Bizness un ekonomika
2010. gada 16. februāris, 08:22

Krasovickis: Repše novedīs "Parex banku" līdz bankrotam

Jauns.lv

Finanšu ministrs Einars Repše un partija "Jaunais laiks" novedīs "Parex banku" līdz bankrotam, paziņojis bijušais bankas līdzīpašnieks Viktors Krasovickis.

To Krasovickis paziņojis laikrakstam "Biznes&Baltija". Šodien valdības sēdē tiks virzīts jautājums par AS "Parex banka" pamatkapitāla palielināšanu par 31,5 miljoniem latu. Tāpat sagatavotas jaunas likumdošanas izmaiņas, lai mēģinātu ierobežot bijušo bankas īpašnieku Valērija Kargina un Krasovicka ieņēmumus no veiktajiem depozītu noguldījumiem.

Grozījumi Kredītiestāžu likumā ierobežos personām saskaņā ar pakārtotajām saistībām aizdoto līdzekļu un procentu atmaksu, kamēr banka saņem valsts atbalstu. Plānots, ka grozījumi novērsīs līdzšinējās nepilnības normatīvajos aktos, kas saistītas ar valsts atbalsta sniegšanu komercbankām. Grozījumi paredz, ka aizliegums stāsies spēkā no šā gada 1.jūnija, tādējādi nosakot samērīgu pārejas periodu.

Šis tiesiskais regulējums radīts, lai nodrošinātu valsts interešu maksimālu aizsardzību, sniedzot atbalstu finansiālās grūtībās nonākušai bankai. Grozījumus Kredītiestāžu likumā sagatavojusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Vienīgā banka Latvijā, kurai tiek sniegts komercdarbības atbalsts un kurai ir noteikti noguldījumu ierobežojumi, ir "Parex banka", un minētā norma skars pakārtotajās saistībās aizdoto līdzekļu īpašniekus, kuriem līgums par pakārtotajām saistībām ar "Parex banka" noslēgts pirms 2008.gada 10.novembra, kad tika uzsākta valsts atbalsta sniegšana.

Īsi pirms krīzes "Parex bankas" īpašnieki izsnieguši tai subordinēto aizdevumu 36 miljonu latu apmērā un patlaban ik mēnesi procentos saņem vairākus simtus tūkstošu latu, apgalvo Finanšu ministrija (FM).

"Man nav skaidrs, uz kāda pamata FM min šīs summas, patiesībā tās ir daudz mazākas. Izskatās, ka ministrijā informāciju ņem no interneta," laikrakstam sacījis Krasovickis, kurš šos grozījumus saista ar JL vēlmi gūt "lētu popularitāti" pirms vēlēšanām. "Žēl, ka vēlēšanu dēļ un dažu desmitu tūkstošu latu ietaupīšanai tiek sagrauta banka, kas kādreiz bija labākā valstī, un tiek zaudēti miljardi latu."

Kā brīdina bijušais bankas īpašnieks, ja grozījumi Kredītiestāžu likumā tiks pieņemti, tas pieliks punktu cerībām pārdot kredītiestādi. Subordinēto kapitālu "Parex bankā" ir ieguldījuši pensiju fondi un ārvalstu bankas, piemēram, "Deutsche Bank". Ja šīm institūcijām pārtrauc izmaksas, sāksies skandāls, kas pilnībā sagraus "Parex bankas" reputāciju.

Šo argumentu FM noraida, skaidrojot, ka izmaksas tiks ierobežotas tikai akcionāriem un dibinātājiem.

Tomēr "Rietumu bankas" preses sekretārs Sergejs Grodņikovs norāda, ka šādā gadījumā tiks diskriminēti viena veida ieguldītāji, kas rada bīstamu precedentu. Turklāt likumam būs atpakaļejošs spēks, kas arī nav pieļaujams.

Krasovickis brīdina, ka minētās izmaiņas likumos būtu vienpusējs bijušo akcionāru un valsts slēgtā līguma pārkāpums. "Mēs esam gatavi sniegt prasības pret valsti. Tiesvedības dēļ neviens nenopirks "Parex banku". Kas atliek? Iespējams, tiek gatavots pakāpenisks bankas bankrots. Citu izskaidrojumu es neredzu."

LETA/foto:LETA