foto: LETA
Ameriks pamanījies iegādāties "Mogo" obligācijas vēl pirms to kotēšanas biržā
Andris Ameriks.
Bizness un ekonomika
2019. gada 13. janvāris, 20:23

Ameriks pamanījies iegādāties "Mogo" obligācijas vēl pirms to kotēšanas biržā

LETA

Rīgas domnieks Andris Ameriks (GKR) savulaik pamanījies iegādāties ātrās kreditēšanas uzņēmuma "Mogo" obligācijas vēl pirms to kotēšanas biržā, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirms mēneša Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs saistībā ar iespējamiem koruptīviem "Rīgas satiksmes" iepirkumiem veica 30 kratīšanas un aizturēja septiņus cilvēkus. Starp viņiem bija arī partijas "Gods kalpot Rīgai" (GKR) biedrs Aleksandrs Krjačeks, bet kratīšana notika arī toreizējā vicemēra Amerika dzīvesvietā, atgādina raidījums. Ameriks noliedza darījumu vai kādas citas saites ar kukuļdošanas lietā iesaistīto uzņēmēju Māri Martinsonu, savukārt raidījums vēsta, ka Martinsonam piederējuši divi ātro kredītu uzņēmumi, kuru obligācijas Ameriks iegādājies un no kuriem procentu maksājumos saņēmis vairākus simtus tūkstošu eiro.

2014.gadā ātro kredītu firma "Mogo" emitēja obligācijas. Vēl pirms tās nonāca biržā, obligācijas iegādājās savulaik "Rīgas satiksmes" valdē strādājošais, GKR "māsas partijas" politiķis Andrejs Požarnovs, Amerika dēls un vēlāk arī pats Ameriks. "Mogo" obligācijas ir vienas no ienesīgākajām Baltijas biržu vērtspapīru sarakstā, un to īpašnieki katru gadu procentos saņem ap desmito daļu no visas obligāciju vērtības.

Agris Ameriks nopircis obligācijas 250 000 eiro vērtībā. Viņš apgalvo, ka Martinsonu nepazīst un neatminas, kas ieteicis šīs obligācijas iegādāties, bet, visticamāk, tā esot bijusi banka. Arī Požarnovs apgalvojis, ka obligācijas iegādāties ieteicis bankas mākleris. "Par obligācijām, kas šobrīd tiek minēts kā galvenais manu nodarījumu pierādījums, varu teikt, ka tās esmu iegādājies ar bankas starpniecību, un šāda iespēja, godātie mediju pārstāvji, ir jebkuram cilvēkam Latvijā vai ārpus tās. Te nav nekādu ekskluzīvu piedāvājumu. Kompānijas obligācijas ir iekļautas biržā "Nasdaq Riga". Kas vēlas, var viņas iegādāties," savukārt izteicies Andris Ameriks.

Amerika īpašumā pirms gada bija "Mogo" obligācijas 2,5 miljonu eiro vērtībā. 2017.gadā viņš procentos no "Mogo" saņēma ap 200 000 eiro.

Kā atzīmē raidījums, "Mogo" īpašnieki ir paslēpti ārvalstu uzņēmumos, bet laikā, kad Rīgas pašvaldības amatpersonas sāka iegādāties šīs firmas vērtspapīrus, Martinsonam tajā piederējusi trešā daļa akciju, liecinot Luksemburgā notikušas akcionāru sapulces protokols.

Pēc 2014.gadā atklātībā nākušās būvnieku PVN krāpšanas lietas Martinsons no saviem uzņēmumiem distancējās. Par īpašnieku kļuva viņa dēls, bet vēlāk daļa tika pārdota kādam Maltas uzņēmumam, kur patiesā labuma guvēja norādīta kāda Jekaterina Nikuļina.

"4Finance" izveidotāji un "Mogo" akcionāri Aigars Kesenfelds, Māris Keišs, Kristaps Ozols un Alberts Polis firmas reģistrējuši tajā pašā adresē Maltā, kur Martinsona īpašumu pārņēmēja Nikuļina. Šī adrese Latvijas Uzņēmumu reģistrā atrodamos dokumentos esot minēta tikai vēl vienā gadījumā - tur juridiskā adrese deklarēta arī Nila Ušakova (S) ārštata padomnieka, apdrošināšanas nozares uzņēmēja Ērika Teilāna uzņēmumam "Septentrio Holdings".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās