Bankrotu miljonāram ziepes. Apšauba skandalozā maksātnespējas administratora Sprūda godaprātu
Lai arī pats maksātnespējas administrators Māris Sprūds apgalvo, ka viņš ir kristālskaidru reputāciju, viņa darbību izvērtē gan tiesa, gan profesionālā Ētikas komisija.
Bizness un ekonomika
2016. gada 1. augusts, 07:01

Bankrotu miljonāram ziepes. Apšauba skandalozā maksātnespējas administratora Sprūda godaprātu

Jauns.lv

Gan tiesa, gan Maksātnespējas administrācija, gan Maksātnespējas procesa administratoru asociācija izskata skandalozā maksātnespējas administratora Māra Sprūda darbību un atbilstību profesijai. Pats Sprūds gan noliedz, ka viņa darbībās būtu kas pārmetams - viņš esot viens no labākajiem administratoriem.

Sprūds ievērību guvis ne tikai ar savām, iespējams, uz likuma robežas balansējošām darbībām, bet arī ar savu ekstravaganto dzīvesveidu.

Ekstravagantais administrators

Maksātnespējas administrācija Sprūdam vairākkārt prasījusi paskaidrojumus un informāciju par vairākiem aizdomīgiem darījumiem, cita starpā arī saistībā ar iespējamo pretlikumīgo naudas līdzekļu novirzīšanu no SIA „Dzimtā sēta” bankas konta. Sprūda administrētajos SIA „Peltes īpašumi” un „Dzimtā sēta” maksātnespējas procesos tiek veikta padziļināta rīcības izvērtēšana. Kā ziņots, naudas līdzekļi 3,2 miljonu eiro apmērā bijušā Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra Aigara Lūša darījumam ar Kipras uzņēmumu, par kura likumību Valsts ieņēmumu dienests turpina kriminālizmeklēšanu, nākusi no Sprūda administrētā maksātnespējīgā uzņēmuma „Dzimtā sēta” konta.

Tai pašā laikā Sprūds arī izceļas ar savu ekstravaganto uzvedību. Piemēram, nule notikušajā mākslinieka Miervalža Poļa izstādē Nacionālajā mākslas muzejā redzams viņa pasūtītais portrets, kurā viņš pozē ar ieroci rokās kādā spēļu zālē. Savukārt šopavasar Sprūds iegādājies glaunu „Bentley” apvidnieku.

Sprūda lietu izskatīs Ētikas komisija

Pats Sprūds teic, ka viņa darbībās gan nekas slikts un nosodāms nav atrodams. Viņš Kasjauns.lv sacīja: „Divpadsmit gadu laikā kopš esmu maksātnespējas administrators man nav bijuši nekādu administratīvo sodu un pārkāpumu. Arī pašlaik pret mani nav nekādu lietu tiesā. Tās ir pilnīgas muļķības, ka pret mani ir iesniegta kāda prasība tiesā un man grib atņemt maksātnespējas administratora sertifikātu. Starp citu, šo sertifikātu arī tiesa nevar atņemt, to var izdarīt tikai Maksātnespējas asociācija”.

Tomēr Sprūdam viss nemaz tik gludi neiet. Latvijas Maksātnespējas procesa administratoru asociācijas juriste Linda Peinberga Kasjauns.lv pavēstīja, ka asociācija saņēmusi kādas personas iesniegumu, kurā lūdz izvērtēt Sprūda darbības ētisko pusi. Iesniedzējs neesot vēlējies atklāt ne savu vārdu, ne iesnieguma saturu, tāpēc sīkākas detaļas netiek atklātas. Asociācijas Ētikas komisija sūdzību izskatīšot augusta sākumā, teica Peinberga.

Par administratora atbilstību tiesājas

Arī tiesvedība, kas saistīta ar Sprūda darbību nav beigusies. 18. jūlijā Maksātnespējas administrācija tiesā iesniegusi prasību, lai panāktu Sprūda atcelšanu no administratora pienākumiem SIA „Peltes īpašumi”. Tieslietu ministrijas Administratīvā departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Lana Ivulāne Kasjauns.lv pastāstīja:

„Maksātnespējas administrācija informē, ka administratoram Mārim Sprūdam vairākkārt ir prasīti paskaidrojumi un informācija, cita starpā arī saistībā ar naudas līdzekļu novirzīšanu no SIA ,,Dzimtā sēta” bankas konta. 2016. gada 22. jūlijā, objektīvai administratora rīcības izvērtēšanai, tika pieprasīta papildu informācija un dokumenti, līdz ar to norādāms, ka Sprūda rīcība SIA „Dzimtā sēta” maksātnespējas procesā joprojām tiek vērtēta.

Maksātnespējas administrācija administratora Māra Sprūda rīcībā 2014. gada 16. decembrī ir konstatējusi ierobežojumus administratora pienākumu pildīšanai SIA „Peltes īpašumi” maksātnespējas procesā, pamatojoties uz šaubām par administratora objektivitāti konkrētajā maksātnespējas procesā. Minētais Maksātnespējas administrācijas lēmums ar Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas 2015. gada 8. aprīļa lēmumu ir atcelts. Saistībā ar minēto Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokurors Augstākajā tiesā ir iesniedzis protestu, kuru paredzēts izskatīt 18. augustā.

Tāpat norādāms, ka Maksātnespējas administrācija 18. jūlijā vērsās tiesā ar pieteikumu par administratora Māra Sprūda atcelšanu no administratora pienākumu pildīšanas SIA ,,Peltes īpašumi” maksātnespējas procesā saistībā ar normatīvo aktu pārkāpumiem un ierobežojumiem turpināt administratora pienākumu izpildi.

Papildus norādāms, ka Maksātnespējas administrācijā pret administratoru Māri Sprūdu nav uzsākta neviena administratīvā pārkāpuma lieta, kā arī pagaidām nav pamata saskaņā ar Maksātnespējas likuma normām ierosināt administratora sertifikāta darbības izbeigšanu”.


Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA/Māris Puķītis/Aculiecinieka foto