foto: Facebook
Cilvēki skumst, ka paēst populārajos "Pelmeņos" kļuvis tik dārgi - par bļodiņu nu jāmaksā teju 7 eiro
Ēstuve "XL Pelmeņi" no relatīvi lētas iestādes kļuvusi krietni dārgāka. Uzņēmums skaidro, kāpēc tā noticis.
2018. gada 18. septembris, 06:11

Cilvēki skumst, ka paēst populārajos "Pelmeņos" kļuvis tik dārgi - par bļodiņu nu jāmaksā teju 7 eiro

Jauns.lv

Ēstuves "XL Pelmeņi" Rīgā parādījās 1998.gadā, un savā divdesmitgadē tautā tik ļoti iemīļotās ātrās ieskrietuves savus cienītājus pārsteigušas ar negaidītu cenu kāpumu. Ne viens vien pamanījis, ka agrāk "Pelmeņos" varēja kārtīgi paēst par 2-5 eiro, taču tagad par nepārkrautu bļodiņu jāšķiras no teju septiņiem eiro.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Leģendārie Rīgas "Pelmeņi" vietējo iedzīvotāju un tūristu acīs

gallery icon
82

Šobrīd Rīgā darbojas divi "Pelmeņi" - viens atrodas Kaļķu ielā 7, pašā Vecrīgas sirdī, bet otrs paēdina Centrālajā dzelzceļa stacijā, filiālē "Origo". 

"Pelmeņus" jau no sākta gala apvij īpaša aura, kam pamatā ir maciņam draudzīgs un mājīgi garšīgs ēdiens. Divu veidu zupas, divu veidu salāti un prāva izvēle starp pelmeņiem. Gadu gaitā tur izsalkumu remdējuši gan nabadzīgi studenti nakts vidū, kad visa nauda notriekta Vecrīgas krogos, gan pie pusdienām tikuši apkārtējo banku un uzņēmumu darbinieki. Kā arī, protams, tūristi, kuriem apēst slāvu tautās tik populāros pelmeņus nereti šķiet īpaši eksotiski. Kāds liepājnieks ierakstā vietnē "Facebook" nostaļģiski atceras, ka tālajā 1998.gadā "Pelmeņi" bijuši vienīgā vieta Rīgas centrā, kur varēts "pierīties" pat par 1 latu (tagad 1,42 eiro), un atlikusi nauda gan ceļam uz mājām, gan dažkārt vēl arī platākam vakaram turpat "Pelmeņos" - kā zināms, te pie maltītes var nopirkt klāt piedzeramu "Tērvetes" alu vai "Moskovskaya" šņabīti.

"Pelmeņi" citu ēstuvju vidū līdz šim izcēlās ar demokrātiskām cenām, proti, ēdienu tur allaž tirgoja uz svara un ar cenu 1,40 eiro par simt gramiem produkcijas. Fiksēta cena ir tikai zupām - porcija aukstās zupas maksā 2 eiro, porcija soļankas 2,40 eiro, liecina informācija uzņēmuma mājaslapā, kas gan, šķiet, sen nav atjaunota.

Klasika - pelmeņi ar krējumiņu - nu izmaksā krietni dārgāk

foto: Aculiecinieces foto
Šāda bļodiņa ēdējai izmaksājusi 6,53 eiro. Agrāk neesot bijis dārgāk par četriem eiro.

Sociālajos tīklos sadārdzināšanās fakts nav palicis nepamanīts. Rīdziniece Karīna tviterī pauda savu sašutumu pēc tam, kad bija samaksājusi par bļodiņu, kurā bija salikusi gan pelmeņus un krējumu, gan marinētu gurķu šķēlītes, gan nedaudz siera skaidiņas, gan karoti rasola. Agrāk viņa par šādu porciju pie kasieres šķīrusies no apmēram četriem eiro, bet nu viņa secina: "Es tikko pelmeņos sev iesvēru porciju par 6,53 eur. Nespēju atgūties.".

Arī mārketinga speciālists Jānis Polis pauž līdzīgu sašutumu. "Wow, biju dzirdējis baumas par šo, bet nupat piedzīvoju pats. "Pelmeņos" par nepārkrautu bļodiņu samaksāju 6 eiro. Interesanti, kā viņi paši domā, kas ar šo jauno cenu politiku ir viņu jaunā mērķauditorija? Ārzemju tūristi? Es neapstrīdu, ka pusdienas to var maksāt. Par dzērienu gan vēl eiro+ jāpierēķina. Es vienkārši šaubos, ka par to cenu tieši šim produktam ir/būs pircēji, ņemot vērā, ka gan Lido, gan Čili, gan daudzas parastās "mājas virtuves" tipa ēstuves tagad ir lētākas," secina Polis.

Savukārt žurnālists Arnis Krauze par "nepārkrautu" bļodiņu samaksājis pat septiņus eiro. "Kilograma cena tur tagad 9,99. Es šovasar pāris reizes ieskrēju pēc radio darba. Par bļodiņu bez lielas kaudzes bija 7 eur. Par tādu naudu aunu nevar nopirkt, bet citur Vecrīgā paēst kā kungam gan," pauž Krauze. Vienlaikus, piemēram, Instagram vietnē lasāms, ka ārzemnieki ir sajūsmā par šīm cenām. Kāda tūriste padzirdējusi, ka Rīgā jānogaršo visa pelmeņu daudzveidība, piekrāmējusi pilnu šķīvi, samaksājusi par to 7 eiro un ir sajūsmā gan par garšu, gan niecīgajām šo gastronomisko prieku izmaksām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Pelmeņos" skaidro, kāpēc paceltas cenas

Kā noskaidroja portāls Jauns.lv, uzņēmums bijis spiests paaugstināt sava piedāvājuma cenas izejvielu piegādātāju prasību dēļ. "XL Pelmeņi" izejvielas pelmeņu mīklas pagatavošanai iepērk gan no Latvijas, gan Lietuvas ražotājiem, un olas un milti tagad kļuvuši dārgāki. "Kur olas, tas tagad ir dārgāks," skaidroja "Pelmeņu" ēdināšanas pakalpojumu speciāliste Diāna Rieksta, piebilstot: piegādātāji sacījuši, ka cenas, iespējams, paaugstinās vēl. Pašos "Pelmeņos" gan tuvākajā laikā nav plānota vēl krasāka cenu celšana. Uzņēmuma pārstāve arīdzan skaidro, ka cenas sadārdzinājušās tikai jau uz vietas sagatavotajai siltajai produkcijai ēstuvēs, jo, piemēram, sasaldētos pelmeņos pie viņiem var nopirkt par tādu pašu cenu kā līdz šim, tos var uz vietas nopirkt un doties mājās cept vai vārīt pats. 

Klientūrai un ieņēmumiem sezonāls raksturs

"Pelmeņu" pārstāve Diāna Rieksta atzīst, ka abām ēstuvēm vislabāk sokas vasarās, kad pilsēta, īpaši Vecrīga, ir pilna ar tūristiem. Tāpat vasaras laikā "Pelmeņi" paēdina arī skolēnus, kuriem līdz ar septembri sākas skola un attiecīgi brīvpusdienas, tāpēc bērni "Pelmeņos" nu manāmi retāk. Kā vēl vienu aspektu Rieksta min faktu, ka ēst tieši pelmeņus ārpus mājām vairs nav ikdienišķi, jo ikdienā ģimenes parasti tos nopērk veikalos un pagatavo mājās paši. Tiesa, leģendārajos "Pelmeņos" šos mīklas izstrādājumus allaž pagatavo tik gardus, kādi mājas apstākļos no veikalā pirktajiem pelmeņiem reti kad iznāk.

"Pelmeņi" strādā ar peļņu, taču ir arī prāvs nodokļu parāds

Kā liecina "Lursoft" datu bāzē pieejamā informācija, "XL Pelmeņi" īpašnieks ir SIA "Smilšu pulkstenis". Tas pērn strādājis ar 1 962 525 eiro lielu apgrozījumu un 323 929 eiro peļņu. Nodarbināti 79 darbinieki, nodokļos samaksāti 409 750 eiro, bet ir arī 72 303 eiro liels nodokļu parāds.

99,56 % uzņēmuma pieder SIA "Zilais putns" - tas savukārt vienādās daļās pieder Vladimiram Barsukam, Fainai Barsukai un Ingai Analtei. "Zilā putna" apgrozījums pagājušajā gadā bija 2 326 173 eiro, peļņa - 16 878 eiro. Nodokļos pērn samaksāti 632 400 eiro, taču uz šī gada 7. septembri tam ir arī 102 286, 94 eiro liels nodokļu parāds. SIA" Zilais putns" kapitāldaļas turklāt ir ieķīlātas - komercķīlas ņēmējs ir AS "Citadele banka". Gan Barsuka, gan Barsuks, gan Analte savas daļas šogad februārī ieķīlājuši katrs par teju 2,2 miljoniem eiro.