.

“Mēs īstenojam nulles tolerances pieeju pret naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas (AML/CTF) saitību pārkāpumiem. Sadarbībā ar starptautiskajiem ekspertiem mēs esam noteikuši pasākumus, lai efektīvāk pārvaldītu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un teroristu finansēšanas riskus, un esam jau īstenojuši lielāko daļu “Moneyval” ieteikumu,” atzīmēja Lietuvas Bankas Uzraudzības dienesta vadītājs Vītauts Valvonis Lietuvas Bankas paziņojumā sabiedrībai.

Arī Lietuvas banku asociācijas prezidents Mants Zalatorijs neitrāli izteicies par vērtējumu. „Cīņa pret naudas atmazgāšanu un galīgo saņēmēju identificēšana ir atbildīgs pienākums. Tikai zinot klientu, mēs vislabāk varam aizstāvēt savas intereses un nodrošināt drošību. “Moneyval” novērtējums liecina, ka laba nozares prakse ir svarīga arī starptautiskajam prestižam," uzsvēris Zalatorijs savā paziņojumā medijiem.

Jau ziņots, ka līdzīgi kā Latvijai Eiropas Padomes ekspertu komiteja naudas atmazgāšanas novēršanas pasākumu un terorisma finansēšanas novērtējumam “Moneyval” arī Lietuvai noteicis pastiprinātu kontroles režīmu. “Moneyval” pagājušajā nedēļā publiskotajā ziņojuma par Lietuvu kopsavilkumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Lietuva saņēmusi vidēju novērtējumu pēc visiem efektivitātes kritērijiem, izņemot starptautisko sadarbību, kurā efektivitāte atzīta par būtisku.

Ziņojumā norādīts, ka Lietuvas iestādēm jāuzlabo izpratne par naudas atmazgāšanu un cīņu pret terorisma finansēšanu. Draudus saistībā ar naudas atmazgāšanu Lietuvai rada korupcija, ēnu ekonomika, organizētā noziedzība un plaši izplatītā skaidras naudas izmantošana, konstatē “Moneyval”.