Rīgā sabrauks 60 pasaules vadošie Craft Beer jeb meistaralus darītāji; Eksperti iesaka, kā pasākumam pareizi sagatavoties
Craft Beer jeb amatalus darītāju un cienītāju vidū Craft Beer Weekend ir labi zināms pasākumu formāts, kas risinās visos pasaules reģionos un garantē – tā būs iespēja vienuviet satikt vadošos, neparastākos un interesantākos amatalus ražotājus, baudīt daudzveidīgu produkciju, salīdzināt, izzināt un jautāt. Nākamā gada janvārī pirmo reizi Craft Beer Weekend risināsies Latvijā. Pulcējot 60 ekselentus meistaralus darītājus no visas pasaules, Riga Craft Beer Weekend solās kļūt par Ziemeļeiropā vērienīgāko amatalus festivālu. Latvijā atzīti meistaralus darītāji un eksperti festivāla apmeklētājus aicina atmest stereotipus un būt atvērtiem jaunām garšām, aromātiem un kombinācijām. Vienlaikus gan viņi akcentē - būtiski ir saglabāt meklējumos nozīmīgo precizitāti un skaidru galvu.
Riga Craft Beer Weekend, kas 4. un 5. janvārī risināsies Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu centrā, solās kļūt par vērienīgāko meistaralus notikumu ne vien Baltijas reģionā, bet visā Ziemeļeiropā. “Dažādā mērogā un formātā Craft Beer Weekend pasākumi ir risinājušies gan pie mums kaimiņos – Lietuvā un Igaunijā, gan arī Krievijā un Skandināvijas valstīs. Pienācis laiks Latvijai, kas var lepoties ar bagātām alus darīšanas tradīcijām, kvalitāti un daudzās jomās arī izcilību, pasaules kartē iezīmēt Rīgu kā Craft jeb amatalus darītāju galveno satikšanās vietu Ziemeļeiropā. Ir gandarījums, ka interesi par dalību Riga Craft Beer Weekend izrāda ne vien alus darītāji no tuvējām valstīm – Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Ukrainas un Krievijas, kas pasaules mērogā tiek vērtēta kā augstas klases amatalus valsts, bet arī no tālākiem pasaules punktiem, piemēram – ASV,” informē Riga Craft Beer Weekend organizators un idejas autors, biedrības “Alus brālība” vadītājs Andrejs Šikors. Viņš gan akcentē, ka dalībai festivālā tiek apstiprinātas tās darītavas, kas atbilst augstiem kvalitātes standartiem, starptautiskajās alus darītavu reitingu tabulās ieņem augstu pozīciju vai citādi izceļas un ir ievērības vērtas. “Lai arī Riga Craft Beer Weekend būs Ziemeļeiropā lielākais amatalus darītāju salidojums, mums būtiskākais ir ne vien parādīt amatalus daudzveidību un tā atšķirības dažādos reģionos, bet arī izcelt kvalitāti. Vēlamies, lai festivāla apmeklētājiem būtu iespēja iepazīt labāko no labākā. Tādēļ dalībai festivālā būtisks faktors ir alus darītavas reputācija. Rīgā dodam iespēju sevi parādīt 60 darītavām, kas divās dienās degustācijai piedāvās 480 alus šķirnes. Man ir gandarījums, ka par katru no 60 dalībnieku vietām notiek sīva konkurence un mums ir iespēja uz Rīgu atvest labākos no labākajiem,” stāsta Riga Craft Beer Weekend organizators.
Andrejs Šikors skaidro, ka dalībniekiem Craft Beer Weekend ir kā izstāde - seminārs, kur iespējams ne vien sevi parādīt, bet arī paplašināt zināšanas par jaunākajām tendencēm un nozares sasniegumiem. “Darītavas pasākumā var gūt vērtīgas ierosmes tālākai attīstībai, rast sadarbības partnerus un idejas. Savukārt apmeklētājiem Craft Beer Weekend nozīmē iespēju vienuviet iepazīt pasaules amatalus dažādos veidus un garšas, nepastarpināti iepazīties ar ražotājiem, dzirdēt stāstus par īpašo alus šķirņu izcelsmi un ražošanas procesu un, kas zina – iespējams, atrast arī savu “īsto” alus garšas un aromāta kombināciju. Turklāt tas viss komplektā ar lieliskiem koncertiem, izzinošām prezentācijām un pārsteidzošām aktivitātēm. Būtiski, ka biļetes cenā ir iekļautas kā visas degustācijas, tā arī koncerti, prezentācijas un citas aktivitātes,” pasākuma formātu skaidro Andrejs Šikors.
Eksperti iesaka, kā atklāt savu craftu
Ar interesi nākamā gada janvāra pirmos datumus gaida arī Latvijas meistaralus brūveri un nozares eksperti. Liela daļa no viņiem iepriekš ir piedalījušies citviet pasaulē organizētos Craft Beer Weekend pasākumos, tādēļ jau iepriekš ir noskaņojušies gana nopietnam darbam. Savukārt alus cienītājiem, kuriem Riga Craft Beer Weekend būs pirmais šāda veida pasākums, amatalus meistari sniedz ieteikumus, kā Ziemeļeiropā vērienīgākā festivāla apmeklējumu vērst patiesi vērtīgu un noderīgu.
Latvijā pirmais un pēc daudzu atziņām arī zinošākais alus somlejē Andris Rasiņš atzīst, Riga Craft Beer Weekend var kļūt par pirmo plašās alus pasaules izzināšanas vietu, tiesa – izzināšanai jānododas ar prātu un līdzās alus daudzveidības izpētei, vieta jārod arī alus kultūrai. “Festivāla apmeklētājus aicinu neaizmirst par ūdeni, kas pēc katra degustētā alus veida, pirmkārt, palīdzēs neitralizēt garšu mutē, otrkārt - ļaus saglabāt prāta skaidrību,” akcentē Andris Rasiņš.
Alus darbnīcas “Labietis” līdzīpašnieks Reinis Pļaviņš apmeklētājus aicina festivālam nopietni sagatavoties: “Būtiskākais ir jau laikus izpētīt alus darītavas, to atšķirīgo piedāvājumu, dažādās atsauksmes un vērtējumus, lai izkristalizētos pašam savs saraksts ar alus veidiem, kuri noteikti interesē un ir jānogaršo. Savukārt festivālā pēc katras izvēlētā alus degustācijas aicinu piefiksēt savas atziņas, sajūtas, patikšanas un to, kas īsti nepatika. Ja tas netiks darīts drīz vien var iestāties pilnīgs apjukums un visa degustēšana, lai cik atbildīgi un rūpīgi arī būtu veikta, zaudēs jebkādu jēgu.”
Arī alus darbnīcas TEIKA radītājs un vadītājs Mārtiņš Andžs festivāla apmeklētājus aicina uz savlaicīgu sagatavošanos: “Pāris dienās ir nereāli nogaršot visus alus un par visiem gūt paliekošu izpratni, kas ir būtiskākais šādā pasākumā. Tādēļ aicinu jau iepriekš izveidot savu sarakstu ar interesējošiem alus veidiem un uz tiem arī koncentrēties. Būtiskākais ir savus iespaidus pierakstīt. Aicinu arī izmantot iespēju uzdot jautājumus aldariem.”
Turpretim “Alus IndieJanis” brūveris Jānis Rudzītis, kurš 54 Latvijas alus darītavu vidū nu jau vairāk nekā gadu ir spilgts meistars, kurš eksperimentē, izceļas un nebaidās piedāvāt ko citādu, vienlaikus, turpinot pilnveidoties un mācīties, aicina atbrīvoties no stereotipiem: “Runājot līdzībās, var sacīt, ka mēs katrs esam kā tāda aizvākot burciņa, kuras sastāvu veido mūsu pašu priekštati un iespaidi, citu sacītais, reklāmā redzētais un tautā populārais. Tie visi ir stereotipi ar kuriem dzīvojam un, ar kuriem salīdzinot jebko jauno, cenšamies strikti definēt – tas “jaunais” ir labs vai slikts. Dodoties uz “Riga Craft Beer Weekend”, ikvienu aicinu atskrūvēt to “burciņu” un noņemt “vāciņu”. Aizmirstam visu, kas dzirdēts, redzēts un iepriekš baudīts. Dodam iespēju jaunām sajūtām, kas, manuprāt, ir labākais veids, kā bez aizspriedumiem ļauties piedzīvojumam un pašam priekš sevis gūt izpratni par alus daudzveidību un personiskajām patikšanām.”
Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Craft Beer