Bizness un ekonomika
2010. gada 22. oktobris, 22:12

Krīze nebeigsies, kamēr netiks atmesta alkatība un gūta mācība

Jauns.lv

Krīze nebeigsies, kamēr netiks atmesta alkatība, nepelnītu līdzekļu šķērdēšana un gūta mācība, šodien Gulbenē diskusijā "Krīze: samelstais un faktiskais" secināja eksperti.

Kā aģentūru LETA informēja diskusiju cikla "Eirodzīve - kāpēc?", kurā iekļauta arī Gulbenē notikusī diskusija, sabiedrisko attiecību konsultante Lauma Ozoliņa, diskusijā secināts, ka, mazāk cerot uz to, ka kāds cits visu vērsīs par labu, bet vairāk strādājot ar sevi un uzsākot izmaiņas savā ģimenē, iespējams mainīt apstākļus sev apkārt.

Ozoliņa norāda, ka eksperti secinājuši - dažādi trūkstošie mehānismi, kas vai nu nav ieviesti, vai ieviesti nepareizi, lai palīdzētu krīzē nonākušajiem, norāda uz nepietiekamu rīcību. Pašai sabiedrībai ir jādara, jācīnās, un, ja nekas netiek darīts, tad vai nu sabiedrība tam nav gatava, vai arī neuzskata to par svarīgu.

Diskusijas mērķis bija paraudzīties pašiem uz sevi, apzinoties savu nostāju un risināmās problēmas, skaidro Ozoliņa.

Ar Gulbenes iedzīvotājiem diskusijā tikās vairāki eksperti - "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta, Latvijas sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkla priekšsēdētāja Inete Ielīte, filozofe Maija Kūle un diskusijas vadītājs Igors Šuvajevs.

"Kapitālisma sistēmā liela loma ir cilvēka alkatībai un morāles trūkumam. Pirms dažiem gadiem mēs sākām iegrimt šajā alkatībā, neskatoties uz to, ka nebijām nopelnījuši tos līdzekļus, ko varēja viegli iegūt. Tagad mums nepieciešama pašcieņa un gūtās mācības izmantošana. Jāsāk katram pašam ar sevi - tas ir veids, kā cīnīties pret krīzi," norādīja Kūle.

Savukārt Ielīte uzskata, ka valsts vara ir jāsadala līdzvērtīgi starp sievietēm un vīriešiem, lai pieņemtie lēmumi nestu labumu ilgtermiņā. "Piekrītu, ka cilvēkam ir jāsakopo savi spēki, lai cīnītos pret krīzi, bet šobrīd daudzus lēmumus cilvēks viens pats nevar pieņemt zināšanu trūkuma dēļ, kā arī daudzus gala iznākumus valsts lēmumiem nevar paredzēt, kaut vai apkures cenu sadārdzināšanos. Pa šiem gadiem esam kļuvuši arī izšķērdīgi, un no tā ir jāatradinās," bilda Ielīte.

Dimanta uzskata, ka krīze ir vai nu mūsu galvās, vai arī tā ir bijusi mūsu iepriekšējās rīcībās. Tagad cīņai ir maz jēgas, vairāk jādomā, kā radīt ko jaunu.

"Savā darbā esmu ievērojusi, ka latvieši māk viens otram palīdzēt. Tie iedzīvotāji, kurus krīze nav tik smagi skārusi, ir gatavi dalīties un sniegt palīdzību citiem, kurus krīze skārusi smagāk. Tas parāda, ka krīze ir pārvarama ar sabiedrības līdzdalību. Un nav vajadzības domāt, ka krīze beigsies, kad izmainīsies citi. Jāsāk pašam ar sevi, ar savu ģimeni," bilda Dimanta.

Kā ziņots, "Eirodzīve - kāpēc?" ir Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītājas Ivetas Šulcas ierosināts diskusiju cikls - neformālas sarunas pie kafijas galda par sabiedrībai būtiskām un aktuālām tēmām, kas saistītas ar Latvijas dalību ES. Diskusiju ciklu vada Šuvajevs. Sarunās piedalās Latvijā pazīstami cilvēki - viedokļu līderi: eksperti, zinātnieki un politiķi.

LETA