Lielākās skandināvu bankas arī turpmāk atbalstīs Latviju
Bizness un ekonomika
2009. gada 14. septembris, 22:10

Lielākās skandināvu bankas arī turpmāk atbalstīs Latviju

Jauns.lv

Stokholmā četru lielāko Latvijā strādājošo ārvalstu banku mātesbankas atkārtoti paudušas apņemšanos atbalstīt savas filiāles un veicināt finansiālu stabilitāti Baltijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
Mazinās krīzes sekas

Šī apņemšanās un finansiālais atbalsts, ko Latvijas iestādes saņem no Eiropas Savienības (ES), Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), Pasaules Bankas un citiem divpusējiem un daudzpusējiem donoriem, mazinās ekonomikas lejupslīdes radītās sekas, stiprinās investoru pārliecību un palīdzēs Latvijai atgūt ilgtspējīgu izaugsmi, uzskata FM.

Finanšu ministrijas pārstāvji ziņo, ka apņemšanos atbalstīt savas filiāles un veicināt finansiālu stabilitāti Baltijā pagājušās nedēļas nogalē paudušas "DnB Nord", "Nordea", "SEB" un "Swedbanka". Ņemot vērā nelabvēlīgās sekas, ko globālā finanšu krīze ir radījusi Latvijas ekonomikai un finanšu situācijai, SVF, ES un citi divpusējie un daudzpusējie donori 2008.gadā vienojās par starptautisko finansiālo atbalstu Latvijai 7,5 miljardu eiro (5,25 miljoni latu) apmērā, pamatojoties uz visaptverošu makroekonomikas reformu programmu.

Reformas programmas panākumi un vidēja termiņa maksājumu bilances ilgtspēja lielā mērā ir atkarīga no nepārtrauktas visu Latvijas banku, tostarp ārvalstu banku, iesaistīšanās.

Galvenās bankas ir izplatījušas Gala paziņojumu par principiem, kā nodrošināt atbalstu valstij, apmierinot filiāļu likviditātes vajadzības un Latvijā inkorporēto filiāļu kapitālizāciju.

Tās vienojās turpināt ciešu sadarbību un regulāru dialogu, lai noteiktu specifiskākas pārraudzības iestāžu divpusējās saistības. Līdztekus nepārtrauktam starptautiskam finansiālam atbalstam tas palīdzēs Latvijas banku sistēmai pārvarēt pašreizējo krīzi un atgriezties uz veselīgas izaugsmes ceļa.

Eiropas Bankas Koordinēšanas sanāksmi Latvijai kopīgi vadīja Eiropas Komisija un Starptautiskais Valūtas fonds.

Atrasts pareizais virziens

Sanāksmē piedalījās arī Pasaules Bankas grupa, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, Eiropas Investīciju banka, Starptautiskā Finanšu korporācija, Latvijas Banka, Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija, Latvijas Finanšu ministrija, mītnes zemju - Dānijas, Somijas, Norvēģijas un Zviedrijas - iestādes un Eiropas Centrālā banka.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) un finanšu ministrs Einars Repše (JL) atzinīgi vērtē Latvijas četru lielāko ārvalstu privātbanku apņemšanos atbalstīt savas filiāles un veicināt finansiālu stabilitāti Latvijā.

Tiek uzsvērts, ka Skandināvu privātbanku paziņojums apliecina, ka mūsu līdzšinējie lēmumi ir vērsti uz valsts ekonomiskās krīzes pārvarēšanu, jo valdība ir strādājusi pareizajā virzienā.

Mūsu mērķis ir stabila un līdzsvarota valsts tautsaimniecība, kas tiek balstīta uz veselīgiem konkurētspējas principiem, tādēļ privātbanku atbalsts Latvijas tautsaimniecībai ir ļoti nozīmīgs un nepieciešams, lai kopīgi varētu pārvarēt ekonomisko krīzi. Kaut arī jau sāk iezīmēties ekonomikas krituma bremzēšanās faktori, šobrīd valdības svarīgākais uzdevums ir pieņemt nākamā gada valsts budžetu, lai Latvijas sabiedrībā, kā arī mūsu starptautiskajos aizdevējos un ārvalstu investoros kliedētu bažas par valsts ekonomiskās situācijas pasliktināšanos, teikts valdības pārstāvju paziņojumā.

LETA