foto: LETA
Finanšu ministrija sākusi izstrādāt čeku loterijas regulējumu
Bizness un ekonomika
2018. gada 24. februāris, 09:38

Finanšu ministrija sākusi izstrādāt čeku loterijas regulējumu

LETA

Finanšu ministrija (FM) sākusi izstrādāt Čeku spēles organizēšanas likumprojektu, kas paredzēs Latvijā ieviest čeku loterijas, liecina FM informācija.

Likumprojekts "Čeku spēles organizēšanas likums" tiek izstrādāts, lai nodrošinātu kases čeku spēles ieviešanu nodokļu maksātāju kultūras uzlabošanai un cīņai ar ēnu ekonomiku.

Ministru kabinets jau 2017.gada 8.septembra sēdē lēma, ka čeku loterija būs viens no fiskālās telpas pasākumiem un izdevumiem prioritārajiem pasākumiem valsts budžetam 2018.gadam un ietvaram 2018.-2020.gadam.

Izstrādes stadijā esošais likumprojekts reglamentēs čeku spēles izložu organizāciju, noteiks čeku spēles norises kārtību, uzvarētāja noteikšanas un laimestu saņemšanas kārtību, čeku spēles dalībnieka tiesības un pienākumus.

Likumprojekts arī paredzēs tiesības Valsts ieņēmumu dienestam spēļu norises organizēšanai un administrēšanai izmantot čeku spēles organizēšanas un sniegšanas pakalpojumu piegādātāju.

Plānots, ka likumprojekts tiks iesniegts starpinstitūciju saskaņošanai šā gada marta vidū, bet Ministru kabinets to varētu skatīt aprīļa vidū.

2017.gada septembrī Ministru kabinets uzdeva FM līdz 2018.gada 1.decembrim izstrādāt risinājumu čeku loterijas organizēšanai. Attiecīgi FM arī tika uzdots palielināt pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumu prognozi par 2,95 miljoniem eiro 2019.-2020.gadā.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) aģentūrai LETA uzsvēra, ka Latvijā tiks ieviesta čeku loterija. Pēc viņas teiktā, lai ieviestu čeku loteriju, Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir jāpielāgo IT sistēmas un jāsaprot, kā to praktiski īstenot, lai šādu loteriju būtu ērti veikt.

"Ja čeki būs jāsūta pa pastu, tad diez vai būs liela interese. Drīzāk jādomā par to, kā šo loteriju ieviest ar mājaslapas vai mobilās aplikācijas starpniecību. Katrā ziņā ideja par čeku loteriju patlaban ir "zaļa" un tā vēl ir jāapstrādā," pērn atzina Reizniece-Ozola.

Kases čeku loterija ieviešana ir minēta 2016.gada 10.jūnijā apstiprinātajā ēnu ekonomikas apkarošanas plānā, taču 2017.gada vasarā ar iniciatīvu ieviest valsts organizētu Vislatvijas čeku loteriju nāca klajā Saeimas deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK). Pēc Parādnieka domām, čeku loterijas radītos ienākumus varētu novirzīt, piemēram, ģimenes atbalsta politikas pasākumiem.