foto: Ieva Čīka/LETA
Šodien aprit 15 gadu, kopš nevaram nopirkt alkoholu pēc 22.00. Izrādās - likums neko nav devis
Tieši pirms 15 gadiem vasarīgā piektdienas vakarā Latvijā alkoholisma mazināšanas nolūkā aizliedza veikalos nakts laikā tirgot alkoholu. Dzeršanu tas gan nebūt nemazināja.
Bizness un ekonomika
2017. gada 14. jūnijs, 06:40

Šodien aprit 15 gadu, kopš nevaram nopirkt alkoholu pēc 22.00. Izrādās - likums neko nav devis

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Pirms 15 gadiem ieviestais aizliegums alkoholu tirgot naktīs nav devis gaidītos rezultātus. Alkoholisms nevis ir samazinājies, bet gan pieaudzis, teic gan narkologi, gan alkohola nozares pārstāvji. Ar stiprās dziras tirdzniecības ierobežojumiem nav izdevies mazināt dzeršanas kāri.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

2002. gada 14. jūnijā - tas bija piektdienas vakars - daudziem tika izjaukts ierastais brīvdienas pavadīšanas rituāls, malkojot kādu grādīgu kokteili. Latvijā spēkā stājās daļējs sausais likums, kas veikalniekiem aizliedza tirgot stipro alkoholu nakts laikā – no desmitiem vakarā līdz astoņiem rītā. Jaunā likuma aizstāvji klāstīja, ka tas nākotnē mazinās tautas nodzeršanos.

Alkohola patēriņš teju divkāršojies

Tomēr sausie statistikas dati liecina par pretējo. Centrālās statikas pārvaldes dati liecina, ka 2001. gadā alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju bija 6,5 litri absolūtā alkohola gadā; tagad pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem Latvijā tie ir 12,3 litri gadā uz katru Latvijas iedzīvotāju virs 15 gadiem. Tātad alkohola patēriņš ir teju divkāršojies.

Narkologs Jānis Strazdiņš portālam Kasjauns.lv teic: „Alkohola patēriņu šajos 15 gados toreiz pieņemtais likums nav ietekmējis. Šo gadu laikā alkohola piedāvājums ir palielinājies, joprojām ir veikali un kafejnīcas, kas alkoholu piedāvā arī nakts laikā. Likumā noteiktie ierobežojumi neko nav devuši”.

„Ar aizliegumiem un represijām neko nevar panākt”

Arī Latvijas alkohola nozares asociācijas izpilddirektors Dāvis Vītols sarunā ar portālu Kasjauns.lv klāstīja, ka administratīvie ierobežojumi neko nav devuši, bet gan veicinājuši nelegālā alkohola patēriņu, kas tautai nodara vēl lielāku kaitējumu.

„Ar aizliegumiem neko nevar panākt! Alkoholismu var mazināt ar izglītošanu un sabiedrības informēšanu, nevis aizliegumiem un administratīviem pašakumiem, kā to cenšas darīt Austrumeiropā. Mērena alkohola lietošana ir pat pieļaujama un atbalstāma, bet pārmērīga gan ne. Ar aizliegumiem esam panākuši vienīgi to, ka pieaudzis nelegālā alkohola patētriņš. Pēc slimību profilakses un kontroles centa datiem nelegālā alkoholu apjoms pieaug dramatiski. To iegādājas gan zemās cenas dēļ, gan tādēļ, ka legālais alkohols nav pieejams nakts laikā. Tas pierādījās krīzes laikā, kad 2008. gadā alkoholam strauji cēla akcīzes nodokli. Tolaik legālā alkohola tirdzniecība saruka par 45%”.

Jāpiebilst, ka no nākamā gada akcīzes nodoklis alkoholam atkal tiks celts; nodokļu reformas ietvaros, lai kompensētu eventuālos zaudējumus, dārgāks kļūs gan alkohols, gan cigaretes.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās