foto: LETA
Gobzema un Rostovska bizness buksē
Saeimas deputāts Aldis Gobzems.
Bizness un ekonomika
2019. gada 21. janvāris, 06:24

Gobzema un Rostovska bizness buksē

Jauns.lv

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, Saeimas deputātam Aldim Gobzemam un Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras (LRTK) padomes priekšsēdētājam Aigaram Rostovskim ir kopējs uzņēmums SIA “Funky Fish Baltic”. Uzņēmums ir deklarējis, ka tas nodarbojas ar apģērbu mazumtirdzniecību specializētajos veikalos un kopēju biznesu kungi uzsākuši 2014. gada janvārī, abi vienlaicīgi pievienojoties kā dalībnieki AS “New Rosme” ilggadējā valdes locekļa Edgara Štelmahera jau izvietotajam biznesam. Kopš 2014. gada sākuma Rostovskim pieder uzņēmuma kontrolpakete ar 52 daļām, savukārt Gobzemam pieder 18 daļas, bet Štelmaheram 32 daļas.

Ņemot vērā publisko informāciju, ar katru gadu SIA “Funky Fish Baltic” vērojami arvien sliktāki rādītāji. 2014. gadā uzņēmums valsts budžetā samaksāja 22.15 tūkstošus eiro, 2015. gadā – 14.71 tūkstoti eiro, 2016. gadā attiecīgi 8.55 tūkstošus eiro, bet 2017. gada vien nieka 0.42 tūkstoti eiro.

foto: LETA
Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis.

Lai arī Latvijas ekonomikas raksturojošie lielumi pēdējos gados liecina par vispārēju izaugsmi, tomēr jaušams, ka kungiem kopīgais bizness līdz šim nav padevies kā no rokas. Bet ņemot vērā, ka uzņēmuma īpašnieki līdz šim nav pieņēmuši lēmumu par tā darbības pārtraukšanu, domājams, ka pastāv vēl cerības, ka iesāktajam apģērbu tirdzniecības rūpalam nav atmests ar roku un Gobzems kā Saeimas deputāts, Rostovskis kā LRTK padomes priekšsēdētājs un Štelmahers arī kā pieredzējis uzņēmējs spēs reanimēt “iebuksējošo” biznesu.

Atklājas arī nesmukumi

Kā zināms, Gobzems pirms politiķa karjeras uzsākšanas bija zvērināts advokāts un sabiedrībā sevi vēl joprojām pozicionē kā augstākās raudzes juristu, kurš daudz strādā un aicina neslinkot arī pārējo sabiedrību. Gobzema profesionalitāti un zināšanas ir novērtējuši arī viņa šī brīža kolēģi Saeimā, ievēlot viņu augstajā Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja biedra amatā. Tomēr, aplūkojot SIA “Funky Fish Baltic” reģistrācijas dokumentus, ir secināms, ka uzņēmumam vēl joprojām nav veiktas izmaiņas tā pamatkapitālā, proti, SIA “Funky Fish Baltic” pamatkapitāls nav pārvērsts eiro valūtā, lai gan sen jau kā ir iestājies gala termiņš šo darbību veikšanai. Interesanti, kā augstākās raudzes jurists ar pieredzējušiem un zinošiem uzņēmējiem varēja palaist garām tādu vispārzināmu faktu par uzņēmumu pamatkapitāla pārreģistrēšanu no latiem uz eiro.  

foto: LETA
SIA "New Rosme" valdes priekšsēdētājs Edgars Štelmahers.

Tāpat, jauns.lv ir konstatējis, ka Gobzemam iepriekš ir bijušas arī iespējamas finanšu grūtības, jo 2016. gada augustā zvērināts tiesu izpildītājs Andris Spore ir lūdzis Uzņēmumu reģistram piemērot kapitāldaļu atsavināšanas un komercķīlas reģistrācijas aizliegumu tieši Gobzemam piederošajām daļām. Uzņēmumu reģistrs tiesu izpildītāja lūgumu ir izpildījis, kas liecina, ka šāds lūgums no tiesu izpildītāja puses bija pamatots.  Jaušams, ka Gobzemam likstas ar šo tiesas izpildītāju tūlītēji nenoslēdzās, bet ieilga gada garumā, jo tikai pēc aptuveni gada tiesu izpildītājs bija lūdzis reģistrēto aizliegumu dzēst, ko Uzņēmumu reģistrs arī ir izpildījis. 

Interesanti, ka Gobzems savā amatpersonas deklarācijā ir norādījis, ka viņam lietošanā ir divas Mercedes Benz klases automašīnas. Pēc jauns.lv ziņām, jaunākajam no Mercedes Benz  CLA200 pēdējā reģistrācijas notikusi laikā, kad Gobzemam bija reģistrēts liegums viņa uzņēmuma kapitāla daļām. Tātad, lai arī Gobzema īpašumam bija noteikti rīcības ierobežojumi, tas neradīja šķēršļus Gobzema ģimenei vizināties jaunā baltā luksus klases auto.

Rostovska uzrunāšana darbam valdībā

Pērn kā otrais no premjera amata kandidātiem, tika izvirzīts Gobzems. Pārējiem koalīcijas partneriem vienam pēc otra atsakoties piedalīties turpmākās valdības veidošanas sarunās, Gobzems iznāca ar paziņojumu par plānu B valdības veidošanas procesā. Gobzema plāns B paredzēja “profesionāļu” valdību. Kā medijiem apliecinājis LRTK padomes priekšsēdētājs Rostovskis, Gobzems arī viņam piedāvājis iesaistīties šajā valdība, taču Rostovskis tomēr atteicis savam biznesa partnerim dalību šajā avantūrā. Tādējādi Rostovskis vēl joprojām turpina vadīt LRTK padomi un pārstāvēt uzņēmēju intereses turpmākā valdības veidošanas procesā. Protams, vienlaikus esot biznesa partneris Gobzemam, kurš devis solījumu neatbalstīt Krišjāņa Artura Kariņa veidoto valdību.