Vaškevičs saistīts ar Kalvīša biznesa interesēm
Bizness un ekonomika

Vaškevičs saistīts ar Kalvīša biznesa interesēm

Jauns.lv

Firma, kuras interesēs kādreizējais Muitas kriminālpārvaldes šefs Vladimirs Vaškevičs ir devis kukuļus, ir saistīta ar bijušā premjera Aigara Kalvīša biznesa interesēm.

­­

Bijušais muitas kriminālpārvaldes šefs Vladimirs Vaškevičs (no kreisās), iespējams, ir nodarbojies ar kukuļošanu, lai no nepatikšanām paglābtu ekspremjera Aigara Kalvīša (no labās) biznesa partneri.
Bijušais muitas kriminālpārvaldes šefs Vladimirs Vaškevičs (no kreisās), iespējams, ir nodarbojies ar kukuļošanu, lai no nepatikšanām paglābtu ekspremjera Aigara Kalvīša (no labās) biznesa partneri.

Tranzītuzņēmējs Vasīlijs Rožkovs, kas minēts kā persona, kuras interesēs bijušais Muitas kriminālpārvaldes šefs Vladimirs Vaškevičs varētu būt kukuļojis Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonu, pastarpināti ir kravu biznesa partneris ekspremjeram, Tautas partijas (TP) bijušajam priekšsēdētājam Aigaram Kalvītim, liecina Uzņēmumu reģistra informācija, raksta portāls delfi.lv.

Februārī TV3 raidījums „Nekā personīga” vēstīja, ka Vaškevičs kukuli varētu būt devis Rožkova interesēs, jo problēma radusies ar saldētu vistas gaļu Rožkovam daļēji piederošajam SIA „Kravu termināls” Rīgas brīvostā.

Zīmīgi, ka SIA „ Kravu terminālis” pirms trim gadiem pārdevusi Kalvīša firmas un Rožkova kopuzņēmumam pusi no kāda Kundziņsalā reģistrēta tranzītuzņēmuma.

Rožkovam ir arī vairāki citi biznesi, tai skaitā – dalība kravu iekraušanas un izkraušanas uzņēmumā SIA „Cold Storage Riga”. Viņam pieder 40% šī uzņēmuma daļu, savukārt 60% daļu īpašniece ir SIA „Agro Centrs”, kuru 65% daļu īpašnieks ir Kalvītis, bet 30% pieder senam ekspremjera draugam kopš studiju laikiem, šobrīd „Latvijas Dzelzceļa” valdes loceklim Aivaram Strakšas.

Jāuzsver, ka „Cold Storage Riga” un citi ar šo uzņēmumu saistīti uzņēmēji  2007. gadā, Kalvītis vēl bija premjers un Tautas partijas priekšsēdētājs, ziedoja TP pa 10 tūkstošiem latu.

Kalvītis portālam delfi.lv atzina, ka Rožkovu pazīst un „pāris reizes” esot viņu saticis, pēdējoreiz – apmēram pusgadu atpakaļ, viņiem esot kopīgs projekts brīvostas teritorijā Kundziņsalā. Ekspremjers uzsvēra, ka pats projektā aktīvi nedarbojas, jo ir vien līdzīpašnieks, bet apgalvoja, ka ar Vaškeviča lietu tam neesot nekāda sakara un arī tiesībsargājošās iestādes par to neesot interesējušās.

Kā iepriekš ziņots, Vaškevičs esot devis naudu savam senam kolēģim VID – Muitas pārvaldes direktoram Tālim Kravalim, lai viņš pievērtu acis kontrabandas apkarošanā un palīdzētu atrisināt kādam uzņēmējam Rīgas brīvostā radušās problēmas. Iepriekš esot bieži īstenota shēma, ka kravu noformē kā tranzītu, piemēram, uz Krieviju, taču to realizē Latvijā, ziņoja mediji. Iespējams, tieši tāpēc, lai VID pievērtu acis un nekontrolētu nodokļu nomaksu un nekonstatētu pārkāpumus Rožkova terminālī Kundziņsalā, arī bija paredzēts kukulis.

Vaškeviču tur aizdomās par kukuļa došanu ļoti augstai VID amatpersonai, kurai bijušas iespējas manipulēt ar operatīvajiem darbiniekiem. VID amatpersonai, kurai, saskaņā ar pierādījumiem, Vaškevičs vairākkārt devis kukuļus kopumā 50 000 eiro kopapjomā, „strādājot tādā amatā, ir iespēja ietekmēt, ielikt sev paklausīgus cilvēkus visapkārt un visādi manipulēt”, rakstīja mediji.

Elmārs Barkāns/Foto: Agnese Gulbe/LETA