foto: LETA
Par "aizmirsto" sertifikātu kontu būs jāmaksā vismaz 24 eiro gadā
Vēl joprojām simtiem tūkstošu Latvijas iedzīvotāju ir saglabājušies privatizācijas sertifikāti. Tiesa, viņu kontos lielākoties nav vairāk par pāris sertifikātiem.
Bizness un ekonomika
2017. gada 16. jūlijs, 06:20

Par "aizmirsto" sertifikātu kontu būs jāmaksā vismaz 24 eiro gadā

"Likums un Taisnība"

Tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju ir saglabājušies pirms 23 gadiem izsniegtie privatizācijas sertifikāti. Tiesa gan, lielākajai daļai kontā ir ne vairāk par vienu sertifikātu, un daudzi par to esamību jau sen piemirsuši. Tagad par to nāksies atcerēties – no nākamā gada par sertifikātu kontu uzturēšanu būs jāmaksā vismaz 24 eiro gadā.

Tomēr niecīgo sertifikātu skaitu īpašniekiem, ja viņi nākotnē nevēlēsies veikt darbības ar tiem, īpaši jāuztraucas nav. Viņu konti laika gaitā tiks slēgti, jo par sertifikātu kontu uzturēšanu tiks atvilkta nauda no esošo sertifikātu summas.

Maksu iekasēs sertifikātos

Viena sertifikāta nominālvērtība ir 39,84 eiro, un tas nozīmē, ka par vienu sertifikātu kontu var uzturēt mazliet ilgāk par pusotru gadu. Nesaņemot konta apkalpošanas gada maksu, to pārrēķinās sertifikātos un par attiecīgu daudzumu samazinās sertifikātu atlikumu kontā, līdz tas vispār tiks slēgts.
Tiem, kam kontā ir vairāk sertifikātu, un viņi ar tiem veic finanšu darbības, par kontu apkalpošanu būs jāmaksā 0,02% no to nominālvērtības gadā, maksājumu veicot Privatizācijas aģentūras kontā Valsts kasē.

2,5 miljoni sertifikātu karājas gaisā

Kopš 1994. gada Latvijas iedzīvotājiem bija piešķirti 112,4 miljoni privatizācijas sertifikātu, no kuriem līdz šā gada sākumam bija izlietoti 109,8 miljoni. Tātad joprojām neizmantoti palikuši apmēram divarpus miljoni sertifikātu. Neizmantotie sertifikāti ir izvietoti gandrīz 400 000 kontu.

No tiem vairāk nekā 60% fizisko personu kontu ir līdz vienam sertifikātam, un vēl 26% kontu ir no viena līdz desmit sertifikātiem. Gandrīz 88% juridisko personu kontā ir līdz vienam sertifikātam, informē Privatizācijas aģentūras sabiedrisko attiecību vadītājs Guntis Kārkliņš.

Lielai daļai kontu īpašnieku sertifikātu konta atlikums naudas izteiksmē jau tagad ir mazāks nekā gada maksājums par konta izmantošanu. Zaudējumi no sertifikātu kontu uzturēšanas 2016. gadā Latvijas Privatizācijas aģentūrai bija 376 400 eiro, šogad tie plānoti 389 400 eiro apmērā. Ieviešot maksu par kontu uzturēšanu, Latvijas Privatizācijas aģentūrai cer, ka trīs gadu laikā tiks slēgti 240 000 kontu.

Atbildēs Privatizācijas aģentūra

Gada sākumā valdība pieņēma jaunos Privatizācijas sertifikātu kontu apkalpošanas, privatizācijas sertifikātu izmantošanas un aprites administrēšanas noteikumus.

Visi privatizācijas sertifikātu (par nodzīvoto laiku, politiskām represijām un īpašuma kompensācijas sertifikātu) konti, kas iepriekš bija atvērti Latvijas Krājbankā un Attīstības finanšu institūcijā "Altum" (iepriekš Latvijas Hipotēku un zemes bankā), ir pārcelti uz Latvijas Privatizācijas aģentūru, kas šobrīd veic to centralizētu uzturēšanu un apkalpošanu.

Latvijas Privatizācijas aģentūra nodrošina privatizācijas sertifikātu kontu atvēršanu un apkalpošanu fiziskām un juridiskām personām, privatizācijas sertifikātu kontu, kuros veicami maksājumi par dzīvojamo māju privatizācijas objektiem, atvēršanu un apkalpošanu, kā arī zemes izpirkuma līgumu slēgšanu ar bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem, kuriem atjaunotas zemes īpašuma tiesības, bet piešķirtā zemes platība pārsniedz atjaunojamo.

Ko darīt ar sertifikātiem?

Jebkura fiziska vai juridiska persona, kurai vēl pieder privatizācijas sertifikāti, tos var izmantot trīs dažādos veidos.

* Sertifikātu īpašniekiem ir iespēja pirkt valsts un pašvaldību īpašumu (informācija par valsts īpašumiem publicēta pa.gov.lv; informācija par pašvaldību īpašumiem pieejama attiecīgajā pašvaldībā). Tiesa, to skaits gan ir neliels.

* Otra iespēja ir sertifikātus pārdot kapitālsabiedrībām, kurām piešķirta licence darbībai privatizācijas sertifikātu tirgū (to saraksts atrodams Ekonomikas ministrijas mājaslapā em.gov.lv un Latvijas Privatizācijas aģentūras mājaslapā pa.gov.lv).

Informācija Latvijas Privatizācijas aģentūras mājaslapā liecina, ka jūnija sākumā no fiziskām personām privatizācijas sertifikāti pirkti par 12,28 eiro, kompensācijas sertifikāti – par 14 eiro. Te jāuzsver, ka sertifikātu pārdošanas cena ir daudz zemāka par to nominālvērtību. Jāņem arī vērā, ka sertifikātu pārdevējam būs jāmaksā starpniecības sabiedrību noteiktā komisijas maksa, kas katrai sabiedrībai var būt atšķirīga, kā arī maksa par sertifikātu pārskaitījumu – patlaban tie ir 10 eiro fiziskām personām.

* Trešā iespēja ir sertifikātus dāvināt. Tādā gadījumā sertifikātu pārveduma uzdevums jāiesniedz Latvijas Privatizācijas aģentūrā.

Kā var uzzināt, vai ir konts?

Lai saņemtu informāciju par savu privatizācijas sertifikātu kontu, jāierodas Latvijas Privatizācijas aģentūrā vai jānosūta uz e-pasta adresi sertifikati@pa.gov.lv ar drošu elektronisko parakstu parakstīts iesniegums par privatizācijas sertifikātu kontu, vai portālā latvija.lv jāiesniedz Latvijas Privatizācijas aģentūrai adresēts e-iesniegums, izvēloties pakalpojumu Iesniegums iestādei.

Informāciju par privatizācijas sertifikātu kontu var saņemt tikai pati persona vai tās pilnvarots pārstāvis ar zvērināta notāra vai bāriņtiesas apliecinātu pilnvaru.

Piemirstās akcijas

Daudzi jau aizmirsuši par miljoniem, kas viņiem pienākas par akcijām, ko viņi iegādājušies par privatizācijas sertifikātiem. Šī nauda makā ieripos tikai tad, ja bankā atvērsiet vērtspapīru kontu un pieprasīsiet savas dividendes no Latvijas Centrālā depozitārija.

Pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā vairāk nekā 100 000 Latvijas iedzīvotāju savus privatizācijas sertifikātus ieguldīja dažādu uzņēmumu akcijās – gan tādos, kas joprojām veiksmīgi strādā, gan tādos, kas jau bankrotējuši.

Pirmais solis ir izziņa

Apmēram trešā daļa mazo akcionāru par savām akcijām ir piemirsuši un gadiem ilgi par tām nav likušies ne zinis. Tomēr Latvijas Centrālajā depozitārijā uz viņu vārda par šīm akcijām krājas gan dividendes, gan samaksātā nauda par šo akciju atpirkšanu, ko veikuši lielie akcionāri akciju galīgajā atpirkšanā, kas faktiski bija šo akciju atpirkšana bez jūsu piekrišanas. Kontos ir uzkrājušies vairāki miljoni eiro, kas izmaksāti dividendēs vai akciju galīgās atpirkšanas procesā.

Ja esat aizmirsis, vai jums ir kāda uzņēmuma akcijas vai nav, to var izdarīt divējādi. Varat pats ar personu apliecinošu dokumentu aiziet uz Latvijas Centrālā depozitārija biroju Vecrīgā, Vaļņu ielā 1 (2. stāvā) un saņemt bezmaksas izziņu par sev piederošām akcijām.

To var uzzināt arī internetā – Lursoft mājaslapas sadaļā Dažādi reģistri, Latvijas Centrālais depozitārijs. Tikai šajā gadījumā jāņem vērā, ka tajā var ieiet, identificējoties ar savu internetbankas karti, un tas būs maksas pakalpojums (vismaz 1,42 eiro).

Bankā jāatver vērtspapīru konts

Kad būsiet uzzinājis, ir jums akcijas vai nav un cik naudas par tām iekrāts, jums bankā jāatver speciāls vērtspapīru konts (maksa par tā atvēršanu Latvijas lielākajās bankās ir 4–4,5 eiro), uz kuru pārskatīs jūsu dividendes vai naudu, kas iegūta akciju galīgās pārdošanas laikā. Naudu par akcijām izmaksās bankā, nevis Latvijas Centrālajā depozitārijā vai pašā uzņēmumā, uz turieni pēc naudas iet nav jēgas – jāiet uz banku, kurā esat atvēris vērtspapīru kontu.

Vērtspapīru kontu internetbankā varat atvērt bez problēmām, bet attālināti panākt, lai uz kontu no Latvijas Centrālā depozitārija pārskaita naudu, ir visnotaļ piņķerīga padarīšana. Labāk pašam doties uz banku konsultēties vai sēdēt pie datora, vienā rokā turot peli, otrā – telefonu, kurā bankas darbinieks sīki un smalki izstāstīs, kas jādara.

Akcijas ir mantojamas

Jāpiebilst, ka nav vērts visam atmest ar roku, ja uzņēmums, kura akcijas esat iegādājies, ir bankrotējis. Iespējams, ka, to likvidējot, esat saņēmis sāpju naudu.

Ja akciju pircējs ir miris, viņa akcijas ir pārgājušas īpašumā mantiniekiem, un, nokārtojot visas mantojuma formalitātes, uz akcijām var pretendēt arī to pircēju mazbērni un mazmazbērni.

Tiem, kas grib sīkāk uzzināt par aizmirstām akcijām, iesakām ielūkoties interneta mājaslapas Naudaslietas.lv sadaļā "Kā rīkoties ar akcijām, kas iegādātas par privatizācijas sertifikātiem?"