Lukašenko kritizē Latvijas ostas un Klaipēdu sauc par „savu”
Bizness un ekonomika
2009. gada 18. septembris, 21:20

Lukašenko kritizē Latvijas ostas un Klaipēdu sauc par „savu”

Jauns.lv

Klaipēdas osta ir spējusi panākt to, lai Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko dotu norādījumus savas valsts uzņēmumiem pārorientēties no Ventspils uz Klaipēdu.

­ Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Baltkrievijas autokrātiskā prezidenta Aleksandra Lukašenko šīsnedēļas vizīti kaimiņvalstī Lietuvā ir inspirējuši Klaipēdas biznesmeņi, lai panāktu lielāku Baltkrievijas preču tranzītu caur Klaipēdas ostu, daļu tranzītkaravu no Ventspils ostas novirzot uz Klaipēdu.

Pēc visa spriežot, lietuviešu uzņēmēju slēptais nodoms ir īstenojies, jo nule kā Lukašenko ir sniedzis interviju vienam no Lietuvas lielākajiem laikrakstiem „Lietuvos rytas”, kurā aizgūtnēm slavē Klaipēdas ostu un to nosauc pat par „savu”. Tai pašā laikā viņš arī uzsvēra, ka Latvijas un Krievijas ostas Baltkrievijai nav tik pievilcīgas kā Klaipēda. Zīmīgi, ka apjomīgā intervija ar Baltkrievijas prezidentu sākas tieši ar jautājumu par Klaipēdas ostu.

Lūk, citāts no Baltkrievijas prezidenta intervijas laikrakstam „Lietuvos rytas”:

„Mums ir ļoti labas attiecības ar Lietuvu. (..) Tam ir gan vēsturisks, gan ekonomisks iemesls. Mēs dzīvojām vienā valstī – Padomju Savienībā, un tur bija ļoti cieša ekonomiskā kooperācija. To vajag saglabāt! Tranzīts – tas ir ļoti svarīgi, mēs vienmēr strādājām caur Klaipēdu, šo mūsu Klaipēdu – jūsu Klaipēdu...

Tā mums ir loti tuva, šis ceļš mums ir zināms. (..) Mēs negrasāmies šo ceļu sašaurināt. Lietuvas Republika dara pareizi, mums sakot – nāciet uz mūsu ostām, privatizējiet, veidojiet uzņēmumus. Kad rodas konkurences problēmas, lietuvieši vienmēr ātri samazina kravu iekraušanas cenas un dzelzceļa tarifus. Tas ir absolūti pareizi. Mēs miljoniem tonnu vedam ar kuģiem caur Lietuvas, Latvijas un Krievijas ostām. Bet visvairāk tomēr no Lietuvas.”

Elmārs Barkāns/Foto: ELTA/LETA


­­