Dodies uz pasaulē lētāko "Michelin" restorānu, kur maltīte maksā mazāk nekā "Big Mac" komplekts
foto: Vida Press
Ar šo necilo būdiņu viss sākās - šeit ceptās vistiņas sojas mērcē izpelnījās "Michelin" vērtētāju atzinību.
Tūrisms

Dodies uz pasaulē lētāko "Michelin" restorānu, kur maltīte maksā mazāk nekā "Big Mac" komplekts

Jauns.lv

Kādreiz necila ēdienu būdiņa Singapūrā, kur par aptuveni 1,25 eiro varēja nopirkt rīsus ar vistu sojas mērcē, pēc prestižās "Michelin" zvaigznes iegūšanas pērn attīstījusies līdz iespaidīga mēroga biznesam, piesaistot milzīgus izsalkušo gardēžu pūļus un paplašinoties pat uz kaimiņvalstīm. 

Ēstuve "Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle" atrodas Singapūras "Čainataunā" - rajonā, kuru apdzīvo ķīnieši. Malaiziešu izcelsmes pavārs Čans Hons Mengs gada laikā atvēris septiņas jaunas vietas, tostarp Taizemē un Taivānā un plāno paplašināties vēl. 

Zīmīgi, ka gada sākumā ar savu firmas ēdienu - visu sojas mērcē ar rīsiem - viņš aizveda arī uz Londonu, kur par sešām mārciņām porcijā priecēja gardēžus arī šajā kontinenta pusē.

Interesanti, ka Čans, kura pasniegtā maltīte atstāja iespaidu uz skrupulozo un stingro "Michelin" ēdienu vērtētāju garšu kārpiņām, par tādu apbalvojumu iepriekš neko daudz nezināja, vien nojauta, ka tas ir kas ļoti svarīgs. Kā nu ne? Tieši šī zvaigzne atnesa viņam vispasaules slavu un iespēju būt iekļautam visos lielākajos tūrisma ceļvežos. 

Tagad viņš atļaujas arī pasapņot: ar savām vistiņām Čans grib dot aziātisku atbildi KFC ātrās ēdināšanas ķēdes gigantam. 

Pasaulē lētākais restorāns ar "Michelin" zvaigzni

Pasaulē lētākais restorāns ar "Michelin" zvaigzni

"Es vēlētos atvērt restorānu katrā valstī, lai visi dabūtu zināt, kā garšo mana vista sojas mērcē," viņš sacīja un piebilda, ka vēlas, lai cilvēkiem ir iespēja baudīt autentisku Āzijas ēdienu, kuram ir "Michelin" zvaigzne. 

Milzīgu apbalvojumu ieguvušais ēdiens, kura cena ir zemāka par "Big Mac" komplektu "McDonaldā", gatavots pēc slepenas receptes, par kuru Čanam piedāvāti vairāki miljoni dolāru.

52 gadus vecais pavārs stāsta, ka pēc zvaigznes iegūšanas rindas pie viņa ēstuvītes kļuva pārāk lielas. "Man nācās mainīt biznesa modeli un darbības veidu, lai maniem klientiem uz ēdienu nenāktos gaidīt vairākas stundas," viņš stāsta, atklājot, ka viņa slavas kulminācijā klientiem nācās rindā stāvēt četras līdz piecas stundas. 

Attīstīties Čanam palīdzēja Singapūras uzņēmums "Hersing", ar kura investīciju palīdzību izdevās uzsākt mērķtiecīgu ekspansiju.

Pavārs atklāj, ka "Hersing" viņa jaunajā restorānā ieguldīja miljonu Singapūras dolāru (632 070 eiro). Arī jaunā vieta atrodas "Čainataunā", sprīža attālumā no sākotnējās būdiņas.

Jaunajā restorānā cenas ir krietni augstākas, bet leģendārie vistas rīsi sojas mērcē maksā 3,8 Singapūras dolārus jeb 2,40 eiro, kas vienā no pasaulē dārgākajām pilsētām tāds nieks vien ir. 

Saskaņā ar vienošanos, Čanam pieder 50% no jaunā restorāna un 10% no katras jaunatklātās vietas, kur pasniedz viņa ēdienu. 

Čans stāsta, ka izbauda dažādu biznesa knifiņu apgūšanu, kā arī tagad viņam jāvada darbinieki, kuriem jāmāca cepšanas un grilēšanas paņēmieni. Tiesa gan, ir arī satraukumi - viņš, līdzīgi kā daudzi citi "Michelin" zvaigznes ieguvēji, uztraucas par tās saglabāšanu. Pērnā gada nogalē viņam izdevās aizstāvēt šo titulu otro reizi. 

"Es neuzdrošinos apgalvot, ka iegūšu "Michelin" zvaigzni katru gadu," viņš sacīja, taču piebilda, ka ēdināšanas biznesā svarīgākais ir "saglabāt mierīgu prātu un sniegt klientiem apmierinājumu". 

Īsumā par zvaigznēm

"Michelin" restorānu ceļvedis pastāv jau vairāk nekā gadsimtu un sākotnēji tika radīts kā palīgs franču šoferiem. Ceļvedī bija iekļautas kartes, autoservisu adreses, viesnīcas, ēstuves un degvielas uzpildes stacijas. Četrus gadus vēlāk līdzīgs ceļvedis parādījās arī Beļģijā un laika gaitā turpināja izplatīties arī citās Eiropas un Ziemeļāfrikas valstīs. 

Zvaigžņu piešķiršanas sistēma aizsākās 1926. gadā, kad restorāni varēja nopelnīt vienu zvaigzni. Četrus gadus vēlāk radās trīs zvaigžņu hierarhija, bet 1936. gadā publicēti zvaigžņu apzīmējumi:

  • Viena: "Ļoti labs restorāns savā kategorijā" 
  • Divas: "Ekselents ēdiens, tā dēļ ir vērts izmest līkumu"
  • Trīs: "Ārkārtīgi izcila virtuve, tai var veltīt veselu ceļojumu". 

Laika gaitā "Michelin" restorānu ceļveži ieviesti arī līdz ASV un Āzijai.

Šobrīd nevienam Latvijas restorānam nav piešķirta šī par kulinārijas Oskaru dēvētā zvaigzne.